Show simple item record

dc.contributor.authorYüzbaşıoğlu, Merve
dc.contributor.authorÖzder, Aclan
dc.contributor.authorBolat, Erkan
dc.date.accessioned2021-03-02T20:59:07Z
dc.date.available2021-03-02T20:59:07Z
dc.date.issued2021-03-01T00:00:00Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12645/28501
dc.description.abstractAile hekimliği pratiğinde ramazan ayı, hastalara özen gerektiren özel bir aydır. Normalde ara öğünlerle birlikte 5-6 olan öğün sayısı iki öğüne düşer. Güneşin doğuşundan batışına aç kalınır, popüler deyişle bir nevi intermittan fasting uygulanır. Oruç, ömrü uzatabilmekte; kalp hastalıkları, diyabet gibi bir takım kronik hastalıklardan koruyucu rol üstlenmektedir. Aynı zamanda ramazan ayı beslenme açısından risk altında olan çocuk, gebe, yaşlı, hastalar ve sporcular için sorunlara sebep olabilmektedir. Olası sorunları önlemek amacıyla yeterli ve dengeli beslenme gerekmektedir. Tüm besin grupları bir arada yenmeli, yavaş ve iyi çiğnenmeli, posa alımı için sebze ve meyveler mutlaka tüketilmeli; yağ, yeterli miktarda ve doymamış yağlardan tercih edilmelidir. Günlük en az 1.5-2 lt su içilmeli, proteini yetecek miktarda almaya dikkat edilmelidir. Ramazan ayında vücut metabolizmasında önemli değişiklikler olmakta, bu değişiklikler sonucunda total kolesterol, HDL düzeyleri yükselmekte; LDL, VLDL düzeyleri düşmektedir. Diyabet hastalarının tedavisi ramazan ayına göre düzenlenmeli, gerekirse oruç tutmamaları söylenmelidir.
dc.subjectÖzder A., Yüzbaşıoğlu M., Bolat E., Aile Hekimliğinde Her Yönüyle Beslenme, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, 2021
dc.titleAile Hekimliğinde Her Yönüyle Beslenme
dc.typeBook
local.publication.isinternational0
dc.contributor.institutionauthorÖZDER, ACLAN


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record