Publication:
Helıchrysum ıtalıcum içeren kozmetik formülasyonların geliştirilmesi / Developing cosmetic formulas with helichrysum italicum

Loading...
Thumbnail Image
Date
Authors
Authors
YILDIRIM, ESMA ESİN
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Research Projects
Organizational Units
Journal Issue

Metrics

Search on Google Scholar

Abstract
Doğal bir antioksidan olan ölmez çiçek (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) uçucu yağı kozmetik sektörü tarafından kullanılan en popüler bileşenlerden birisidir. Baharatımsı kokusu ile parfüm sektöründe de tercih edilmektedir. Bu çalışmamızda Datça bölgesinde yetişen ölmez çiçek bitkisinden elde edilen uçucu yağın kimyasal kompozisyonu, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri incelenmiştir. Ölmez çiçek uçucu yağ verimi %0,27 olarak tespit edilmiştir. Uçucu yağın kimyasal kompozisyonu gaz kromatografisi kütle spektrometresi ve gaz kromatografisi alev iyonlaşma detektörü (GS-MS/FID) ile analiz edilmiş ve 30 adet bileşen tespit edilerek miktarları belirlenmiştir. Uçucu yağın ana bileşenleri γ-curcumene (%13,98), neril asetat (%11,67) ve alfa pinene (%10,84) olarak bulunmuştur. Uçucu yağın DPPH ile ölçülen antioksidan aktivitesi (IC50) 37,63 (μg/mL) olarak bulunmuştur. Beta karoten/linoleik asit (BCB) antioksidan testinde ise ölmez çiçek uçucu yağı %78 inhibisyon yapmıştır. Ölmez çiçek uçucu yağı gram pozitif ve gram negatif 6 farklı bakteri ile 2 adet maya ile yapılan disk difüzyon ve broth mikrodilüsyon antimikrobiyal aktivite testlerinde oldukça başarılı sonuçlar vermiştir. Anahtar Kelimeler: Ölmez çiçek, uçucu yağ, kimyasal kompozisyon, antioksidan, antimikrobiyal
Description
(Helichrysum italicum (Roth) G. Don) essential oil, a natural antioxidant, is one of the most popular ingredients used by the cosmetic industry. The spicy scented essential oil is also being requested in the perfume industry. In this study, the chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of the essential oil obtained from the Helichrysum italicum (Roth) G. Don grown in Datça region of Turkey were investigated. The essential oil yield was determined as 0,27%. The chemical composition of the essential oil was analysed by gas chromatography mass spectrometry and gas chromatography flame ionization detector (GS-MS/FID). 30 components of the essential oil were determined and quantified. The main components of the essential oil were found to be γ-curcumene (13,98%), neryl acetate (11,67%) and alpha pinene (10,84%). The antioxidant activity (IC50) of the essential oil was measured by DPPH and found to be 37,63 (μg/mL). In the beta carotene/linoleic acid (BCB) antioxidant test, essential oil of Helichrysum italicum (Roth) G. Don had an inhibition of 78%. Helichrysum italicum essential oil performed high antimicrobial activities measured with CLSI disc diffusion and broth microdilution methods against 6 different bacteria and 2 yeast strains. Keywords: Everlasting flower, essential oil, chemical composition, antioxidant, antimicrobial
Keywords
Citation
Page Views

8

File Downloads

90

Sustainable Development Goals