Publication:
EFFECT OF KETOGENIC NUTRITION ON ALZHEIMER’S DISEASE

No Thumbnail Available
Date
2024-03-18
Authors
Aksoy S.
Güneş Bayır A.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue

Metrics

Search on Google Scholar

Abstract
Alzheimer hastalığı, bilişsel işlev kaybına neden olan bir sendromdur. Amiloid-β ve tau proteinlerinin birikimleriyle ilişkilidir ve risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet, genetik, eğitim düzeyi yer alır. Dünya genelinde 50 milyon kişi bu hastalıkla mücadele ederken, 2050\"de bu sayının 150 milyona çıkması bekleniyor. Alzheimer, yaşlı nüfusun artışıyla birlikte önemli bir sorun haline gelirken, beslenme faktörünün hastalığın seyrini etkileyebileceği düşünülmektedir. Ketojenik beslenme; düşük karbonhidrat ve yüksek yağ alımını içerip vücudu ketozise sokarak enerji metabolizmasını değiştirir. Bu diyetin Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabileceği ve beyinde nöroprotektif etkiler sağlayabileceği öne sürülmüştür. Ayrıca, ketojenik beslenmenin anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri, Alzheimer patolojisinin gelişiminde kritik bir rol oynayabilir. Alzheimer, yaşlı nüfusun artmasıyla giderek daha büyük bir sorun haline gelirken, beslenme alışkanlıklarının bu hastalığın seyri üzerindeki etkilerini anlamak önemlidir. Ketojenik beslenmenin, beyinde enerji üretimini değiştirerek Alzheimer patolojisini etkileyebileceği ve anti-inflamatuar, antioksidan etkileriyle hastalığın gelişiminde rol oynayabileceği hipotezi üzerinde durulmaktadır. Bu potansiyel etkilerin anlaşılması, Alzheimer hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak adına önemli bir adım olabilir. Bu çalışmanın amacı ketojenik beslenmenin Alzheimer hastalığının ilerlemesi üzerindeki potansiyel etkilerini anlamak ve nöroprotektif özelliklerinin beyindeki ketonlar aracılığıyla nasıl çalıştığını ortaya koymaktır. Bu kapsamda bilimsel literatürden veriler derlenerek ketojenik beslenmenin Alzheimer hastalığı üzerindeki etkileri değerlendirilerek gelecekteki araştırmalara ve klinik uygulamalara ışık tutabilecek ve Alzheimer hastalığıyla mücadelede yeni bir bakış açısı sunabilecektir. Anahtar kelimeler: Alzheimer hastalığı, Ketojenik beslenme, Nöroprotektif etki
Alzheimer\"s disease is a syndrome that causes cognitive function loss. It is associated with the accumulation of amyloid-β and tau proteins, and risk factors include age, gender, genetics, and education level. While 50 million people worldwide struggle with this disease, it is expected to increase to 150 million by 2050. Since Alzheimer\"s has become a significant problem with the aging population, there is a belief that nutritional factors may affect the course of the disease. The ketogenic nutrition involves low carbohydrate and high-fat intake, inducing ketosis and altering energy metabolism in the body. It has been suggested that this diet could slow the progression of Alzheimer\"s and provide neuroprotective effects in the brain. Additionally, the anti-inflammatory and antioxidant effects of the ketogenic nutrition may play a critical role in the development of Alzheimer\"s pathology. Understanding the impact of dietary habits on the course of this disease is crucial as Alzheimer\"s becomes an increasingly significant issue with the aging population. The hypothesis is that the ketogenic nutrition may influence Alzheimer\"s pathology by altering energy production in the brain and playing a role in the development of the disease through its anti-inflammatory and antioxidant effects. Understanding these potential effects could be a crucial step in improving the quality of life for Alzheimer\"s patients and slowing the progression of the disease. The aim of this study is to understand the potential effects of ketogenic nutrition on the progression of Alzheimer\"s disease and to reveal how its neuroprotective properties work through ketones in the brain. In this context, data from the scientific literature were compiled and the effects of the ketogenic nutrition on Alzheimer\"s disease were evaluated which may inform future research and clinical practice and offer a new perspective in the fight against Alzheimer\"s disease. Keywords: Alzheimer\"s disease, Ketogenic nutrition, Neuroprotective effect
Description
Keywords
Veteriner Bilimleri, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Tarımsal Bilimler, Sağlık Bilimleri, Temel Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji, Veterinary Sciences, Food Hygiene and Technology, Agricultural Sciences, Health Sciences, Natural Sciences, Engineering and Technology, Tarım ve Çevre Bilimleri (AGE), Klinik Tıp (MED), Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG), Temel Bilimler (SCI), Bitki ve Hayvan Bilimleri, Doğa Bilimleri Genel, VETERİNERLİK BİLİMLERİ, ÇOK DİSİPLİNLİ BİLİMLER, Agriculture & Environment Sciences (AGE), Clinical Medicine (MED), Engineering, Computing & Technology (ENG), Natural Sciences (SCI), PLANT & ANIMAL SCIENCE, NATURAL SCIENCES, GENERAL, VETERINARY SCIENCES, MULTIDISCIPLINARY SCIENCES, At, Veterinerlik (çeşitli), Genel Veterinerlik, Multidisipliner, Equine, Veterinary (miscellaneous), General Veterinary, Multidisciplinary
Citation
Aksoy S., Güneş Bayır A., \"EFFECT OF KETOGENIC NUTRITION ON ALZHEIMER’S DISEASE\", MIDDLE EAST 9. INTERNATIONAL CONFERENCE , Bayrut, Lübnan, 13 - 15 Mart 2024, ss.332-333
Page Views

15

File Downloads

0

Sustainable Development Goals