Goal:
03 - Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Loading...
Project Logo
Description
AMAÇ 3: SAĞLIKLI BİREYLER Çocuk ölüm oranlarının azaltılması, anne sağlığının iyileştirilmesi, HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklar ile mücadelede büyük aşama kaydetmiş durumdayız. 1990 yılından bu yana, önlenebilir çocuk ölümlerinde dünya genelinde %50’yi aşan azalma olmuştur. Anne ölümleri de dünya genelinde %45 azalmıştır. 2000 ile 2013 arasında HIV/AIDS bulaşma oranı %30 azalmış, 6,2 milyonu aşkın insan sıtmadan kurtarılmıştır. Bu ölümler; önleme ve tedavi, eğitim, aşı kampanyaları, cinsel ve üreme sağlığı hizmetleri vasıtasıyla önlenebilir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları; AIDS, verem, sıtma ve diğer bulaşıcı hastalık salgınlarını 2030 yılına kadar ortadan kaldırmaya yönelik cesur bir taahhüttür. Amaç, herkesin genel sağlık hizmeti, güvenli ve erişilebilir ilaç ve aşıya kavuşmasını sağlamaktır. Aşı araştırma ve geliştirmelerinin desteklenmesi, bu sürecin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Publication Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • PublicationMetadata only
    Karaciğerimizi fruktoz şurubundan neden korumalıyız? YAĞLI KARACİĞER & ŞİŞMAN SİROZU
    (2017-11-01T00:00:00Z) Başaranoğlu, Metin; BAŞARANOĞLU, METİN
  • PublicationMetadata only
    TÜRKİYE KLİNİKLERİ TIBBİ ONKOLOJİ MİDE KANSERLERİ
    (2019-05-01T00:00:00Z) Türk, Hacı Mehmet; TÜRK, HACI MEHMET
  • PublicationMetadata only
    Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı ve Mesleki Uygulamalar
    (2021-08-01T00:00:00Z) Yalçınkaya, Özlem; Zayim Gedik, Kübra; YALÇINKAYA, ÖZLEM; ZAYİM GEDİK, KÜBRA
  • PublicationMetadata only
    Kanserden Korunma ve Kanserojenler
    (2017-01-01) KIZILTAN, HURİYE ŞENAY; KIZILTAN, HURİYE ŞENAY
  • PublicationMetadata only
    Aile Hekimliğinde Her Yönüyle Beslenme
    (2021-03-01T00:00:00Z) Yüzbaşıoğlu, Merve; Özder, Aclan; Bolat, Erkan; ÖZDER, ACLAN
    Aile hekimliği pratiğinde ramazan ayı, hastalara özen gerektiren özel bir aydır. Normalde ara öğünlerle birlikte 5-6 olan öğün sayısı iki öğüne düşer. Güneşin doğuşundan batışına aç kalınır, popüler deyişle bir nevi intermittan fasting uygulanır. Oruç, ömrü uzatabilmekte; kalp hastalıkları, diyabet gibi bir takım kronik hastalıklardan koruyucu rol üstlenmektedir. Aynı zamanda ramazan ayı beslenme açısından risk altında olan çocuk, gebe, yaşlı, hastalar ve sporcular için sorunlara sebep olabilmektedir. Olası sorunları önlemek amacıyla yeterli ve dengeli beslenme gerekmektedir. Tüm besin grupları bir arada yenmeli, yavaş ve iyi çiğnenmeli, posa alımı için sebze ve meyveler mutlaka tüketilmeli; yağ, yeterli miktarda ve doymamış yağlardan tercih edilmelidir. Günlük en az 1.5-2 lt su içilmeli, proteini yetecek miktarda almaya dikkat edilmelidir. Ramazan ayında vücut metabolizmasında önemli değişiklikler olmakta, bu değişiklikler sonucunda total kolesterol, HDL düzeyleri yükselmekte; LDL, VLDL düzeyleri düşmektedir. Diyabet hastalarının tedavisi ramazan ayına göre düzenlenmeli, gerekirse oruç tutmamaları söylenmelidir.
  • PublicationMetadata only
    Estetik Cerrahi Kılavuzu
    (2020-10-01T00:00:00Z) Güneren, Ethem; GÜNEREN, ETHEM
    Bu kitap; meslekte 40 yılını tamamlamış bir sağlık emekçisi tarafından, ifrat ve tefrite düşmeden, popüler olma adına yalan yanlış uydurmadan, ilaç firmalarına şirinleşmeden, özel muayenehaneyi geliştirmek amacı gütmeden, sırtında yumurta küfesi taşıyan insan dikkati ve sağ eli kalbinin üzerinde gerçeği yalnızca gerçeği söyleyeceğine Hipokrat yemini etmiş bir hekim ciddiyeti ile, kadın-erkek her yaştan insanın anlayabileceği dilde yazılmış bir rehberdir.Günümüzde neredeyse herkesin estetik cerrahi hakkında öyle ya da böyle bilgisi var. Oysa bedenimizle ilgili bir işleme karar vermeden önce konuyu güvenilir bir kaynaktan araştırmak gerekmez mi?Bu kitapta yazılanlar; estetik cerrahi hakkında ortalıklarda dolanan doğru bilinen yanlışları bilimin süzgecinden geçirerek inceleyen ve botoks - dolgu gibi küçük işlemlerden, gençlik ve güzellik için yaptırılan estetik cerrahi ameliyatlarına kadar konuyu, hasta ve sağlık profesyonelleri açılarından karşılaştırmalı ele alan bir manifestodur.Bu kitap gençleri, yetişkinleri ve gözlerindeki ışığın parlaklığı hiç eksilmemiş ancak biraz yaş almış olanlar arasında estetik cerrahiden yararlanarak bir tık daha mutlu olmak isteyenleri doğru bilgilendirmek amacıyla yazıldı.İnternet yoluyla eriştiğimiz bilgiler ne derece güvenilirdir? Doktor sitelerindeki tanıtımlar, reyting sonuçları ve geri bildirimler değerli midir? WhatsApp’tan danışmanlık almak uygun mudur? Tüm bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz bu kitap ayrıca -Doktor Bey sizi aradım ama ulaşamadım! Telefonunuzu açmadınız! Size e-posta göndermiştim, cevaplamadınız!- gibi tepkilerin de her iki taraftan nasıl yönetileceğine dair ipuçlarını da içeriyor.
  • PublicationMetadata only
    1. SAĞLIKTA BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ SEMPOZYUMU BİLDİRİ ÖZETLERİ
    (2018-11-01) Yalçınkaya, Özlem; Zayim Gedik, Kübra; YALÇINKAYA, ÖZLEM; ZAYİM GEDİK, KÜBRA
  • PublicationMetadata only
    Hasta Mahremiyeti
    (2020-04-01T00:00:00Z) İlkılıç, İlhan; Önder, Orhan; KUCUR, CÜNEYT
    The sense of shame is part of human nature. What, then, is the role and significance of such a particular sensation, one that causes mental anxiety in a sick person’s weakest and the most vulnerable state? We know from historical documents going back as far as ancient Greece and Egypt that respecting patient privacy should be regarded as a moral duty for physicians in charge of treatment. However much today’s healthcare may have changed compared to centuries past, we note that patient privacy has not lost its importance. In the current healthcare system, digital recording of private information and images enables others, in principle, to access these personal data quite easily. While we cannot reject the advantages offered by modern medicine, we need to consider how to design a healthcare system that respects patient privacy. What should be the standards of privacy in emergency services where urgent decisions and interventions have to be made? How should we guarantee patient privacy during medical education? The chapters of this book approach questions like these from the perspectives of different disciplines. The writings illustrate the increasing complexity of patient privacy issues in modern healthcare systems, particularly the growing difficulty to protect confidential data. At the same time, we can observe that patients are becoming more aware of their rights and their sensitivity in this area has increased. In our opinion, an approach that requires us to choose between the two values –health and privacy – would be wrong. Therefore, the question we should focus on is: -what kind of healthcare system should be developed to ensure the greatest respect for humans’ natural right to privacy?- If we want to answer this question and find sustainable solutions for these problems, it is crucial to use a multidisciplinary approach. From this perspective, the present volume is a first contribution to be published in Turkey to pursue this aim, including articles offered from various disciplines.
  • PublicationMetadata only
    Karaciğerimizi fruktoz şurubundan neden korumalıyız: Yağlı Karaciğer ve Şişman Sirozu
    (2017-01-01T00:00:00Z) BAŞARANOĞLU, METİN; BAŞARANOĞLU, METİN