Research Project:
Ortodontik Tedavi Gören Bireylerde Besin Ödül İlişkisi Değişiminin Difüzyon Tensör Görüntüleme İle Değerlendirilmesi

dc.contributorKılıç, Banu
dc.contributorOtçu Temur, Hafize
dc.contributorSüzek, Tuğba
dc.date.accessioned2023-02-17T09:40:39Z
dc.date.available2023-02-17T09:40:39Z
dc.date.issued2019-10-01
dc.descriptionYeme bozukluklarının toplumda görülme sıklığı gün geçtikçe artmakta ve giderek daha ciddi bir sorun haline gelmektedir Bozan vd. (2011). Aşırı kilolu insanların anksiyete, depresif duygudurum, öfke ve diğer olumsuz duygular ile baş etmek için yemek yeme davranışı sergileyebilecekleri ileri sürülmektedir Demirel vd.(2014). İnsanlarda ve hayvanlarda yapılan çalışmalarda obezitenin dopaminerjik nörotransmisyondaki değişikliklerle ilişkili olduğu kanıtlanmıştır Kroemer ve Small (2016). Obez hastaların açlık ve tokluk ile ilişkili beyin lokasyonlarında (talamus, hipokampal gyrus, amygdala, insula, orta beyin, orbitofrontal, oksipital, dorsolateral ve orta temporal korteks) oluşan değişiklikler gösterilmiştir Alkan vd. (2008). Striatumdaki ödülle ilişkili öğrenme mekanizmasının ödülü algılamadan çok ödül için gereken zahmet ve ödülün getirisi arasındaki dengeyi gözettiği gösterilmiştir Kroemer ve Small (2016). Günümüzde besinin ödül olarak algılandığı bir bağımlılık olarak değerlendirilen obesite tedavisi için, daha etkili dürtü kontrol davranışına yol açabilen bilişsel kontrol stratejilerinin uygulanmaya çalışılması gerektiği bildirilmiştir Garcia vd. (2014) Sabit ortodontik tedavinin ilk haftasında tüm hastalarda yemek ile birlikte artan ağrı ve çeşitli rahatsızlıklar oluşmakta olup, tedavi boyunca her kontrol sonrası çiğneme ile beraber ağrı oluşmaktadır Sergl vd. (1998). Hastalar çiğnemede yaşadıkları zorluk haricinde yedikleri yemeklerin braketlere ve tellere takılmasından, yemek yeme sürelerinin uzamasından, hijyen sağlamaktaki zorluk endişesiyle şeker içeren gıdaları tüketmemekten, yemekten keyif almamaktan şikayetçi olmaktadır (Sergl vd., 1998; Jawad vd., 2012). Yemek yeme bozukluğu yaşayan bireylerin yemeği algılama mekanizmalarında bozukluk olduğu ve sadece enerji ihtiyacını karşılamak için değil yemek yemekten keyif aldıkları için de yemek yedikleri bilinmektedir. Farmakolojik ve bariatrik cerrahi girişimlerin, diyet yaşam tarzı müdahalelerinden daha başarılı olmasının nedeninin, bu müdahalelerin sadece açlığı değil aynı zamanda besinlerin homeostatik ve hedonik beyin bölgelerindeki eylemleri ile ödül değerini de azaltmalarından kaynaklandığı belirtilmiştir Behary ve Miras (2014). Ancak, bireylerin hedonik açlığının tedavi edilip edilemeyeceğine dair bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın hipotezi ortodontik tedavinin gereği olarak iki yıl boyunca her yemek yediğinde olumsuz duygular yaşayan bireylerin besini keyif verici olarak algılayış biçimlerinde değişiklik oluşacağıdır. Bu hipotezimizin araştırılması amacıyla kliniğimizde sabit ortodontik tedavi görmek için başvuran, vücut kitle indeksi 25 ve üzeri olan sağlıklı gönüllülere yeme tutum ve yeme alışkanlıkları anketleri uygulanacaktır. Böylece Dışsal Yeme, Duygusal Yeme, Kısıtlayıcı Yeme Bozuklukları bulunan bireyler ve bu bireylerin yeme alışkanlıkları tespit edilecektir. Yeme bozukluğu tespit edilen 20 bireyden sabit ortodontik tedavi öncesi, 12. ay ve 6. ay retansiyon kontrolünde manyetik rezonans görüntüleri alınacaktır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve Difüzyon tensör görüntüleme (DTG) yöntemiyle beyinde seçilen açlık ve tokluk merkezi lokalizasyonlarındaki traktuslardaki aksonal ve miyelin yapılardaki mikroyapısal değişiklikleri tanımlayarak bireylerin ortodontik tedavi etkisiyle besin algılarında değişiklik olup olmadığı ölçülecektir. Besin ile olan ilişkimizin yemek yerken oluşan negatif stimulusla değiştirilebileceğinin tespit edilmesi obezite oluşmadan tespit edilmiş yeme bozukluğu vakalarında davranış değişikliği sağlamak için ağız içi uygulanabilecek aygıtların tasarımlarına gerekçe oluşturacaktır. Böyle bir aygıtın etkin olacağının ispatı obezite ile mücadelede yaygın kullanılabilecek, ticari değere sahip, ucuz ve etkili bir çözüm için umut taşımaktadır.
dc.descriptionThe incidence of eating disorders in society is increasing day by day and is becoming an increasingly serious problem Bozan vd. (2011). Overweight people are suggested to exhibit eating behavior to cope with anxiety, depressed mood, anger and other negative emotions Demirel et al (2014). Studies in humans and animals have shown that obesity is associated with changes in dopaminergic neurotransmission Kroemer and Small (2016). Changes in brain locations associated with satiety and hunger centers (hypothalamus, hippocampal gyrus, amygdala, insula, cerebellum and midbrain) of obese patients have been shown Alkan et al. (2008). It has been reported that cognitive control strategies that can lead to more effective impulse control behaviors should be applied for obesity treatment, which is considered as an addiction in which food is perceived as a reward nowadays García et al (2014). During the first week of fixed orthodontic treatment, all the patients have pain and various discomforts with food, and after each appointment, the pain occurs while chewing Sergl et al. (1998). Patients declare having prolonged eating times due to difficulty in chewing, food impaction under the brackets and complains about not being able to consume sugar-containing foods due to maintain oral hygen (Sergl et al., 1998; Jawad et al., 2012). It is known that individuals who have eating disorders have a disturbance in their food rewarding properties and eating behavior. They eat in response to emotions rather than to meet energy needs. Pharmacological and bariatric surgical interventions are more successful than dietary lifestyle interventions because these interventions reduced not only the hunger but also the reward value of the homeostatic and hedonic brain regions of the foods Behary and Miras (2014). However, there is no study of whether enjoying from the food, perceiving food as a reward or individuals eating habits can be changed. The hypothesis of this study is that as a result of orthodontic treatment in which individuals experience negative emotions during each meal for two years there will be a change in the way of individuals’ interpretation of food. In order to investigate this hypothesis, eating attitudes and eating habit questionnaires will be applied to healthy volunteers with a body mass index of 25 and above chosen from patients who applied to our clinic for fixed orthodontic treatment. Thus, individuals with emotional eating, externally induced eating, restrained eating disorders and eating habits of these individuals will be identified. Magnetic resonance images will be taken from 20 individuals with eating disorders before fixed orthodontic treatment, 12 months of orthodontic treatment and 6 months after orthodontic treatment finished. By means of magnetic resonance imaging (MRI) and diffusion tensor imaging (DTG), the microstructural changes in axonal and myelin structures in the tracts of the selected appetite and satiety centers in the brain will be defined. The presence of changes by the orthodontic treatment in nutritional perceptions will be measured. Determining that relationship with food can be converted by negative stimuli occurring with chewing can be used for the design of intra oral devices to achieve behavioral changes in eating disorder patients. A demonstration of effectiveness of such a device will be basic for a cost effective solution with commercial value that can be widely used in fighting obesity.
dc.identifier119S125
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12645/36622
dc.subjectSağlık Bilimleri
dc.subjectHealth Sciences
dc.subjectKlinik Tıp (MED)
dc.subjectClinical Medicine (MED)
dc.titleOrtodontik Tedavi Gören Bireylerde Besin Ödül İlişkisi Değişiminin Difüzyon Tensör Görüntüleme İle Değerlendirilmesi
dspace.entity.typeProject
local.avesis.id75a145cf-d570-4047-a014-606ed96b504d
local.project.countryTürkiye
local.project.statusDevam Ediyor
local.project.typeTÜBİTAK Projesi
project.endDate2022-05-05
project.startDate2019-10-01

Files