Person:
UĞURLU, ÜMIT

Loading...
Profile Picture
Status
Organizational Units
Job Title
First Name
ÜMIT
Last Name
UĞURLU
Name
Email Address
Birth Date

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • PublicationOpen Access
    Empathic Tendencies and Attitudes Toward People with Disabilities in Healthy Developing Children and Their Relationship Between Empathic Tendencies of Parents
    (2022-10-01) Sap R.; Özkan Ş.; Uğurlu Ü.; ÖZKAN, ŞÜHEDA; UĞURLU, ÜMIT
    Objective: This study was conducted to investigate empathic tendencies and attitudes toward people with disabilities in healthy developing children and the relationship between their parents’ empathic tendencies. Methods: Fifty-fourth grade primary school students and their parents were included in this study. KA-SI Empathic Tendency Scale-Child Form (KA-SI), Chedoke-Mcmaster Attitudes Towards Children with Handicaps Scale and Empathetic Tendency Scale (ETS) for parents were used. Results: When the total scores were considered, there was a moderate correlation between children's empathic tendencies and attitudes towards the disabled (r=0.594; p<0.0001). Any correlation was not observed among the empathic tendencies of parents and children’s empathic tendencies and attitudes towards the disabled (r=0.263 and r=0.270; p>0.05, respectively). Parents with a college degree had a higher level of empathy in their children (p<0.05). Conclusion: In this study, which examined the empathic tendencies of normally developed children and their attitudes towards the disabled and their relationship with the empathic tendencies of their parents, it was concluded that the increase in empathic tendencies of children supported their attitudes towards the disabled in a moderately positive way. The relationship between the level of education of parents and the increase in empathic tendencies of children may indicate the importance of education in this regard. Ensuring the development of children in terms of empathy and positive attitudes and improving the education levels of parents can support the participation of people with disabilities into life by supporting positive attitudes towards them.
  • PublicationMetadata only
    Evaluation of Graduate Student And Supervisor Satisfaction at Bezmialem Vakıf University Institute Of Health Sciences
    (2023-05-13) Temel B.; Özçelik S.; Uğurlu Ü.; TEMEL, BİNNUR; ÖZÇELİK, SEMRA; UĞURLU, ÜMIT
  • PublicationMetadata only
    Ergoterapide Bilimsel Veri Tabanlarının Kullanımı
    (Nobel Akademik Yayıncılık, 2023-05-01) Uğurlu Ü.; UĞURLU, ÜMIT
  • PublicationMetadata only
    İşitme Engelli Ebeveyni Olan Bireylerin Çocukluk Dönemlerindeki Aile İçi Etkileşimlerinin İncelenmesi
    (2023-11-15) Özkan Ş.; Sarışahin S.; Baysal Yiğit A.; Uğurlu Ü.; SARIŞAHİN, SÜMEYYE; UĞURLU, ÜMIT
    AMAÇ:İşitme engelli ebeveynler tarafındanyetiştirilen ve işiten birey için İngilizce anlamıyla \" Children of Deaf Adults’’sözcüklerinin kısaltması olan CODAterimi kullanılmaktadır.İşitme engelli ebeveynlerin, çocuklarıyla doğdukları andan itibaren iletişim ve etkileşimleri çocuklarının gelişimleri için çok önemlidir. Aile bireyleri arasındaki sınırlı ve yetersiz iletişim, ebeveyn-çocuk ilişkisinde uyumsuzluğa yol açabilir. Doğdukları andan itibaren kendilerini bu dünyanın içinde bulan CODA’ların aktivite-rol dengeleri de etkilenebilmektedir. Bireylerin çocukluk dönemindeki tutum ve davranışlarının şekillenmesi; çocuğun içinde bulunduğu aile ortamı, aile içindeki iletişim ve etkileşim, aile ile arasında kurduğu bağ bireyin çocukluk döneminde edinmesi gereken becerileri deneyimlemesi için çok önemlidir. Bu bilgiler ışığında çalışmamızın amacı, anne ve babası işitme engelli olan bireylerin çocukluk dönemlerindeki aile içi etkileşimlerinin incelenmesidir.YÖNTEM: Çalışmamıza 18 yaşından büyük , anne ve babası işitme engelli olan (CODA’lar) bireyler dahil edilmiştir. Bu araştırma nitel araştırma desenlerinden birisi olan fenomenoloji deseni çerçevesinde tasarlanmıştır.Nitel görüşmeçevrimiçi olacak şekilde zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüntülü görüşmede bireylerden sesli onam alındıktan sonra bireylerin demografik bilgileri kaydedilmiştir, ardından araştırma ekibi tarafından güncel literatür taranarak nitel görüşme yöntemlerine uygun şekilde oluşturulan sorular katılımcılara yönlendirilmiştir ve bireylerin yanıtları kaydedilmiştir. Kaydedilen görüşmeler daha sonraincelenerek bilgisayar ortamında Word belgesi haline getirilmiş ve nitel araştırma tekniklerden içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Katılımcıların her bir soruya verdiği cevaplar benzerlikleri bakımından gruplandırılarak yorumlanıp, kod ve katogorilere ayrılmıştır.BULGULAR: Çalışmamıza yaşları 19 ile 40 arasında değişen 22 kişi katılmıştır. Nitel analiz sonucunda 29 kod ve CODA’ların rolleri, Codaların İletişim Süreçleri, Oyun Becerileri, Okul Süreçleri, Aile içerisinde sorumluluk alma, yaşanan yoksunluk durumları, coda aileler olmak üzere 7 kategori elde edilerek yorumlanmıştır.SONUÇ: CODA\"lar ebeveynlerinin işitme engelli olmasından kaynaklı erkenyaşta sorumluluk alıp birçok rol üstlenmektedirler.CODA’lara çocukluk dönemi oyun süreçleri, okul dönemi becerileri ve aktivite dengeleri, işitme engelli ebeveyne sahip olmanın getirdiği duygusal sonuçlar ve rol dengelerinin sağlanması gibi konularda rehabilitasyon profesyonelleri tarafından destek verilmelidir.ANAHTAR KELİMELER: CODA, aile, etkileşim.