Publication: Çocuklarda metabolik sendrom ile serum ıl-15 seviyesi ı̇lişkisi / The relationship between metabolic syndrome and serum il-15 level in children
Files
Program
Authors
Authors
SARITAŞ, BETÜL
Advisor
UZUNER, SELÇUK
Date
Language
Type
Publisher
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Çocuklarda Metabolik Sendrom ile Serum IL-15 Seviyesi İlişkisi ÖZET Amaç: Çocukluk çağı obezitesi dünya çapında sıklığı giderek artan bir halk sağlığı sorunudur. Metabolik sendrom; obezite, kan basıncı yüksekliği, bozulmuş glukoz toleransı ve dislipidemi birlikteliği olarak tanımlanmaktadır. IL-15'in yağ ve kas dokusunun karşılıklı düzenlenmesi, kahverengi yağ dokusu işlevi ve insülin duyarlılığı için teropatik potansiyele sahip olabileceği düşünülmektedir. Bu yüzden IL-15 araştırmaları, obezitenin tedavisi ve önlenmesi için umut vaat etmektedir. Bu çalışmanın amacı çocukluk yaş grubunda IL-15'in, obezite ve metabolik sendromla ilişkisine ışık tutmak, aynı zamanda kardiyometabolik risk faktörleri ile ilişkisini ve vücut kompozisyonunu ne ölçüde etkilediğini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda metabolik sendromu olan (MS), MS olmayan obez ve normal ağırlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 70 olgu üç grup şeklinde incelendi. IL-15 düzeyi ile olguların; demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, vücut kompozisyon analizi, klinik özellikleri ve laboratuvar parametreleri karşılaştırıldı. Metabolik sendromu olan çocuklar Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun kriterlerine göre belirlendi. Vücut kompozisyon analizi Tanita yöntemi ile yapıldı. Serum IL-15 düzeyleri insan IL-15 ELISA kiti ile çalışıldı. Verilerin istatistiksel analizinde değişkenlerin dağılımı Kolmogorov-Smirnov testi ile ölçüldü. Nicel bağımsız verilerin analizinde ANOVA (Tukey test), Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U testleri kullanıldı. Nitel bağımsız verilerin analizinde Ki-kare test kullanıldı. Korelasyon analizinde Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p=0,05 olarak belirlendi. Bulgular: Serum IL-15 düzeyi ile olguların ağırlık, ağırlık SDS, VKİ, VKİ SDS, bel çevresi, vücut yağ oranı, sistolik kan basıncı, insülin, HOMA-IR, total kolesterol, LDL, trigliserit, ALT ve CRP değeri arasında anlamlı negatif ilişki bulundu (p<0,05). HDL ve vücut yağsız kütle oranı ile IL-15 arasında anlamlı pozitif ilişki saptandı (p<0,05). Çalışmamızda kontrol grubunda IL-15 düzeyi diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek bulunmasına rağmen metabolik sendromu olan ve olamayan obez olgular arasında anlamlı farklılık görülmedi (p>0,05). Ancak tüm gruplar ele alındığında kardiyometabolik risk faktörlerinden insülin direnci, dislipidemi ve/veya kan basıncı yüksekliği olan olgularda IL-15 düzeyi, diğerlerine göre anlamlı düşük saptandı (p<0,05). Sonuç: Bulgularımız IL-15'in çocuklarda vücut ağırlığı ve vücut kompozisyonunun düzenlenmesinde rol aldığını gösterir niteliktedir. IL-15, obezite ve kardiyometabolik risk faktörlerinin önlenmesinde umut verici bir molekül olarak düşünülebilir. Ancak bu etkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için insanlarda daha çok klinik araştırma yapılması gerekmektedir.
Description
The Relationship Between Metabolic Syndrome and Serum IL-15 Level in Children ABSTRACT Aim: Childhood obesity is an increasingly common public health problem worldwide. Metabolic syndrome is defined as the association of obesity, high blood pressure, impaired glucose tolerance and dyslipidemia. It is thought that IL-15 may have therapeutic potential for mutual regulation of adipose and muscle tissue, brown adipose tissue function, and insulin sensitivity. So IL-15 research holds promise for the treatment and prevention of obesity. We aimed to shed light on the relationship of IL-15 with obesity and metabolic syndrome in childhood, as well as to determine its relationship with cardiometabolic risk factors and to what extent it affects body composition. Method: In our study, a total of 70 patients with metabolic syndrome (MS), obese without MS and normal weight control group were examined in three groups. Demographic characteristics, anthropometric measurements, body composition analysis, clinical characteristics and laboratory parameters of the cases were compared with IL-15 level. Children with metabolic syndrome were determined according to IDF criteria. Body composition analysis was done by the Tanita method. Serum IL-15 levels were studied with the human IL-15 ELISA kit. In the statistical analysis of the data, the distribution of variables was measured by the Kolmogorov-Smirnov test. ANOVA (Tukey test), Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U tests were used in the analysis of quantitative independent data. Chi-square test was used in the analysis of qualitative independent data. Spearman correlation analysis was used for correlation analysis. The level of significance was determined as p = 0.05. Results: A significant negative correlation was found between serum IL-15 level and weight, weight SDS, BMI, BMI SDS, waist circumference, body fat ratio, systolic blood pressure, insulin, HOMA-IR, total cholesterol, LDL, triglyceride, ALT and CRP values. A significant positive correlation was found between HDL and body lean mass ratio and IL-15 (p<0,05). In our study, although IL-15 level was found to be significantly higher in the control group than the other groups, there was no significant difference between obese patients with and without metabolic syndrome (p>0,05). However, when all groups were considered, IL-15 levels were found to be significantly lower in patients with insulin resistance, dyslipidemia and / or high blood pressure, which are among cardiometabolic risk factors (p<0,05). Conclusion: Our findings show that IL-15 plays a role in the regulation of body weight and body composition in children. IL-15 can be considered as a promising molecule in the prevention of obesity and cardiometabolic risk factors. However, more clinical trials in humans are required to better understand these effects.