Person:
GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

Loading...
Profile Picture
Status
Organizational Units
Job Title
First Name
AYŞE
Last Name
GÜNEŞ BAYIR
Name
Email Address
Birth Date

Search Results

Now showing 1 - 10 of 28
No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Besin Teknolojisindeki Yeri Olan Probiyotiklerin Kanser Prevensiyonuna Etkisi

2020-06-17T00:00:00Z, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Karanfilin (Syzygium aromaticum)probiyotik yoğurdun mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisininaraştırılması

2019-07-06T00:00:00Z, Güneş Bayır, Ayşe, Bilgin, Mehmet Gültekin, Kutlu, Sümeyra Şeyma, Dilber, Coşkun, Elaldı, Fatmanur, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE, BİLGİN, MEHMET GÜLTEKİN

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Gıda Hassasiyetinin Gıda Güvenliğindeki Önemi

2020-06-07T00:00:00Z, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

The Role of Honey in the Prevention and Treatment of Diseases

2021-03-15T00:00:00Z, Ersarı, Tülay, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Evaluation of Some Physical and Chemical Parameters of Commercial Honey Samples from Istanbul Bazaars

2021-02-26T00:00:00Z, Selçuk, Tuğbanur, Köse, Nesrin, Güneş Bayır, Ayşe, Özkan, Bilge, Karakaş, İrem, Turgay, Feyzanur, Öztürk, Nezire, Sevinç, Tülay, BİLGİN, MEHMET GÜLTEKİN, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Propolisin Kanser İmmünoterapisindeki Yeri ve Önemi

2020-03-21T00:00:00Z, İpek, Nigahban, Pınarbaşı, Berna, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Hedonik Açlık ve İlişkili Hastalıklar

2022-03-15T00:00:00Z, Özüpek, Beyza Nihal, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

Hunger is a feeling that often brings with it the desire to eat when there is a need for energy. However, hedonic hunger is the situation of consuming food for the pleasure that will be provided by the consumption of delicious foods when there is no need for energy. Some scales have been developed to evaluate the hedonic hunger status and the factors affecting hedonic hunger. These scales are called the nutrient power scale and the motivation scale to consume delicious foods. An increase in scores on these scales is accepted as an indicator of susceptibility to hedonic hunger. Studies have shown that gender, age, body mass index, presence of delicious foods, sleep disturbance and physical activity affect hedonic hunger. Increasing hedonic hunger status along with these factors may be the reason for the increase in the prevalences of obesity, diabetes and eating disorder diseases. The main purpose of this study is to explain hedonic hunger and to reveal the relationship of hedonic hunger with obesity, diabetes and eating disorder diseases.

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Bireylerin Beslenmesinde Ve Sağlığın Geliştirilmesinde Anne Sütü Faktörü

2022-03-31T00:00:00Z, Rasgele, Çiğdem, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

Emzirme süre ve sıklığı ile süt salgılanmasının yeterliliği ve devamlılığı sağlanarak bebek beslenmesinde istisnai durumlar dışında ilk tercih anne sütü olması gerekir. Vazgeçilmez bir besin maddesi olan anne sütü 6 ay boyunca bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir kapasitededir. Anne, bebek ve toplum için sayısız önemi olan anne sütünün beslenmenin ilk 6 ayı tek başına, daha sonrası ek besinlerle iki yaşına kadar sürdürülmesi hem bireysel hem de toplumsal fazda hedeftir. Her ne kadar günümüzde önemi vurgulanan bir durum olsa da anne sütüyle beslenme çoğunlukla istenen düzeye ulaşamamıştır. İçeriğinde besin maddeleri, immünite destekleyiciler ve biyoaktif faktörleri gibi sağlık için yararlı birçok bileşen vardır. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi makrobesin ögeleri; vitamin ve minareller gibi mikrobesin ögeleri, immünoglobulin, müsin, sitokin, büyüme faktörleri, mikroRNA ve kök hücreler gibi biyoaktif maddeler bulundurur. Ayrıca hormonlar, enzimler ve bakterileri de içerir. Bu içerik antimikrobiyal, antialerjik, çeşitli enfeksiyonlar ve hastalıklardan koruyucu, nörolojik gelişimi destekleyici, bağırsak bütünlüğü ve mikrobiyomunu koruyucu ve de geliştirici etkisiyle bebeğin sağlıklı koşullarda büyüme ve gelişmesine yardım ve ortam sağlar. İlaveten; anne sütü içeriğinde bulunan laktoferrin, eritropoietin ve prebiyotiklerin protektif, terapötik ve destekleyici olarak çeşitli hastalıklar ve durumlarda kullanılabileceği üzerinde çalışılan konulardandır. Bu derleme çalışmasında amaç; anne sütü içeriğini tanımlamak, emzirme ve sağlık ilişkisini ortaya koyan güncel literatürü incelemek ve böylece bireylerin beslenmesinde ve sağlığın geliştirilmesinde anne sütü faktörünü ele almaktır. Laktasyon boyunca çok sayıda durumdan etkilenerek bileşimi değişen anne sütü, her bebeğin ihtiyacına göre özel hazırlanan, en önemli sağlığı destekleyici besin olduğu bu derleme çalışmasında varılan ana fikirdir. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Bağışıklık, Emzirme, Laktasyon, Sağlık.

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

FATTY ACIDS AND HEALTH

2022-05-20T00:00:00Z, Dülger, Aybike Nur, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

THE PLACE AND IMPORTANCE OF NATURAL AND ARTIFICIAL SWEETS IN OUR LIVES

2022-02-25T00:00:00Z, Kıran, Damla, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

DOĞAL VE YAPAY TATLANDIRICILARIN HAYATIMIZDAKİ YERİ VE ÖNEMİÖZETGıda endüstrisi her geçen yıl değişim göstermektedir. Gıda endüstrisinin hızlanmasıyla birlikte tatlandırıcılar beslenmemizde önemli ölçüde yerini almıştır. Özellikle zaman içerisinde kalorisi az olan ve tatlılık tadı yüksek olan tatlandırıcılara yönelim de artmıştır. Pek çok kalori içeriği az olan gıdaların içerisinde yerini alan tatlandırıcılar bugün hala önemini korumaktadır. Paketlerde bulunan şekersiz veya kalorisiz olarak adlandırılan çoğu üründe tatlandırıcı bulunmaktadır. Bu noktada etiket okumanın önemi büyüktür. Tüketicinin etiket okuması önemli bir kriterdir. Dünya Sağlik Örgütü’ne göre şeker tüketimi günlük aldığımız toplam enerjinin %10’dan azını oluşturmalıdır. Bu sebepten, doğal ve yapay tatlandırıcıların kullanım koşulları, limitleri bizim için önem taşımaktadır. Gıdalara katılan tatlandırıcılar Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan maksimum limitler üzerinden belirlenir. Onaylanan her bir yapay tatlandırıcının günlük alım değeri mg/kg olarak belirlenmiştir.Bu değer günlük kabul edilebilir miktar olmakla birlikte değeri aşmamak koşuluyla tüketime uygun olduğu söylenmektedir. Yapay tatlandırıcılara diğer adıyla sentetik tatlandırıcılara yönelimin artması bugün hala tartışma söz konusu olan, probiyotikler üzerinde öldürücü etkisi olması, bağırsak florasının bozulması, iştah denetimini değiştirdiğine dair çalışmalar da mevcuttur. Bu çalışmanın amacı Türk Gıda Kodeks’ine göre tatlandırıcıların kullanım koşulları ve eklenebileceği gıdalar ortaya koymak ve şeker yerine tüketilebilen, şekere alternatif yapay tatlandırıcıların şekere bir alternatif olup olmaması konusu ve bunların farklı birey grupları üzerinde etkileri tartışılacaktır. Özellikle yapay tatlandırıcılar ile ilgili araştırmaların daha çok yapılması, elde edilen verilerin arttırılması ve sağlık üzerine etkileri hakkındaki çelişkilerin giderilmesi önem taşımaktadır. Tüketicilere gıdaların etiketlerini okuma alışkanlığı ve bilinci aşılanmalıdır.Anahtar Kelimeler: Doğal tatlandırıcılar, Etiket okuma, Yapay tatlandırıcılarTHE PLACE AND IMPORTANCE OF NATURAL AND ARTIFICIAL SWEETS IN OUR LIVESABSTRACTThe food industry changes every year. With the acceleration of the food industry, sweeteners have taken their place with a significant extent in our diet. In particular, the tendency towards sweeteners with low calorie and high sweetness taste has increased over time. Sweeteners, which take their place in many foods with low calorie content, still maintain their importance today. Most products in packages contain sweeteners are called sugar-free or calorie-free. At this point, label reading is of great importance. Label reading by the consumer is an important criterion. According to the World Health Organization, sugar consumption should constitute less than 10% of the total energy we receive daily. For this reason, the usage conditions and limits of natural and artificial sweeteners are important for us. Sweeteners added to foods are determined over the maximum limits in the Turkish Food Codex. The daily intake value of each approved artificial sweetener is determined as mg/kg. Although this value is the daily acceptable amount, it is reported that it is suitable for consumption provided that it does not exceed the value. There are also studies showing that the tendency towards artificial sweeteners, in other words synthetic sweeteners, has a lethal effect on probiotics, deterioration of intestinal flora, and changes in appetite control, which are still controversial today. The aim of this study is to reveal the conditions of use of sweeteners and the foods that can be added according to the Turkish Food Codex, and whether artificial sweeteners that can be consumed instead of sugar are an alternative to sugar and their effects on different individual groups will be discussed. Especially, it is important to do more research on artificial sweeteners, to increase the data obtained and to eliminate the contradictions about their effects on health. The habit and awareness of reading food labels should be instilled in consumers.Keywords: Natural sweeteners, Label reading, Artificial sweeteners