Person: GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
48 results
Search Results
Now showing 1 - 10 of 48
Publication Metadata only Cytotoxic and apoptotic activities of thymol from Thymus vulgaris on the human gastric adenocarcinoma cells(2015-06-10) GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; KIZILTAN, HURİYE ŞENAY; GÜLER, ERAY METİN; KARAKAŞ, ERSİN; KOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİM; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; KIZILTAN, HURİYE ŞENAY; GÜLER, ERAY METİN; KOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİMPublication Metadata only Besin Teknolojisindeki Yeri Olan Probiyotiklerin Kanser Prevensiyonuna Etkisi(2020-06-17T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞEPublication Metadata only Evaluation of Some Physical and Chemical Parameters of Commercial Honey Samples from Istanbul Bazaars(2021-02-26T00:00:00Z) Selçuk, Tuğbanur; Köse, Nesrin; Güneş Bayır, Ayşe; Özkan, Bilge; Karakaş, İrem; Turgay, Feyzanur; Öztürk, Nezire; Sevinç, Tülay; BİLGİN, MEHMET GÜLTEKİN; GÜNEŞ BAYIR, AYŞEPublication Metadata only Thymus vulgaris komponenti timol’ün sitotoksik ve apoptotik aktivitelerinin gastrik adenokarsinoma hücrelerinde araştırılması(2015-10-30T00:00:00Z) GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; Kızıltan, Huriye Şenay; GÜLER, ERAY METİN; KARATAŞ, ERSİN; KOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİM; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; GÜLER, ERAY METİN; KOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİMPublication Metadata only The evaluation of cellular and humoral immunity characteristics in gastrointestinal and hepatocellular cancers(2014-06-25T00:00:00Z) TÜRKDOĞAN, MEHMET KÜRŞAT; KIZILTAN, HÜRİYE ŞENAY; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; KAYAR, YUSUF; ŞENTÜRK, HAKAN; İNCE, ALİ TÜZÜN; KOCAMAN, ORHAN; Danalıoğlu, Ahmed; KIZILTAN, HURİYE ŞENAY; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; ŞENTÜRK, HAKAN; İNCE, ALİ TÜZÜNPublication Metadata only Current Nutrition Treatment Approaches Iin Eosinophilic Gastroenteritis(2021-02-19T00:00:00Z) Çelik, Meryem Beyza; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; GÜNEŞ BAYIR, AYŞEPublication Metadata only Bireylerin Beslenmesinde Ve Sağlığın Geliştirilmesinde Anne Sütü Faktörü(2022-03-31T00:00:00Z) Rasgele, Çiğdem; Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞEEmzirme süre ve sıklığı ile süt salgılanmasının yeterliliği ve devamlılığı sağlanarak bebek beslenmesinde istisnai durumlar dışında ilk tercih anne sütü olması gerekir. Vazgeçilmez bir besin maddesi olan anne sütü 6 ay boyunca bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir kapasitededir. Anne, bebek ve toplum için sayısız önemi olan anne sütünün beslenmenin ilk 6 ayı tek başına, daha sonrası ek besinlerle iki yaşına kadar sürdürülmesi hem bireysel hem de toplumsal fazda hedeftir. Her ne kadar günümüzde önemi vurgulanan bir durum olsa da anne sütüyle beslenme çoğunlukla istenen düzeye ulaşamamıştır. İçeriğinde besin maddeleri, immünite destekleyiciler ve biyoaktif faktörleri gibi sağlık için yararlı birçok bileşen vardır. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi makrobesin ögeleri; vitamin ve minareller gibi mikrobesin ögeleri, immünoglobulin, müsin, sitokin, büyüme faktörleri, mikroRNA ve kök hücreler gibi biyoaktif maddeler bulundurur. Ayrıca hormonlar, enzimler ve bakterileri de içerir. Bu içerik antimikrobiyal, antialerjik, çeşitli enfeksiyonlar ve hastalıklardan koruyucu, nörolojik gelişimi destekleyici, bağırsak bütünlüğü ve mikrobiyomunu koruyucu ve de geliştirici etkisiyle bebeğin sağlıklı koşullarda büyüme ve gelişmesine yardım ve ortam sağlar. İlaveten; anne sütü içeriğinde bulunan laktoferrin, eritropoietin ve prebiyotiklerin protektif, terapötik ve destekleyici olarak çeşitli hastalıklar ve durumlarda kullanılabileceği üzerinde çalışılan konulardandır. Bu derleme çalışmasında amaç; anne sütü içeriğini tanımlamak, emzirme ve sağlık ilişkisini ortaya koyan güncel literatürü incelemek ve böylece bireylerin beslenmesinde ve sağlığın geliştirilmesinde anne sütü faktörünü ele almaktır. Laktasyon boyunca çok sayıda durumdan etkilenerek bileşimi değişen anne sütü, her bebeğin ihtiyacına göre özel hazırlanan, en önemli sağlığı destekleyici besin olduğu bu derleme çalışmasında varılan ana fikirdir. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Bağışıklık, Emzirme, Laktasyon, Sağlık.Publication Metadata only Resveratrolün Kemopreventif Etkisinin İncelenmesi(2020-12-24T00:00:00Z) Sevinç, Tülay; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; GÜNEŞ BAYIR, AYŞEPublication Metadata only Karanfilin (Syzygium aromaticum)probiyotik yoğurdun mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisininaraştırılması(2019-07-06T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; Bilgin, Mehmet Gültekin; Kutlu, Sümeyra Şeyma; Dilber, Coşkun; Elaldı, Fatmanur; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; BİLGİN, MEHMET GÜLTEKİNPublication Metadata only Propolisin Kanser İmmünoterapisindeki Yeri ve Önemi(2020-03-21T00:00:00Z) İpek, Nigahban; Pınarbaşı, Berna; Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE