Publication:
Ceviz (Juglans regia L.) ekstraktı ve juglonun ratlarda dopamin seviyesi üzerine etkileri

dc.contributor.authorÇintesun, Şener
dc.contributor.authorÖzman, Zeynep
dc.contributor.authorKoçyiğit, Abdürrahim
dc.contributor.authorMansuroğlu, Banu
dc.contributor.authorKocaçalışkan, İsmail
dc.contributor.institutionauthorÖZMAN, ZEYNEP
dc.contributor.institutionauthorKOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİM
dc.date.accessioned2021-12-07T20:59:18Z
dc.date.available2021-12-07T20:59:18Z
dc.date.issued2021-12-06T00:00:00Z
dc.description.abstractCeviz (Juglans regia L.) bitkisi, Juglandales takımının Juglandaceae familyasından Juglans cinsine mensup, 10–25 metre yüksekliğinde gevşek dallı bir ağaçtır. Flavanoidler, fenolik bileşikler, polifenoller gibi fitokimyasallar ve serotonin ve melatonin gibi biyojenik aminlerce zengin bir besindir. Cevizde yukarıda bahsedilen moleküllerin yanında sadece ceviz türlerinde bulunan, fenolik yapıda 5-hidroksi1,4 naftakinon (juglon) bileşiği bulunmaktadır. Juglon, cevizin yaprak ve meyvesinde doğal olarak bulunan ve onun allelopatik etkisinden sorumlu bir kimyasaldır. Bu çalışmanın amacı ceviz ekstraktı ve juglonun ratlarda dopamin seviyesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada ceviz ekstraktının total fenolik ve flavonoid içeriği analiz edildi. Ekstrakt ve juglonun farklı konsantrasyonları, ratlara gavaj yoluyla uygulandı. 21 günün sonunda ratlardan serum ve beyin dokusu örnekleri alındı. Serum ve beyin dokularında Total Oksidan Seviyesi (TOS)/Total Antioksidan Seviyesi (TAS) oranı ile Oksidatif Stres İndeksi (OSI) hesaplandı. Beyin dopamin seviyeleri ELISA ile ölçüldü. Rat serumlarında OSI; kontrol grubunda, ceviz ekstraktı ve juglon gruplarına kıyasla anlamlı ölçüde düşük ölçüldü. Rat beyninde OSI; kontrol grubunda, diğer gruplara kıyasla önemli ölçüde yüksek bulundu. Beyin dopamin seviyesinin, ceviz ekstraktı ve yüksek doz juglon uygulanan gruplarda kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu belirlendi. Dopamin beyinde motor kontrol, ödül, bilişsel fonksiyonlar ve duygu durum gibi süreçlerle ve nörolojik rahatsızlıklarla ilişkili bir moleküldür. Ceviz ekstraktı ve juglonun beyin dokusunda oksidatif stresi azaltması ve dopamin seviyesi üzerine olumlu etkisi, cevizin beyin sağlığı için koruyucu bir besin olabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler: Ceviz Ekstraktı, Dopamin, Juglon, Total Antioksidan Seviye, Total Oksidan Seviye
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12645/29704
dc.subjectÇintesun Ş., Özman Z., Koçyiğit A., Mansuroğlu B., Kocaçalışkan İ., -Ceviz (Juglans regia L.) ekstraktı ve juglonun ratlarda dopamin seviyesi üzerine etkileri-, 4TH INTERNATIONAL EURASIAN CONFERENCE ON BIOLOGICAL AND CHEMICAL SCIENCES, Ankara, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2021, ss.389
dc.titleCeviz (Juglans regia L.) ekstraktı ve juglonun ratlarda dopamin seviyesi üzerine etkileri
dc.typeConference Paper
dspace.entity.typePublication
local.avesis.id3bc519ff-8044-44b2-a734-cae22bd0c9cc
local.publication.isinternational0
relation.isAuthorOfPublication14ea756c-5a6f-4c3b-86f7-4344ad265721
relation.isAuthorOfPublication75babbd2-f46b-4121-aa00-54d883a6f907
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery75babbd2-f46b-4121-aa00-54d883a6f907
Files