Publication:
Çocuk diş hekimliğinde nanohibrit rezin esaslı kompozitler: portakal suyu maruziyeti sonrası mikrosertlik değişimlerinin in vitro değerlendirmesi

dc.contributor.authorYazıcı N. S.
dc.contributor.authorSoylu N.
dc.date.accessioned2025-10-23T21:36:23Z
dc.date.issued2025-10-04
dc.description.abstractAMAÇ: Çalışmanın amacı, yeni geliştirilmiş pembe renkli nanohibrit kompozit ile A2 renkli nanohibrit kompozitin, günlük tüketilen bir içecek olan portakal suyuna maruziyeti sonrası mikrosertlik değişikliklerini in-vitro değerlendirmektir. YÖNTEM: Pembe renkli nanohibrit kompozit ve A2 renkli nanohibrit kompozit kullanılarak, toplam 40 adet, 10 mm çapında ve 2 mm kalınlığında disk şeklinde örnekler hazırlanmıştır (n=10). Örnekler polimerize edildikten sonra polisaj işlemleri tamamlanmış ve kontrol grubu (A2 kompozit + distile su (A2D), pembe kompozit + distile su (PD)) ve çalışma grubu (A2 kompozit + portakal suyu (A2P), pembe kompozit + portakal suyu (PP)) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Tüm numunelerin başlangıç mikrosertlik değerleri üç farklı bölgeden Vickers mikrosertlik cihazı ile ölçülerek ortalaması alınmıştır. Ardından örnekler 14 gün boyunca distile su veya portakal suyunda bekletilmiş, daha sonra distile su ile yıkanıp kurutulmuş ve final mikrosertlik değerleri ölçülmüştür. Verilerin dağılımı Shapiro-Wilk testi ile incelenmiş, grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon işaretli sıra testi, gruplar arası mikrosertlik değişimlerinin değerlendirilmesinde ise Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. BULGULAR: A2D (p = 0.037), PD (p = 0.022) ve PP gruplarında (p = 0.022) istatistiksel olarak anlamlı mikrosertlik değişiklikleri saptanmıştır. Buna karşın, A2D grubunda anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p = 0.575). Gruplar arası mikrosertlik değişiklikleri açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır (p = 0.440). SONUÇ: Portakal suyuna maruziyet, her iki kompozit materyalde de mikrosertlik değerlerinde azalmaya neden olmuştur. Ancak, dört grup arasında mikrosertlik değişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Ayrıca, pembe kompozitin distile suda bekletilmesi sonucunda da mikrosertlik değişikliği gözlemlenmiştir. Bu durum, yeni geliştirilen pembe kompozit materyalin suya karşı hassasiyet gösterebileceğini düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: Asidik etki, dental materyaller, mikrosertlik, nanohibrit esaslı kompozit
dc.identifier.citationYazıcı N. S., Soylu N., \"Çocuk diş hekimliğinde nanohibrit rezin esaslı kompozitler: portakal suyu maruziyeti sonrası mikrosertlik değişimlerinin in vitro değerlendirmesi\", 31. Uluslararası Türk Pedodonti Derneği Kongresi, Antalya, Türkiye, 4 - 07 Ekim 2025, ss.68, (Özet Bildiri)
dc.identifier.urihttps://turkpedo2025.org/uploads/bildiri-kitabi.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12645/41251
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDiş Hekimliği
dc.subjectKlinik Bilimler
dc.subjectPedodonti
dc.subjectSağlık Bilimleri
dc.subjectDentistry
dc.subjectClinical Sciences
dc.subjectPedodontics
dc.subjectHealth Sciences
dc.subjectDiş Hekimliği Oral Cerrahi ve Tıp
dc.subjectKlinik Tıp (Med)
dc.subjectKlinik Tıp
dc.subjectDentistry Oral Surgery & Medicine
dc.subjectClinical Medicine (Med)
dc.subjectClinical Medicine
dc.subjectPeriodontoloji
dc.subjectOrtodonti
dc.subjectAğız Cerrahisi
dc.subjectDiş Hijyeni
dc.subjectDişçilik Hizmetleri
dc.subjectDiş Hekimliği (çeşitli)
dc.subjectPeriodontics
dc.subjectOrthodontics
dc.subjectOral Surgery
dc.subjectDental Hygiene
dc.subjectDental Assisting
dc.subjectDentistry (miscellaneous)
dc.subjectGeneral Dentistry
dc.titleÇocuk diş hekimliğinde nanohibrit rezin esaslı kompozitler: portakal suyu maruziyeti sonrası mikrosertlik değişimlerinin in vitro değerlendirmesi
dc.typeconferenceObject
dspace.entity.typePublication
local.avesis.id71cee63c-907c-421e-9820-fe7e0c6f38e2

Files