Research Project:

dc.date.accessioned2023-02-17T09:51:35Z
dc.date.available2023-02-17T09:51:35Z
dc.date.issued2023-03-27
dc.descriptionOrgan Nakillerinde uzun süreli sağ kalımın gözlenebilmesi için nakledilen dokuların immünolojik özelliklerinin tanımlanması gerekmektedir. Bu kapsamda yalnızca İnsan Lökosit Antijenlerinin (HLA) tanımlanması yetmemektedir. Varolan HLA’ların transplantasyon sürecindeki etkinliklerinin anlaşılması, dokunun immünojenik özelliklerinin bilinmesi ile sağlanabilir. Majör organlar veya kompozit dokularda olası \"özgün immün kökenli hücre\" suşlarının tanımlanması yaygındır. Buna en bilinen örnek karaciğer dokusuna özgü lenfositler ve özellikleridir. Bugüne kadar Paratiroit Dokusuna özgü immünolojik kökenli hücre veya özgün monosit/lenfosit hücrelerinin varlığına ilişkin tarama çalışmaları yapılmamıştır. Bu önerilen çalışma ile bu anlamda bir tarama ve gerekmesi halinde tanımlama/kantitasyon yapılması planlanmaktadır. Günümüzde halen bilinmeyen faktörlerin paratiroit nakil sağ kalımını etkilediği bilinmektedir. Olası \"dokuya özgü\" immünolojik hücre tiplerinin belirlenmesi bu faktörlerin açıklanabilmesi açısından önem arz etmektedir. İnsan Paratiroit Dokularından elde edilen hücre popülasyonlarında olası immün kökenli hücrelerin (B-Lenfosit) varlığının taranması, olası tarama sonucunda pozitiflik gözlenmesi halinde ise hücre tipleri tanımlanmaya çalışılacaktır.
dc.identifier20221214
dc.subjectMultidisipliner
dc.subjectMolecular Biology
dc.subjectMultidisciplinary