Person:
EGELİ, DERYA

Loading...
Profile Picture

Status

Kurumdan Ayrılmıştır

Organizational Units

Job Title

First Name

DERYA

Last Name

EGELİ

Name

Email Address

Birth Date

Search Results

Now showing 1 - 5 of 5
  • Publication
    Geleneksel Bitkisel İlaçlarla Yeni İlaç Hedefleri - Bilimsel ve Klinik Kanıtlar
    (2022-10-01T00:00:00Z) Egeli, Derya; EGELİ, DERYA
    Halk arasında -kadife çiçeği- olarak bilinen Calendula officinalis, Asteraceae familyasına ait sarı-turuncu çiçekleri olan bir bitkidir. Antik çağlardan beri kullanılan bitki, çeşitli hastalıkların tedavisi için hem geleneksel hem de homeopatik tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bölümde öncelikle bitkinin tanımı, dağılımı ve kimyasal bileşimi özetlenmiştir. Bitki üzerinde in vivo, in vitro ve klinik çalışmalar detaylı olarak gösterilmiştir. Ayrıca, toksisite ve mutajenite çalışmaları bildirilmiştir.
  • Publication
    Çocuklarda Bitkisel Ürünlerin Aileler Tarafından Kullanılma Gerekçesi, Sıklığı ve Ailelerin Bilinç Düzeyi
    (2021-05-28) EGELİ D.; KARADOĞAN M. T.; USTABAŞ KAHRAMAN F.; EGELİ, DERYA; KARADOĞAN, MUHAMMED TALHA; USTABAŞ KAHRAMAN, FEYZA
  • Publication
    A review of the currently developed analytical methods for the determination of biogenic amines in food products
    (2023-01-01T00:00:00Z) TIRIS, GİZEM; Sare Yanıkoğlu, RABİA SARE; Ceylan, Burhan; EGELİ, DERYA; Kepekci Tekkeli, Evrim; ÖNAL, Armağan; TIRIS, GİZEM; YANIKOĞLU, RABİA SARE; EGELİ, DERYA
    © 2022Biogenic amines (BAs) are group of substances that are formed from amino acids by decarboxylation or amination and transamination of aldehydes and ketones. They may have either aliphatic, aromatic or heterocyclic structure. Their quantity determines their effects, optimum amounts are essential for physiological functions, but excess of BAs causes various toxic effects through out human body. BAs are presented in a wide variety of fermented foods such as fish, meat, milk products and some kinds of beverages like wine, beer and some fruit juices. In order to quantify their intake by food products are important, the methods that provide determination of BAs in food products are a matter of priority. Mostly, liquid chromatographic (LC) methods are preffered. Their amine groups are able to be derivatized by so many fluorogenic reagents. It is possible to combine LC systems with UV–vis. absorption spectrometric, fluorimetric and mass spectrometric detectors. Due to the fact that BAs are important markers for food quality and important for health, in this article LC methods for the determination of BAs in foods were reviewed from 2012 to present.
  • Publication
    Çocuklarda Bitki ve Bitkisel Ürünlerin Kullanımı ve Ebeveyn Bilgilerinin Değerlendirilmesi: Kesitsel Araştırma
    (2022-11-01) Egeli D.; Karadoğan M. T.; Ustabaş Kahraman F.; EGELİ, DERYA; USTABAŞ KAHRAMAN, FEYZA
    Amaç:Bitkisel ürünler çocuklarda hastalıklardan korunmak, hastalıkları tedavi etmek veya tedaviyi desteklemek amacıyla aileler tarafından kullanılmaktadır. Bu araştırmada, çocuklarda bitkisel ürünlerin kullanım gerekçeleri, kullanım sıklığı ve ailelerin bu ürünler hakkındaki bilinç düzeyini tespit etmek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler:Bu araştırma kesitsel bir çalışmadır. Araştırma verilerinin toplanmasında konu ile ilgili literatür taranarak araştırmacılar tarafından oluşturulan ailelerin demografik özellikleri ve araştırma konusu ile ilgili sorulardan oluşan anket formu kullanılmıştır. Türkiye\"nin farklı illerindeki ebeveynlere anketin linki gönderilerek ebeveynlerin araştırmaya katılımı sağlanmıştır. Araştırmaya toplam 620 ebeveyn katılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi için frekans, yüzde alma teknikleri ve ki-kare testi uygulanmıştır.Bulgular:Katılımcıların %80,3\"ü çocuğu için bitkisel ürün kullanmıştır. Katılımcıların 335\"i hastalıklardan korumak, 156\"sı tedavi, 202\"si tıbbi tedaviye destek amacıyla kullandığını belirtmiştir. Katılımcıların %48,9\"u bitkisel ürünleri eczaneden temin ettiğini belirtmiş, %38,7\"si bitkisel ürünü doktor tavsiyesiyle kullandığını belirtmiştir. Ebeveynlerin çocukları için en çok grip ve soğuk algınlığı, öksürük durumlarında ve bağışıklığı güçlendirmek amacıyla bitkisel ürün kullandığı tespit edilmiştir. Ebeveynlerin çocukları için en çok ıhlamur, nane-limon, zencefil, cadı fındığı, zerdeçal kullandığı saptanmıştır.Sonuç:Ebeveynler çocuklarını hastalıklardan korumak veya hastalıkları tedavi etmek gibi çeşitli amaçlarla ve farklı sıklıklarla bitki ve bitkisel ürünleri kullanmaktadır. Sonuçlarımıza göre ebeveynlerin yarısından fazlası doktor, eczacı gibi sağlık profesyonellerinin tavsiyesi ile bitkisel ürünleri kullanmakta, yaklaşık yarısı da bitkisel ürünleri eczanelerden temin etmektedir. Bitkisel ürün kullanan ebeveynlerin %79,37\"si fayda görmüş, yalnızca %0,2\"si zarar gördüğünü bildirmiştir. Çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesi için bitki ve bitkisel ürünlerin akılcı kullanımına yönelik yeterli verinin sağlanması, ailelerin ve sağlık personelinin bu konudaki duyarlılığının artırılması önemlidir.
  • Publication
    ÇOCUKLARDA BİTKİSEL ÜRÜNLERİN KULLANIMI
    (2021-11-19T00:00:00Z) Egeli, Derya; Karadoğan, M. Talha; Ustabaş Kahraman, Feyza; EGELİ, DERYA; USTABAŞ KAHRAMAN, FEYZA
    GİRİŞ: Bitkisel ürünler çocuklarda hastalıklardan korunmak, hastalıkları tedavi etmek ya da tedaviyi desteklemek gibi çeşitli amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada çocuklarda bitkisel ürün kullanım gerekçesi, sıklığı ve ebeveynlerin bitkisel ürünler hakkındaki bilinç düzeyini tespit etmek amaçlanmıştır.GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma verilerinin toplanmasında konu ile ilgili literatür taranarak araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formu kullanılmıştır. Türkiye’nin farklı illerindeki ebeveynlere anketin linki gönderilerek çalışmaya katılımları sağlanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi için IBM SPSS Statistics 20 programı kullanılmıştır.BULGULAR: Araştırmaya 18 yaş ve üzeri toplamda 620 ebeveyn katılmıştır. Ebeveynlerin %80,3’ü çocuğuna bitkisel ürün kullandırırken, %19,7’si herhangi bir bitkisel ürün kullandırmamıştır. Ebeveynlerin bitkisel ürünleri en çok grip ve soğuk algınlığı, öksürük durumlarında ve bağışıklığı güçlendirici olarak kullandığı tespit edilmiştir. En çok kullanılan 5 bitkisel ürünün ıhlamur, nane-limon, zencefil, cadı fındığı, zerdeçal olduğu görülmüştür.SONUÇ: Aileler tarafından hastalıklardan korunmak yada hastalıkları tedavi etmek gibi çeşitli amaçlarla ve farklı sıklıklarla bitkisel ürünler kullanılmaktadır. Çocuklar yan etki ve toksik etkiler açısından riskli bir gruptur. Bu nedenle çocuklukta kullanılan bitkisel ürünlerin kullanımı konusunda yeterli verilerin sağlanması gerekmektedir. Bu kapsamda ailelerin ve sağlık personelinin bu konudaki duyarlılığının artması büyük önem taşımaktadır.