Publication:
Romatoid artrite güncel beslenme yaklaşımları

Placeholder

Organizational Units

Program

Authors

Aksu M. B.
Öney B.

Advisor

Language

Publisher

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Bu çalışmanın amacı romatoid artritli hastalarda beslenme tedavisi uygulanması ve bunun sonucunda görülen etkilerini araştırmak ve değerlendirmektir. Romatoid artrit çoğunlukla 40 yaş üstü bireylerde, özellikle küçük eklemlerde görülen otoimmün bir hastalıktır. Romatoid artrit, bizim ülkemizde dahil olmak üzere birçok ülkede görülen ve zamanla artmaktadır. Bu hastalık Amerikan Romatoloji Derneği tarafından yayınlanan tanı kriterlerini karşılaması ile bir doktora gidip teşhis konulduktan sonra ilaç ve beslenme tedavilerine başlanılmaktadır. Ayrıca romatoid artrit hastalığını etkileyen faktörler arasında birçoğu da beslenme ile ilişkisi olduğu görülmüştür. Romatoid artrit hastalarında özellikle antioksidanlardan zengin beslenme önerilmekle beraber bu hastalarda vitamin ve mineral takviyelerine de dikkat edilmelidir. Bununla beraber henüz kesin kanıtlara varılmasa da omega-3 yağ asitlerinin romatoid artrite iyi geldiği görülmüştür. Bu yüzden omega-3 yağ asidinden zengin bir beslenme düzeni de tavsiye edilmektedir. Romatoid artrit hastalığına yönelik en çok uygulanan diyetler arasında; akdeniz diyeti, eliminasyon, vegan ve vejetaryen diyetleri bulunmaktadır. Uygulanan diyet tedavilerinin araştırma sonuçlarına göre çoğu olumlu sonuçlanmakla beraber henüz kesin kanılara varılamamıştır. Genel olarak beslenme tedavisinin romatoid artrit hastalarında eklem ağrıları azalttığı ve şişmeleri indirdiği görülmüştür. Sonuç olarak romatoid artrit hastalarının düzenli beslenmesi, hastaya uygun diyetler tavsiye edilmesi gerekmektedir.

Description

Source:

Keywords:

Citation

Aksu M. B., Öney B., "Romatoid artrite güncel beslenme yaklaşımları", Sağlık Bilimlerinde Güncel Yaklaşımlar Dergisi, cilt.4, sa.3, ss.96-103, 2023

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

12

Views

0

Downloads

View PlumX Details


Sustainable Development Goals