Publication: ADİPOSİTLERİN OLUŞUM VE DEĞİŞİMLERİNE DAİR GÜNCEL BİLGİLER
| dc.contributor.author | Öney B. | |
| dc.contributor.author | Aygan E. | |
| dc.date.accessioned | 2025-06-26T21:50:18Z | |
| dc.date.issued | 2025-06-11 | |
| dc.description.abstract | Adipoz doku, vücudun enerji depolama, ısı yalıtımı ve organ koruma gibi birçok önemli işlevi olan bir dokudur. Temelde iki ana türde adipoz doku bulunur: beyaz adipoz doku (BAD) ve kahverengi adipoz doku (KAD). BAD, vücudun fazla enerjiyi depolayarak gerektiğinde kullanmak üzere serbest bırakmakta ve organları dışarıdan gelen darbelere karşı korumaktadır. Ayrıca, ısı yalıtımı sağlayarak termoregülasyonda görev almaktadır. BAD, metabolizmayı düzenleyen ve enerji dengesini kontrol eden hormonların üretiminde de rol oynamaktadır. KAD, BAD’ın aksine vücutta spesifik bölgelerde bulunmaktadır. Özellikle bebeklerde sık görülen bu doku doğumdan sonra koltuk altı ve arka boyun gibi bölgelerde yer almaktadır. Son yıllarda bu temel adipoz dokulara ek olarak pembe adipoz doku (PAD) öne çıkmaktadır. PAD kadınlarda laktasyon ve laktasyon sonrası dönemde beyaz adipoz dokudan farklılaşan hücreler tarafından oluşmaktadır. Bol miktarda lipid damlacıkları ve süt granülleri ile karakterizedir. Yapılan çalışmalarda PAD meme kanserinin ilerlemesi ve protümörijenik bir ortamın oluşmasıyla ilişkili bulunmuştur. Bu derlemede, yağ dokusunun biyolojik özellikleri, sınıflandırılması, fizyolojik rolleri ve patolojik durumlarla ilişkisi güncel literatür eşliğinde tartışılacaktır. Gerçekleştirilen literatür taraması, 2010 yılı ve sonrası ‘’Google Akademik’’, ‘’Pubmed’’, ‘’Web of Science’’ ve ‘’Science Direct’’ veritabanları üzerinden beyaz adipoz doku, kahverengi adipoz doku, pembe adipoz doku kelimeleri kullanılarak yapılmıştır. | |
| dc.identifier.citation | Öney B., Aygan E., \"ADİPOSİTLERİN OLUŞUM VE DEĞİŞİMLERİNE DAİR GÜNCEL BİLGİLER \", Ayasofya Multidisipliner Lisansüstü Öğrenci Kongresi, İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Mayıs 2025, ss.280, (Özet Bildiri) | |
| dc.identifier.uri | https://www.fsm.edu.tr/resim/Dosya/Ozet_Kitapcik-042025-06-04-01-50-00pm.062025-06-04-01-50-00pm.2025-06-04-01-50-00pm.pdf | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12645/40747 | |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
| dc.subject | Beslenme ve Dietetik | |
| dc.subject | Sağlık Bilimleri | |
| dc.subject | Nutrition and Dietetics | |
| dc.subject | Health Sciences | |
| dc.subject | Tarım ve Çevre Bilimleri (Age) | |
| dc.subject | Klinik Tıp (Med) | |
| dc.subject | Tarım Bilimleri | |
| dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | |
| dc.subject | Agriculture & Environment Sciences (Age) | |
| dc.subject | Clinical Medicine (Med) | |
| dc.subject | Agricultural Sciences | |
| dc.subject | Nutrition & Dietetics | |
| dc.title | ADİPOSİTLERİN OLUŞUM VE DEĞİŞİMLERİNE DAİR GÜNCEL BİLGİLER | |
| dc.type | conferenceObject | |
| dspace.entity.type | Publication | |
| local.avesis.id | 3e68ef6f-5786-43fd-8c29-4f305d1b93b3 |