Publication:
Yenilebilir deniz yosunları ulva rigida ve grateloupia turuturu türleri üzerine fitokimyasal araştırmalar / Photochemical studies on species of edible seaweed ulva rigida and grateloupia turuturu

Loading...
Thumbnail Image
Date
Authors
Authors
ZENGİN, BEGÜM
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue

Metrics

Search on Google Scholar

Abstract
Yenilebilir deniz yosunları biyoaktif antioksidanlar, çözünür diyet lifleri, proteinler, mineraller, vitaminler, fitokimyasallar ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Deniz yosunları gıda veya ilaç endüstrilerinde başlıca jelleştirici ve yoğunlaştırıcı ajan olarak kullanılsa da, yapılan son araştırmalar tamamlayıcı tıp potansiyellerini ortaya çıkarmıştır. Ulva rigida Ulvophyceae sınıfının Ulvaceae familyasına ait, "Deniz marulu" olarak adlandırılan yeşil bir makroalgdir. Grateloupia turuturu ise, Florideophyceae sınıfının Halymeniaceae familyasına ait, Asya kökenli yaygın olarak "Şeytanın dili otu","Jinuari" (Korece) ve "Ratanho" (Portekizce) olarak adlandırılan kırmızı bir makroalgdir. Bu tez çalışmasında yenilebilir deniz yosunlarından Ulva rigida ve Grateloupia turuturu türlerinin kimyasal içeriği ve biyolojik aktiviteleri araştırıldı. İlgili alglerin hekzan, diklorometan-metanol (1:1), metanol ve su ekstreleri hazırlandı ve kimyasal içerikleri GC-MS ve LC-MS yöntemleriyle belirlendi. Ayrıca hazırlanan bütün ekstrelerin MCF-7 ve MDA-MB231 insan meme kanseri hücreleri ve CCD-1079-Sk insan fibroblast sağlıklı deri hücreleri üzerindeki sitotoksik etkileri, Staphylococcus aureus, Escherichia coli bakteri türleri ile Candida albicans mantar türü üzerindeki antimikrobiyal etkileri, asetilkolinesteraz (AChE) ve butirilkolinesteraz (BuChE) enzimleri üzerindeki enzim inhibisyon etkiler incelendi. Sitotoksisite deneylerinin sonuçlarına göre sağlıklı hücreler üzerinde toksisitesi en düşük olan ekstre G. turuturu'nun MeOH ekstresi (IC50: 140,5 µg/mL) olarak belirlenirken, MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücreleri üzerinde toksisitesi en yüksek olan ekstre G. turuturu'nun DCM:MeOH (1:1) ekstresi (IC50: 28,7 µg/mL) olarak belirlendi. Ekstrelerin ilgili bakteri ve mantar türleri üzerindeki antimikrobiyal etkinlikleri 125 µg/mL olarak tespit edildi. AChE enzimini en iyi inhibe eden ekstreler her iki alg türünde de hekzan ekstresi olarak belirlenirken ekstreler BuChE enzimine karşı inhibitör özellik göstermediler.
Description
Edible seaweeds are rich in bioactive antioxidants, soluble dietary fibers, proteins, minerals, vitamins, phytochemicals and polyunsaturated fatty acids. Although seaweeds are used primarily as gelling and concentrating agents in the food or pharmaceutical industries, recent research has revealed their potential for complementary medicine. Ulva rigida is a green macroalgae called "Sea lettuce", belonging to the Ulvaceae family of the Ulvophyceae class. Grateloupia turuturu is a red macroalgae belonging to the Halymeniaceae family of the Florideophyceae class, commonly called "Devil's Tongue Grass", "Jinuari" (Korean) and "Ratanho" (Portuguese) originating from Asia. In this thesis, the chemical constituents and biological activities of edible seaweeds Ulva rigida and Grateloupia turuturu species were investigated. Hexane, dichloromethane-methanol (1:1), methanol and water extracts of the related algae were prepared and their chemical constituents were determined by GC-MS and LC-MS analysis. In addition, cytotoxic effects of all extracts on MCF-7 and MDA-MB231 human breast cancer cells and CCD-1079-Sk human fibroblast healthy skin cells, antimicrobial effects on Staphylococcus aureus, Escherichia coli bacterial species and Candida albicans fungi species, and enzyme inhibition effects were investigated against acetylcholinesterase (AChE) and butyrylcholinesterase (BuChE) enzymes. According to the results of cytotoxicity assays, the extract with the lowest toxicity on healthy cells was determined as the MeOH extract of G. turuturu (IC50: 140.5 µg/mL). The DCM:MeOH (1:1) extract of G. turuturu was found as the highest toxicity on MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cells (IC50: 28.7 µg/mL) The antimicrobial activities of the extracts on the corresponding bacterial and fungal species were determined as 125 µg/mL. While the hexane extracts inhibited AChE enzyme in both algae species, the other extracts did not show inhibitory properties against AChE and BuChE enzymes.
Keywords
Citation
Page Views

7

File Downloads

15

Sustainable Development Goals