Publication: Ordu ilinde ikamet edenlerin afete hazırlık ve risk algı düzeylerinin incelenmesi / Examination of disaster preparedness and risk perception levels of residents in Ordu province
Files
Program
Authors
Authors
FERMAN, ELİF ALACAK
Advisor
MAYADAĞLI, ALPASLAN
Date
Language
Type
Publisher
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bu araştırmada, Ordu ilinde ikamet eden bireylerin afete hazırlık ve risk algı düzeylerinin incelenmesi ve afete dirençli bir toplumun inşa edilmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Araştırma betimsel tarama modelinde desenlenmiş olup, mevcut durum nitel verilerle betimlenmiştir. Veri toplama yöntemi olarak ise anket yöntemi kullanılmış, 2023 yılının son çeyreği ile 2024 yılının ilk çeyreği arasında Ordu ilinde ikamet eden 465 katılımcıya ulaşılmıştır. Veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Normallik analizi için Kolmogorov Smirnov testi kullanılmıştır. İkili gruplar arasındaki farklar için Mann Whitney U, ikiden fazla gruplar arasındaki farklar için Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre erkek katılımcıların afet hazırlık puanları, istatistiksel olarak anlamlı şekilde kadın katılımcıların afet hazırlık puanlarından daha yüksektir (p<0.05). Afet Hazırlık puanı istatistiksel olarak anlamlı şekilde en yüksek 34-41 arası yaşa sahip olan katılımcılarda görülmüştür (p<0.05). Eğitime göre Afet Risk Algısı puanının en yüksek değeri ön lisans mezunlarında, Afet Hazırlık puanı ise lise mezunlarında en yüksek düzeydedir ve her iki ölçeğin de puanlarının eğitim grupları arasındaki farkı istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Afet Risk Algısı puanı Ordu'da 20 yıldan fazla yaşayanlarda en yüksek düzeydeyken, Afete hazırlık puanı ise Ordu'da 11-20 yıl arası süreyle yaşayanlarda daha yüksek düzeydedir (p<0.05). Afet eğitimi alanlarda hem Afet Risk Algısı puanı, hem de Afet Hazırlık puanı istatistiksel olarak anlamlı şekilde, afet eğitimi almayan katılımcılardan daha yüksek düzeydedir (p<0.05). Afet planı olduğunu ifade eden katılımcılarda her iki ölçeğin puanı istatistiksel olarak anlamlı şekilde, afet planı olmadığını ifade eden katılımcılardan daha yüksek düzeydedir (p<0.05). Genel olarak her ne kadar afet ile ilgili bilgi ve bilinç düzeyi düşük olsa da, afet ile ilgili eğitim alanlarda, hazırlık ve bilgi düzeyleri daha yüksektir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, Ordu ilinde yaşayan vatandaşların büyükçe bir bölümünün afete hazırlık ve risk algısı konusunda yeterli bilgi sahibi olmadığı görülmüştür. afet hazırlık ve risk yönetimi temelli eğitimlerde, toplumun tüm taraflarına hitap edecek olan eğitimler düzenlenebilir.
Description
This research aims to examine the disaster preparedness and risk perception levels of individuals residing in Ordu province and to contribute to the building of a disaster resistant society. The research was designed in a descriptive survey model and the current situation was described with qualitative data. The survey method was used as the data collection method, and 465 participants residing in Ordu province were reached between the last quarter of 2023 and the first quarter of 2024. The data were analyzed using the SPSS 25.0 package program. Kolmogorov Smirnov test was used for normality analysis. Mann Whitney U tests were used for differences between two groups, and Kruskal Wallis tests were used for differences between more than two groups. According to the findings of the study, the disaster preparedness scores of male participants are statistically significantly higher than the disaster preparedness scores of female participants (p<0.05). The statistically significant Disaster Preparedness score was highest in participants aged between 34 and 41 (p<0.05). According to education, the highest value of the Disaster Risk Perception score is in associate degree graduates, and the Disaster Preparedness score is highest in high school graduates, and the difference in the scores of both scales between education groups is statistically significant (p <0.05). While the Disaster Risk Perception score is at the highest level in those who have lived in Ordu for more than 20 years, the Disaster preparedness score is higher in those who have lived in Ordu for 11-20 years (p<0.05). In those who received disaster training, both the Disaster Risk Perception score and Disaster Preparedness score were statistically significantly higher than the participants who did not receive disaster training (p<0.05). The scores of both scales in participants who stated that they had a disaster plan were statistically significantly higher than in participants who stated that they did not have a disaster plan (p<0.05). Although the level of knowledge and awareness about disasters is generally low, the levels of preparation and knowledge are higher in those who receive disaster-related training. When the results obtained from the research were evaluated, it was seen that a large portion of the citizens living in Ordu province did not have sufficient information about disaster preparedness and risk perception. Disaster preparedness and risk management-based training can be organized to appeal to all parties of the society.