Akut iskemik inme ve risk faktörleri ile cystatin c ilişkisi/ Acute ischemic stroke and risk factors correlation of cystatin c

REFKA ESRA, KARA

İnme, dünya toplumlarında ölüm nedeni olarak üçüncü, sakatlık/özürlülük nedeni olarak ise birinci sırada olup, gelişmiş toplumlarda hastane başvurularında ve sağlık harcamalarında önemli bir yer tutan hastalık grubudur.Serebrovasküler hastalık gelişiminde, HT, DM, kalp hastalığı, dislipidemi, sigara kullanımı gibi değiştirilebilir risk faktörleri etyolojide kesin olarak rol oynamaktadır.Sistatin C, böbrek fonksiyonlarını değerlendirmede kreatinine üstünlüğü gösterilmiş yeni bir serum belirteci olmakla birlikte, klinik inme, kardiyovasküler olaylar ve mortalite için bağımsız bir risk faktörü olabileceği rapor edilmiştir.Biz de çalışmamızda akut iskemik inme, iskemik inme risk faktörleri ve prognoz ile sistatin C ilişkisini inceledik. Çalışmaya T.C. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniği'nde, Ağustos 2009- Kasım 2009 tarihleri arasında yatan 50 yaş üzeri 47 akut iskemik inme hastası ile Acil Polikliniği'mize başvuran 50 yaş üzeri 40 kontrol grubu alındı. Sonuçta, sistatin C düzeyleri hasta grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p 0.002).Ayrıca hasta grubumuzda, kalp hastalığı (koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği) olanlar ile hipertansiyonu olan hastaların sistatin C düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde kalp hastalığı olmayan ve hipertansiyonu olmayan hastalardan yüksek bulunmuştur (p< 0.05).Sonuç olarak yüksek sistatin C düzeyleri akut iskemik inme, kalp hastalığı (koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği) ve hipertansiyon ile ilişkilendirilmiştir.

Ischemic stroke is in the third place in mortality and in the first place in disability/morbidity conditions all over the world. Among the developed countries ischemic stroke has taken a very important place in hospital admittance and health expenditures.In the progression of cerebrovasculer disease, such as hypertension, diabetes mellitus, cardiac diseases, dislipidemia and smoking are modifiable risk factors and in fact they play an important role in developing cerebrovasculer disease.Cystatin C, which is a novel serum indicator to evaluate the kidney functions, is more sensitive than creatinine. Also cystatin C has been reported as an independent risk factor in ischemic stroke, cardiovasculer events and death.In our study we investigated the association between cystatin C and acute ischemic stroke, risk factors of ischemic stroke and prognosis of ischemic stroke.The 47 ischemic stroke patients, who were included to our study, were hospitalized between August 2009- November 2009 in Neurology Department of T.C Bezmialem University and our study control group including 40 people, was selected from emergency clinic. Total plasma cystatin C levels were significantly higher in patients than controls (p 0.002)/The patients who also suffered from cardiac disease (coroner arterial disease, heart failure, atrial fibrilation) and hypertension, had significantly higher levels of serum cystatin C than non-hypertansive and non-cardiac disease subjects (p<0.05).As a conclusion, higher levels of cystatin C are associated with acute ischemic stroke, ischemic stroke risk factors which are including hypertension and cardiac disease.