Person:
YILMAZ, SOLMAZ ECE

Loading...
Profile Picture

Status

Organizational Units

Job Title

First Name

SOLMAZ ECE

Last Name

YILMAZ

Name

Email Address

Birth Date

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Publication
    The Effects of Resveratrol in Chronic Diseases
    (2024-04-01) Başkurt B. T.; Yılmaz S. E.; YILMAZ, SOLMAZ ECE
    Resveratrol, vücutta çeşitli terapötik faydaları bulunan bir nutrasötiktir. Çok sayıda bitkide bulunduğu bilinmektedir. Özellikle üzüm, dut, çilek ve yer fıstığı gibi besinlerde farklı konsantrasyonlarda olduğu görülmüştür. Resveratrol bitkilerin ultraviyole, yaralanma ve mantar gibi durumlara maruz kalması sonucu, sentezlenen ikincil metabolittir. Resveratrol üzerine yapılan araştırmaların sonucunda; immun sistemi düzenlediği, kronik hastalıklara karşı fayda sağladığı gözlenmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar ve nörodejeneratif hastalıklarda vücudu oksijen stresine karşı koruduğu, oksidatif stres oluşumunu engellediği, inflamasyon oluşumunu ve gelişimini engellediği gözlenmiştir. Resveratrol alımının, glikoz metabolizması ve yağ metabolizması üzerinde etkili olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle obezite gelişimine karşı vücutta etkili olabileceği düşünülmektedir. Resveratrolün hücresel süreçlerde rol oynayan apoptoz, mitokondriyal biyogenez, antioksidan sistem ve enzimler, glikoz ve lipit metabolizması ve enflamatuar sitokinler üzerine de etkileri bulunmaktadır. Bunların yanında anti- tümör özellik gösterdiği, kan şekerini regüle ettiği, kalp ve sinir hücrelerini koruduğu, anti- adipojenik faaliyet gösterdiği yapılan araştırmalarda gözlenmiştir. Metabolik sendromla ilişkili glikoz ve lipit metabolizması, kan basıncı, yağ kütlesi, inflamasyon ve oksidatif stresin resveratrol alımıyla regüle edildiği yapılan deneylerde elde edilmiştir. Bu çalışmada, resveratrolün sağlık üzerine potansiyel etki mekanizmaları ile kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki rolünün araştırılması amaçlanmıştır.
  • Publication
    HELAL BESLENME PERSPEKTİFİ: SAĞLIKLI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAŞAM YAKLAŞIMI
    (2024-05-20) Erkoç Z.; Yılmaz S. E.; YILMAZ, SOLMAZ ECE
    Helal beslenme, içeriğinde bulunan doğal ve organik bileşenlerle sağlığa olumlu yönde etki eder. Katkı maddelerinden arındırılmış, doğal üretim yöntemleriyle elde edilen helal gıdalar, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini daha etkili bir şekilde sağlar. Bu durum, metabolizmanın düzenlenmesine, enerji seviyelerinin artmasına ve genel sağlık durumuna olumlu katkıda bulunur. Helal beslenme yalnızca bireyin sağlığı ile sınırlı olmayıp aynı zamanda gezegenimizin sürdürülebilirliğine de etki eder. Bu derlemenin amacı sürdürülebilir beslenmenin temel ilkelerinin değerlendirilmesi ve sürdürülebilirlik ile helal beslenme ilişkisinin araştırılmasıdır. Ayrıca, helal beslenmenin temel kavramları ele alınmış, sertifikasyon sürecinden sağlık üzerindeki etkilerine kadar çeşitli yönleri incelenmiştir. Besin teknolojilerinin helal beslenmeye uygunluğu da ele alınmıştır. Bu bağlamda, helal beslenme yalnızca kişisel ve dini bir tercih olmanın ötesinde, çevresel ve küresel sorumlulukların yerine getirildiği sürdürülebilir beslenme bakış açısında incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Helal Beslenme, Sertifikasyon, Sağlık, Sürdürülebilir Beslenme, Besin Teknolojisi
  • Publication
    Otizm Spektrum Bozukluğunda Beslenme Yaklaşımları
    (2023-12-30) Yılmaz S. E.; İşler Y.; YILMAZ, SOLMAZ ECE
    İlk kez \"infantil otizm\" olarak adlandırılan, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) çocuklarda en yaygın görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir. Ortalama 3 yaşlarında tanı koyulmaktadır ve sıklıkla morfolojik, fizyolojik (gastrointestinal sorunlar ve uyku bozuklukları) ve psikiyatrik durumları içeren hastalıkların eşliğiyle yaşam boyu devam etmektedir. İletişim bozuklukları, takıntılı ve tekrarlanan davranışlar, hafızada zayıflık, dikkat dağınıklığı ve motor becerileri iyi kullanamama görülen semptomlardandır. Bu temel semptomların yanı sıra, otizmli kişilerde eşlik eden psikiyatrik veya nörolojik bozukluklar da bulunmaktadır. Otizmli bireylerde görülen semptomların azaltabilmesi ve daha kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için de çeşitli beslenme programları uygulanmaktadır. Eliminasyon diyeti, glutensiz beslenme, ketojenik diyet, candida ve feingold diyeti bu beslenme programları arasında yer alır. OSB’li çocuklarda uygulanmış beslenme programlarının sonucunda gelişimleri, yaşamsal faaliyetleri ve ilerleyen yıllardaki değişimleri gözlenmiştir. Yapılan çalışmalara göre OSB’li çocuklarda aşırı şekerli ve paketli besinler kısıtlandığında çocuklarda konsantrasyon artabilmektedir. Ketojenik diyet ve kazeinsiz-glutensiz diyetin de iyileştirici etkileri olduğu görülmüştür. Bu derlemede otizmli bireylerin sağlık sorunlarına yönelik çeşitli beslenme yaklaşımlarının etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
  • Publication
    Hashimoto Tiroidi ve Mikro Besinler
    (2023-02-13) Korkmaz T.; Yılmaz S. E.; YILMAZ, SOLMAZ ECE
    Hashimoto tiroidi, tiroid hormonlarının üretiminin azalması sonucu hipotiroidizme neden olan otoimmün tiroid bozuklukları (AITD) hastalığıdır. Mikro besinlerin tiroid hormonunun fonksiyonunda görev aldığı ve eksikliklerinin tiroid hastalıkları ile ilişkilendirildiği gösterilmiştir. Yetişkinlerde iyot düzeyi tiroid bozukluklarının göstergesi olarak önemli yer tutmaktadır. Tiroit hormon sentezinde görevli olan deiyodinaz enzim sistemi (DIO)’nin çalışabilmesi için selenyum elzemdir. Demir, tiroit hormonlarımın üretiminde rol oynamaktadır. T3 reseptörünün içerdiği proteinin çinkoya bağlı olduğu görüşü, tiroid ve çinko arasındaki ilişkiyi açıklamaktadır. Ayrıca, kan plazmasındaki selenyum ve bakır arasındaki ilişkinin tiroid hormonu direncinin (THD) işareti olabileceği görüşü bulunmaktadır. Ciddi magnezyum yetersizliğinde hashimoto tiroidi (HT) riskinde artış görülmektedir. A vitamini eksikliğinde tiroit bozuklukları saptanılmıştır. B12 vitamini eksikliğinde görülen pernisiyöz aneminin tiroid hastalıkları ile ilişkili olduğu birçok çalışmada saptanmıştır. D vitamini vücutta reseptör oluşumunda rol almaktadır. Metabolizmanın kontrolünde reseptörler rol oynadığı için D vitamini ile tiroid hormonu arasında ilişki olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada hashimoto tiroidi ve mikro besinler arasındaki ilişki araştırılmıştır.
  • Publication
    Uzun Ömür Üzerine Güncel Yaklaşımlar: Sirkadiyen Ritim Ve Diyet Müdahaleleri
    (2024-05-01) Aygan E.; Güçlü D.; Yılmaz S. E.; AYGAN, ESMANUR; GÜÇLÜ, DUYGU; YILMAZ, SOLMAZ ECE
    Amaç: Bireyin \"ileri yaşta refah içinde yaşaması için gerekli olan işlevsel yeteneği sürdürme ve geliştirme süreci\" olarak tanımlanan sağlıklı yaşlanma, başta beslenme şekli olmak üzere çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ile desteklenebilmektedir. Uzun ömür ve sağlıklı yaşlanma üzerinde olumlu etki sağlayacak diyet müdahaleleri sirkadiyen ritim ile ilişkilendirilmektedir. Bu derlemede sirkadiyen ritim ve diyet müdahalelerinin uzun ömür üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Literatür taraması \"Google Akademik\", \"PubMed\", \"Web of Science\" ve \"Science Direct\" veritabanları üzerinden sirkadiyen ritim, uzun ömür, diyet kısıtlaması, kalori kısıtlaması, sağlıklı yaşlanma anahtar kelimeleri kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Diyet müdahaleleri ve sirkadiyen ritmin etkileşimiyle ortaya çıkan krono-beslenme kavramı uzun ömre katkı sağlayacak yaklaşımları kapsamaktadır. Besin alımının zamanını ve miktarını düzenleyen diyet kısıtlamaları metabolik sağlığı iyileştirmede rol oynayarak yaşam süresini uzatabilmektedir. Diyet kısıtlamaları, insülin/insülin benzeri sinyalleşme ve rapamisinin mekanik hedefi (mTOR) yolakları gibi çeşitli mekanizmalarla uzun ömre katkı sağlamaktadır. Sonuç: Besinlerin tüketim miktarı ile düzenlenen enerji kısıtlaması, öğünleri düzenleyen kronobeslenme ve aralıklı oruç gibi diyet müdahaleleri çeşitli metabolik süreçler aracılığıyla uzun ömür üzerine fayda sağlayabilmektedir.