Publication:
Bireylerin Beslenmesinde Ve Sağlığın Geliştirilmesinde Anne Sütü Faktörü

dc.contributor.authorRasgele, Çiğdem
dc.contributor.authorGüneş Bayır, Ayşe
dc.contributor.institutionauthorGÜNEŞ BAYIR, AYŞE
dc.date.accessioned2022-04-05T20:59:17Z
dc.date.available2022-04-05T20:59:17Z
dc.date.issued2022-03-31T00:00:00Z
dc.description.abstractEmzirme süre ve sıklığı ile süt salgılanmasının yeterliliği ve devamlılığı sağlanarak bebek beslenmesinde istisnai durumlar dışında ilk tercih anne sütü olması gerekir. Vazgeçilmez bir besin maddesi olan anne sütü 6 ay boyunca bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir kapasitededir. Anne, bebek ve toplum için sayısız önemi olan anne sütünün beslenmenin ilk 6 ayı tek başına, daha sonrası ek besinlerle iki yaşına kadar sürdürülmesi hem bireysel hem de toplumsal fazda hedeftir. Her ne kadar günümüzde önemi vurgulanan bir durum olsa da anne sütüyle beslenme çoğunlukla istenen düzeye ulaşamamıştır. İçeriğinde besin maddeleri, immünite destekleyiciler ve biyoaktif faktörleri gibi sağlık için yararlı birçok bileşen vardır. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi makrobesin ögeleri; vitamin ve minareller gibi mikrobesin ögeleri, immünoglobulin, müsin, sitokin, büyüme faktörleri, mikroRNA ve kök hücreler gibi biyoaktif maddeler bulundurur. Ayrıca hormonlar, enzimler ve bakterileri de içerir. Bu içerik antimikrobiyal, antialerjik, çeşitli enfeksiyonlar ve hastalıklardan koruyucu, nörolojik gelişimi destekleyici, bağırsak bütünlüğü ve mikrobiyomunu koruyucu ve de geliştirici etkisiyle bebeğin sağlıklı koşullarda büyüme ve gelişmesine yardım ve ortam sağlar. İlaveten; anne sütü içeriğinde bulunan laktoferrin, eritropoietin ve prebiyotiklerin protektif, terapötik ve destekleyici olarak çeşitli hastalıklar ve durumlarda kullanılabileceği üzerinde çalışılan konulardandır. Bu derleme çalışmasında amaç; anne sütü içeriğini tanımlamak, emzirme ve sağlık ilişkisini ortaya koyan güncel literatürü incelemek ve böylece bireylerin beslenmesinde ve sağlığın geliştirilmesinde anne sütü faktörünü ele almaktır. Laktasyon boyunca çok sayıda durumdan etkilenerek bileşimi değişen anne sütü, her bebeğin ihtiyacına göre özel hazırlanan, en önemli sağlığı destekleyici besin olduğu bu derleme çalışmasında varılan ana fikirdir. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Bağışıklık, Emzirme, Laktasyon, Sağlık.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12645/30504
dc.subjectRasgele Ç., Güneş Bayır A., -Bireylerin Beslenmesinde Ve Sağlığın Geliştirilmesinde Anne Sütü Faktörü-, 5th International Congress on Medical Sciences and Multidisciplinary Approaches, İstanbul, Türkiye, 26 - 28 Mart 2022, ss.1-2
dc.titleBireylerin Beslenmesinde Ve Sağlığın Geliştirilmesinde Anne Sütü Faktörü
dc.typeConference Paper
dspace.entity.typePublication
local.avesis.id6c087fee-e190-4a0d-a1e0-c2a9c3f1d82d
local.publication.isinternational1
relation.isAuthorOfPublication5e36f185-4cd3-4406-997c-fbc22d54053f
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery5e36f185-4cd3-4406-997c-fbc22d54053f
Files