Publication: Youtube ve tiktok platformlarında diş eti çekilmesi ile ilgili paylaşımların kalite ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi / Evaluation of the quality and reliability of gingival recession-related content on youtube and tiktok platforms
Files
Program
Authors
Authors
AKTAR, ÖMERCAN
Advisor
GÜNPINAR, ŞADİYE
Date
Language
Type
Publisher
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bu çalışmanın amacı bireylerin yaşadıkları diş eti çekilmeleri sorunlarıyla ilgili bilgi almak için yöneldikleri Youtube ve Tiktok sosyal medya platformlarında diş eti çekilmesi ile ilgili sunulan bilgilerin kalitelerini ve güvenilirliklerini değerlendirmek ve her iki paylaşım platformundaki videoların kalite ve güvenilirliklerini karşılaştırmaktır. Çalışmamızda Youtube ve Tiktok platformlarında diş eti çekilmesi ile ilgili Aralık 2017-Aralık 2022 yılları arasında İngilizce dilinde yapılan video paylaşımları tek bir araştırmacı tarafından analiz edildi. Videolar, bilgilerin bilimsel güvenilirliği, kalitesi ve popülerlikleri açısından Küresel Kalite Ölçeği (KKÖ), Discern ve JAMA araçları kullanılarak değerlendirildi. Her videonun iletişim kalitesi, süresi, beğeni, beğenmeme, görüntülenme sayısı, kaynağı ve video tipi kategorilere ayrılarak kaydedildi. Sonuçlar uygun istatistiksel metodlar kullanılarak SPSS versiyon 26.0 paket programı ile analiz edildi. Çalışmaya toplam 248 video dahil edildi. Youtube paylaşım platformuna ait ortalama KKÖ ve Discern skorlarının orta-düşük düzeyde olduğu (sırasıyla 2,55; 1,88), diğer taraftan skorların Tiktok platformuna (sırasıyla 1,92; 1,42) göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,05). Youtube paylaşım platformunda Periodontoloji uzmanları tarafından yüklenen videoların iletişim kalitesi skorları diğer paylaşımcılara göre anlamlı olarak daha yüksek (p<0,001) iken, Tiktok platformunda video yükleyicileri arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p=0,111). Youtube platformundaki videolar için görüntülenme oranının 174,94 olduğu, Tiktok videoları için ise bu oranın 440,5 olduğu saptandı (p<0,05). Youtube platformunda beğeni ve görüntüleme oranı ortalamalarının Tiktok platformuna göre anlamlı olarak düşük (p<0,001), süre ortalamaları bakımından ise Tiktok platformuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0,001). Youtube ve Tiktok platformlarında Periodontoloji uzmanı hekimlerin yüklediği videoların Discern ve KKÖ için aldıkları skorların diğer paylaşımcılara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulundu. (p<0,005). Çalışmamızın sınırları dahilinde, Youtube ve Tiktok platformlarında paylaşılan videoların diş eti çekilmesi hakkında düşük ile orta kaliteli bilgi sağladığı ve bu platformların diş eti çekilmesi ve tedavileri hakkında güvenilir bilgi sağlamayabileceği sonucuna varıldı. Bu sonuçlar, hastaların diş eti çekilmesi ve tedavileri hakkındaki içeriklere karşı daha seçici olmalarının ve güvenilir kaynaklardan bilgi almalarının sağlanması gerekliliğini ortaya koyması açısından önemlidir.
Description
The aim of this study is to evaluate the quality and reliability of the information presented on the YouTube and TikTok social media platforms, where patients seek for information regarding gingival recession problems. In this study, videos in English language related to gingival recession on YouTube and TikTok platforms between December 2017 and December 2022 were analyzed. The videos were evaluated for the scientific reliability, quality, and popularity of the information provided. The quality of videos was assessed using the Global Quality Scale and DISCERN tools, and each video's communication quality, duration, likes, dislikes, views, source, and video type were recorded and categorized. Data was statistically analyzed using SPSS version 26.0 package programme. A total of 248 videos were included in the study. The average Global Quality Scale score was found to be 2.55 for the YouTube group and 1.42 for the TikTok group, respectively, indicating moderate to low quality for both groups. The videos uploaded by periodontal specialists on Youtube scored higher than the random streamers regarding the communication quality (p<0,001). However, no sigficant differences were observed on this parameter on Tiktok. Youtube ratio of views were found to be 174,94 and Tiktok ratio of views were found to be 440,5 (p<0,005). Mean ratio of likes and views were found to be lower on Youtube platform compared to Tiktok (p<0,001). Mean duration of the Youtube videos were found to be longer than Tiktok videos (p<0,001). The videos uploaded by periodontal specialists scored higher on Discern and Global Quality Scales compared to the ones uploaded by random streamers ((p<0,005). Within the limitations of our study, it can be concluded that YouTube and TikTok videos provide low to moderate quality information about gingival recession and they may not provide reliable information about gingival recession and its treatments. These results are important since they reveal the necessity of reliable content and refined information sources.