Person:
MENDEŞ, BEYZA

Loading...
Profile Picture
Google ScholarScopusORCIDPublons
Status
Organizational Units
Job Title
First Name
BEYZA
Last Name
MENDEŞ
Name
Email Address
Birth Date

Search Results

Now showing 1 - 7 of 7
  • PublicationMetadata only
    The impact of nutrition and lifestyle on infertility
    (2020-03-21T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; Mendeş, Beyza; Yılmaz, Solmaz Ece; MENDEŞ, BEYZA
  • PublicationMetadata only
    AN ALTERNATIVE APPROACH TO COVID-19: GINGER
    (2020-12-25T00:00:00Z) Emirhüseyinoğlu, Ayşenur; Mendeş, Beyza; MENDEŞ, BEYZA
    SARS-CoV-2 emerged in Wuhan, China in 2019, and has taken hold in entire world in a short time. This virus, identified -Coronavirus Disease-19 (COVID-19)- by the World Health Organization (WHO), causes severe acute respiratory distress syndrome. The number of people infected with the virus increases day by day and this situation is the reason for people-s deaths. COVID-19 binding to angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) and spreads through the respiratory tract. COVID-19 is an RNA virus and this virus shows cough, fever and flu-like symptoms similar to other coronaviruses. These symptoms might be seen in entire age groups, but the elderly and the individuals who have chronic disease history are defined as a high-risk group. After severe pneumonia, the virus can lead to acute respiratory distress syndrome and multiple organ failure, causing death in infected individuals. There is no specific medicine or vaccine to treat COVID-19. In order to protect against this virus, it is necessary to wear a mask, pay attention to hand hygiene and social distance. Because of the fact that there is no medical treatment or protection procedure, people can tend to utilize herbal remedies by acquiring immunity to viruses. Ginger (Zingiber officinale) is one of these medicinal plants. Ginger has been utilized due to various treatments of diseases for a long time in alternative medicine. These properties should be provided by an ideal anti-COVID-19 agent; being safe for patients, ensuring antiviral immunity, increasing repair of tissue and demonstrating strong antiviral effects. It is known that the ginger that ensures whole these criteria, additionally, contains tumor necrosis factor-a (TNF-a) which defined as cytokine of anti-influenza. It has been reported that the ginger which not only increases the immun response, but also decreases viral replication. Ginger has the property of inhibiting prostaglandin, leukotriene biosynthesis and cyclooxygenase, lipoxygenase activities. in-silico studies conducted according with these known effects have also shown that the active ingredients of ginger have encouraging effects against COVID-19. It has been observed that the use of ginger in various mixtures has positive effects on COVID-19 patients. This study, will discuss the impacts on the course of the disease the ginger and the mixture which contains ginger, used in the treatment COVID-19.
  • PublicationMetadata only
    Crohn Hastalığında Güncel Beslenme Yaklaşımları
    (2020-06-26T00:00:00Z) MENDEŞ, BEYZA; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; YILMAZ, SOLMAZ ECE; MENDEŞ, BEYZA; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationMetadata only
    Nutritional Psychology in Elderly
    (2020-03-21T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; Yılmaz, Solmaz Ece; Mendeş, Beyza; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; MENDEŞ, BEYZA
  • PublicationMetadata only
    Irritabl Bağırsak Sendromu Tedavisinde D Vitaminin Rolü
    (2020-07-03T00:00:00Z) YILMAZ, SOLMAZ ECE; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; MENDEŞ, BEYZA; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; MENDEŞ, BEYZA
  • PublicationMetadata only
    The impact of nutrition and lifestyle on infertility
    (2020-03-25T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; Mendeş, Beyza; Yılmaz, Solmaz Ece; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; MENDEŞ, BEYZA
  • PublicationMetadata only
    KORONAVİRÜS HASTALIĞI OLAN BİREYLERİN BESLENMESİNDE MİKRO BESİN ÖĞESİ TAKVİYELERİ
    (2020-12-20T00:00:00Z) Mendeş, Beyza; MENDEŞ, BEYZA
    ÖZETAralık 2019’da ortaya çıkan ve kısa sürede dünya çapında pandemi halini alan koronavirüs hastalığı (CoViD-19) önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. CoViD-19, SARS-CoV-2 adı verilen yeni bir koronavirüsün neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Beslenme ile bağışıklık sistemi ve enfeksiyon hastalıkları arasında karşılıklı ilişkiler mevcuttur. Yetersiz beslenme bağışıklık sisteminin savunmasını azaltabilir, enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini artırabilir ve bu hastalıkların semptomlarının şiddetinde artışa neden olabilir. Vitamin ve minerallerin içerisinde yer aldığı mikro besinler, iyi işleyen bir bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir ve sağlık ve beslenme refahının desteklenmesinde hayati bir rol oynar. Yağda çözünen vitaminlerden A, E ve suda çözünen vitaminlerden C vitamini antioksidan olmaları nedeniyle immun sistemde etkin rol oynamaktadırlar. D vitamini ise CoViD-19’daki etkileri birçok araştırmanın konusu olmuştur. B grubu vitaminleri vücutta farklı işlevlere sahip olduklarından eksiklikleri hastalıklarla mücadelede sorun oluşturabilir. Mineraller ise immun sistemin sağlıklı işleyişi için gerekli olup doğuştan gelen ve kazanılmış bağışıklıkta etkindirler. CoViD-19’da beslenmedeki mikro besin öğelerine ihtiyacın artabileceği düşünülmüştür. Tüm bunlar göz önüne alındığında artan ihtiyacı karşılamak için CoViD-19’da bazı vitaminlerin ve minerallerin takviyelerinin kullanımı gerekli olabilir. Şu anda hastalığın çok yeni olmasından kaynaklı olarak tedavisi için mikro besin takviyesi konusunda bir rehber bulunmamaktadır. Bu derlemede, mikro besin öğeleri takviyelerinin CoViD-19 üzerinde etkili olup olmayacağı tartışılmıştır.Anahtar Kelimeler: CoViD-19, besin öğesi takviyeleri, vitamin, mineral