Publication:
Koruyucu Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığa Etkisi

dc.contributor.authorÜnlü, Damla
dc.contributor.authorGüneş Bayır, Ayşe
dc.contributor.institutionauthorGÜNEŞ BAYIR, AYŞE
dc.date.accessioned2022-09-27T20:59:12Z
dc.date.available2022-09-27T20:59:12Z
dc.date.issued2022-09-01T00:00:00Z
dc.description.abstractGünümüzde işlenmiş ve paketli gıdaların üretiminin artışıyla koruyucu gıda katkı maddelerinin kullanımı oldukça hız kazanmıştır. Bu maddelerin gıdalara katılmasıyla besinlerin mikrobiyal bozulmasına karşı korunması ve raf ömrünün uzatılması, aynı zamanda besinlerin doğal renginin ve aromasının da koruması amaçlanmaktadırlar. Her ülke koruyucu gıda katkı maddesi katılabilecek gıdaları ve katkı maddesinin dozunu kendi şartları doğrultusunda düzenlemektedir. Koruyucu gıda katkı maddelerinin önerilen limit değerlerin üzerinde kullanılmasıyla ödem, kronik ürtiker atopik dermatit, kızarıklıklar, karın ağrısı, diyare, hipotansiyon, astım ve anafilaktik reaksiyonlar, hiperaktivite, deride döküntü ve kaşıntıyla sonuçlanan alerjik etkiler görülebilmektedir. Bu çalışmada, koruyucu gıda katkı maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri tüketiciyi ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla bilimsel çalışmalardan derlenmiştir.
dc.identifier.citationÜnlü D., Güneş Bayır A., -Koruyucu Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığa Etkisi -, Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi, cilt.1, sa.4, ss.55-68, 2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12645/31031
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleKoruyucu Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığa Etkisi
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.avesis.idaae78460-55a8-4047-a11e-9a9e20adb0e5
local.publication.isinternational0
relation.isAuthorOfPublication5e36f185-4cd3-4406-997c-fbc22d54053f
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery5e36f185-4cd3-4406-997c-fbc22d54053f

Files