Publication:
Allerjik rinitli hastalarda paraoksonaz (pon1) enzim aktivitesinin araştırılması / İnvesti̇gati̇on of serum paraoxonase acti̇vi̇ty i̇n chi̇ldren wi̇th allergi̇c rhi̇ni̇ti̇s

Loading...
Thumbnail Image

Date

Authors

Authors

AKDUMAN, HASAN

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Metrics

Search on Google Scholar

Abstract

Giriş: Allerjik rinit, nazal mukozanın non-enfeksiyoz inflamasyonu sonucu gelişen burun tıkanıklığı-akıntısı-kaşıntısı ve hapşırık ile seyreden atopik hastalığıdır. Toplumda çok sık görülmesi, hayat kalitesini düşürmesi ve diğer atopik hastalıklara eşlik etmesi nedeniyle oldukça önem arz eder. Paraoksonaz(PON1), hem arilesteraz hem de paraoksonaz aktivitesine sahip, karaciğerde sentezlenen, HDL ile ilişkili, antioksidan fonksiyona sahip glikoprotein yapısında olan kalsiyum bağımlı bir ester hidrolazdır. Paraoksonaz enzim düzeyi birçok kronik hastalıklıkta düşük saptanmış olması bu hastalıkların etyolojisinde rol oynayabileceği ve bu düşüklüğün oluşan oksidatif stresin artmasına katkıda bulunabilaceğini düşündürmüştür.Allerjik rinitin sistemik yönü olması ve birçok sitokinin salınarak oksidatif hasarı artırabileceği düşünülerekten bu hastalıkta PON1'in rolünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya astım ve/veya kronik hastalığı olmayan 2-16 yaş arası hafif alerjik rinitli hastalar oluşturdu.Kontrol grubu için ise kronik hastalığı olmayan 23 sağlıklı hasta seçildi. Paraoksonaz(PON1) aktivitesi Mackness'ın metodları kullanılarak ölçüldü. Total Ig E ise ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Allerjik rinitli hasta grubunun PON1 değerleri kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu(p=0,009). PON1 değeri <99 U/L olan bir çocukta allerjik rinit olma olasılığı >99 U/L olan çocuktan 9,45 kat daha fazla bulundu. Sonuç: Allerjik rinitli çocuklarda PON1 düzeyi anlamlı olarak düşük saptanması, PON1 değeri <99 U/L olan bir çocukta allerjik rinit olma olasılığı >99 U/L olan çocuktan 9,45 kat daha fazla olması bu hastalıkta paraoksonaz enzim düzeyinin artırılmasına yönelik tedaviler hastalığa bağlı oksidatif stresi azaltmakla beraber hastalık kliniğinde düzelme sağlayabilir.

Description

Introduction: Rhinitis is an atopic disease defined as non infectious inflammation of the nasal membranes and is characterized by a symptom complex that consists of sneezing, nasal congestion, nasal itching, and rhinorrhea. It is very significant as it is very common and it effects the life quality and also it is associated with other atopic diseases. Human serum (PON1) is an antioxidant enzyme synthesized by the liver that has the activity of both arylesterase and paraoxonase, It is Ca dependent serum esterase .It is associated with high-density lipoprotein (HDL) that is believed to protect against the oxidation of low-density lipoprotein (LDL) . The enzyme level of paraoxasane has been found significantly low in may chronic diseases. It is thought that the low enzyme levels might have been contributed to the etiology of this disorders and increased the oxidative stress in the body. We decided to investigate the role of paraoxasane in allergic rhinitis as it is a systemic disease in which cytokines play a major role by increasing the oxidative damage in the body. Methods: The study population is designed by patients who are between 2-16 years of age with only allergic rhinitis. None of the patients had any chronic disorders and also was free of asthma.Control group is consisted of 23 healthy individuals between 2-16 years of age Results: Serum PON1 levels were found significantly low in the allergic rhinitis patient population. P value was determined as 0.009 and it is found that in patients in whom the enzyme levels were less than 99 U/L, the possibility of diagnosing with allergic rhinitis is 9.45 times higher than normal population. Conclusion: The treatment modalities that increases the enzyme levels of paraoxanase levels in allergic rhinitis patients will not only decrease the damage of oxidative stress in the body but also will improve outcome the disease process clinically.

Keywords

Citation

Page Views

6

File Downloads

13

Sustainable Development Goals