Person:
GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

Loading...
Profile Picture

Status

Email Address

Birth Date

WoSScopusGoogle ScholarORCID

Name

Job Title

First Name

AYŞE

Last Name

GÜNEŞ BAYIR

Organizational Units

Search Results

Now showing 1 - 10 of 147
  • PublicationUnknown
    Handbook of Oxidative Stress in Cancer: Mechanistic Aspects
    (2021-05-01T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
    Carcinogenesis is a complex and multistep process ending with metastasis. Mainly, gene and metabolic pathways include endogenous and signaling molecular pathways which cause a rise in cell proliferation and a decrease in cell death. Apoptosis is a programmed cell death which can happen with extracellular and intracellular signals. Generally, the extrinsic and the intrinsic pathways are known as the two apoptotic pathways. The excessive ROS production in cancer cells can stimulate the cell proliferation, the DNA mutations, and the formation of drug-resistant cells. It may also ensure a basisfor thedevelopment of novel therapeutic strategies that take advantage of overgenerating ROS to destroy cancer cells. As the ROS-producing agents have toxic side effects and potential mutagenic impact, caution should be exercised during their use. In this chapter, focus will be on ROS generation, the relationship between apoptosis and ROS, and the key apoptotic mechanisms and their regulations.KeywordsApoptosisReactive oxygen speciesCancer cellsCarcinogenesis
  • Publication
    Gıda Hassasiyetinin Gıda Güvenliğindeki Önemi
    (2020-06-07T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • Publication
    Omega-3 ve Omega-6 Yağ Asitlerinin Kanser İle İlişkisi
    (2020-12-17T00:00:00Z) Özer, Semanur; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationUnknown
    The Role of Quercetin in Diabetes Mellitus
    (2022-12-01) Mendeş B.; Güneş Bayır A.; MENDEŞ, BEYZA; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationOpen Access
    The Importance of Polyphenols as Functional Food in Health
    (2019-04-01T00:00:00Z) GÜNEŞ BAYIR, Ayşe; Aksoy, Ayse Nur; KOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİM; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; KOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİM
    Polyphenols which are produced by plants are very important functional foods in our nutrition. Because of their diverse chemical structures, they are subject to main classification among them. The main groups of polyphenols are; flavanoids, lignans, stilbenes and phenolic acids. At the present time, the health effects of them have been investigated in several in vivo and in vitro studies. In addition to their antioxidant effects, they are known to have a pro-oxidant character. Polyphenols have important effects in protecting the body against external factors and the cleansing of reactive oxygen species which occur as a consequence of some diseases. Furthermore, polyphenols have effects on protection from specific diseases and stop their progression with certain mechanisms. In this review, various effects of polyphenols including antioxidant, pro-oxidant, cytotoxic, anti-inflammatory, antihypertensive, anti-diabetic are discussed which obtained from in vitro, in vivo experimental animal and clinical investigations.
  • Publication
    Bireylerin Beslenmesinde Ve Sağlığın Geliştirilmesinde Anne Sütü Faktörü
    (2022-03-31T00:00:00Z) Rasgele, Çiğdem; Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
    Emzirme süre ve sıklığı ile süt salgılanmasının yeterliliği ve devamlılığı sağlanarak bebek beslenmesinde istisnai durumlar dışında ilk tercih anne sütü olması gerekir. Vazgeçilmez bir besin maddesi olan anne sütü 6 ay boyunca bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir kapasitededir. Anne, bebek ve toplum için sayısız önemi olan anne sütünün beslenmenin ilk 6 ayı tek başına, daha sonrası ek besinlerle iki yaşına kadar sürdürülmesi hem bireysel hem de toplumsal fazda hedeftir. Her ne kadar günümüzde önemi vurgulanan bir durum olsa da anne sütüyle beslenme çoğunlukla istenen düzeye ulaşamamıştır. İçeriğinde besin maddeleri, immünite destekleyiciler ve biyoaktif faktörleri gibi sağlık için yararlı birçok bileşen vardır. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi makrobesin ögeleri; vitamin ve minareller gibi mikrobesin ögeleri, immünoglobulin, müsin, sitokin, büyüme faktörleri, mikroRNA ve kök hücreler gibi biyoaktif maddeler bulundurur. Ayrıca hormonlar, enzimler ve bakterileri de içerir. Bu içerik antimikrobiyal, antialerjik, çeşitli enfeksiyonlar ve hastalıklardan koruyucu, nörolojik gelişimi destekleyici, bağırsak bütünlüğü ve mikrobiyomunu koruyucu ve de geliştirici etkisiyle bebeğin sağlıklı koşullarda büyüme ve gelişmesine yardım ve ortam sağlar. İlaveten; anne sütü içeriğinde bulunan laktoferrin, eritropoietin ve prebiyotiklerin protektif, terapötik ve destekleyici olarak çeşitli hastalıklar ve durumlarda kullanılabileceği üzerinde çalışılan konulardandır. Bu derleme çalışmasında amaç; anne sütü içeriğini tanımlamak, emzirme ve sağlık ilişkisini ortaya koyan güncel literatürü incelemek ve böylece bireylerin beslenmesinde ve sağlığın geliştirilmesinde anne sütü faktörünü ele almaktır. Laktasyon boyunca çok sayıda durumdan etkilenerek bileşimi değişen anne sütü, her bebeğin ihtiyacına göre özel hazırlanan, en önemli sağlığı destekleyici besin olduğu bu derleme çalışmasında varılan ana fikirdir. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Bağışıklık, Emzirme, Laktasyon, Sağlık.
  • Publication
    Cytotoxic and apoptotic activities of thymol from Thymus vulgaris on the human gastric adenocarcinoma cells
    (2015-06-10) GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; KIZILTAN, HURİYE ŞENAY; GÜLER, ERAY METİN; KARAKAŞ, ERSİN; KOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİM; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; KIZILTAN, HURİYE ŞENAY; GÜLER, ERAY METİN; KOÇYİĞİT, ABDÜRRAHİM
  • Publication
    BESİNLERİN GLİSEMİK İNDEKSİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER VE GLİSEMİK YÜK
    (2024-03-15) Alabaş E. D.; Güneş Bayır A.; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationUnknown
    Karanfilin (Syzygium aromaticum)probiyotik yoğurdun mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisininaraştırılması
    (2019-07-06T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; Bilgin, Mehmet Gültekin; Kutlu, Sümeyra Şeyma; Dilber, Coşkun; Elaldı, Fatmanur; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; BİLGİN, MEHMET GÜLTEKİN
  • Publication
    GLUTENSİZ DİYETİN BAZI OTOİMMÜN HASTALIKLARA ETKİSİ
    (Efe Akademi Yayınları, 2024-06-01) Tayfur B. İ.; Güneş Bayır A.; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE