Person:
GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

Loading...
Profile Picture
Status
Organizational Units
Job Title
First Name
AYŞE
Last Name
GÜNEŞ BAYIR
Name
Email Address
Birth Date

Search Results

Now showing 1 - 10 of 34
No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Besin Teknolojisindeki Yeri Olan Probiyotiklerin Kanser Prevensiyonuna Etkisi

2020-06-17T00:00:00Z, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Bireylerin Beslenmesinde Ve Sağlığın Geliştirilmesinde Anne Sütü Faktörü

2022-03-31T00:00:00Z, Rasgele, Çiğdem, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

Emzirme süre ve sıklığı ile süt salgılanmasının yeterliliği ve devamlılığı sağlanarak bebek beslenmesinde istisnai durumlar dışında ilk tercih anne sütü olması gerekir. Vazgeçilmez bir besin maddesi olan anne sütü 6 ay boyunca bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir kapasitededir. Anne, bebek ve toplum için sayısız önemi olan anne sütünün beslenmenin ilk 6 ayı tek başına, daha sonrası ek besinlerle iki yaşına kadar sürdürülmesi hem bireysel hem de toplumsal fazda hedeftir. Her ne kadar günümüzde önemi vurgulanan bir durum olsa da anne sütüyle beslenme çoğunlukla istenen düzeye ulaşamamıştır. İçeriğinde besin maddeleri, immünite destekleyiciler ve biyoaktif faktörleri gibi sağlık için yararlı birçok bileşen vardır. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi makrobesin ögeleri; vitamin ve minareller gibi mikrobesin ögeleri, immünoglobulin, müsin, sitokin, büyüme faktörleri, mikroRNA ve kök hücreler gibi biyoaktif maddeler bulundurur. Ayrıca hormonlar, enzimler ve bakterileri de içerir. Bu içerik antimikrobiyal, antialerjik, çeşitli enfeksiyonlar ve hastalıklardan koruyucu, nörolojik gelişimi destekleyici, bağırsak bütünlüğü ve mikrobiyomunu koruyucu ve de geliştirici etkisiyle bebeğin sağlıklı koşullarda büyüme ve gelişmesine yardım ve ortam sağlar. İlaveten; anne sütü içeriğinde bulunan laktoferrin, eritropoietin ve prebiyotiklerin protektif, terapötik ve destekleyici olarak çeşitli hastalıklar ve durumlarda kullanılabileceği üzerinde çalışılan konulardandır. Bu derleme çalışmasında amaç; anne sütü içeriğini tanımlamak, emzirme ve sağlık ilişkisini ortaya koyan güncel literatürü incelemek ve böylece bireylerin beslenmesinde ve sağlığın geliştirilmesinde anne sütü faktörünü ele almaktır. Laktasyon boyunca çok sayıda durumdan etkilenerek bileşimi değişen anne sütü, her bebeğin ihtiyacına göre özel hazırlanan, en önemli sağlığı destekleyici besin olduğu bu derleme çalışmasında varılan ana fikirdir. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Bağışıklık, Emzirme, Laktasyon, Sağlık.

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

FATTY ACIDS AND HEALTH

2022-05-20T00:00:00Z, Dülger, Aybike Nur, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Hedonik Açlık ve İlişkili Hastalıklar

2022-03-15T00:00:00Z, Özüpek, Beyza Nihal, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

Hunger is a feeling that often brings with it the desire to eat when there is a need for energy. However, hedonic hunger is the situation of consuming food for the pleasure that will be provided by the consumption of delicious foods when there is no need for energy. Some scales have been developed to evaluate the hedonic hunger status and the factors affecting hedonic hunger. These scales are called the nutrient power scale and the motivation scale to consume delicious foods. An increase in scores on these scales is accepted as an indicator of susceptibility to hedonic hunger. Studies have shown that gender, age, body mass index, presence of delicious foods, sleep disturbance and physical activity affect hedonic hunger. Increasing hedonic hunger status along with these factors may be the reason for the increase in the prevalences of obesity, diabetes and eating disorder diseases. The main purpose of this study is to explain hedonic hunger and to reveal the relationship of hedonic hunger with obesity, diabetes and eating disorder diseases.

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Evaluation of Some Physical and Chemical Parameters of Commercial Honey Samples from Istanbul Bazaars

2021-02-26T00:00:00Z, Selçuk, Tuğbanur, Köse, Nesrin, Güneş Bayır, Ayşe, Özkan, Bilge, Karakaş, İrem, Turgay, Feyzanur, Öztürk, Nezire, Sevinç, Tülay, BİLGİN, MEHMET GÜLTEKİN, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Resveratrolün Kemopreventif Etkisinin İncelenmesi

2020-12-24T00:00:00Z, Sevinç, Tülay, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Gıda Hassasiyetinin Gıda Güvenliğindeki Önemi

2020-06-07T00:00:00Z, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Current Nutrition Treatment Approaches Iin Eosinophilic Gastroenteritis

2021-02-19T00:00:00Z, Çelik, Meryem Beyza, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Propolisin Kanser İmmünoterapisindeki Yeri ve Önemi

2020-03-21T00:00:00Z, İpek, Nigahban, Pınarbaşı, Berna, Güneş Bayır, Ayşe, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

No Thumbnail Available
PublicationMetadata only

Omega-3 ve Omega-6 Yağ Asitlerinin Kanser İle İlişkisi

2020-12-17T00:00:00Z, Özer, Semanur, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE, GÜNEŞ BAYIR, AYŞE