Goal:
03 - Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Loading...
Project Logo
Description
AMAÇ 3: SAĞLIKLI BİREYLER Çocuk ölüm oranlarının azaltılması, anne sağlığının iyileştirilmesi, HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklar ile mücadelede büyük aşama kaydetmiş durumdayız. 1990 yılından bu yana, önlenebilir çocuk ölümlerinde dünya genelinde %50’yi aşan azalma olmuştur. Anne ölümleri de dünya genelinde %45 azalmıştır. 2000 ile 2013 arasında HIV/AIDS bulaşma oranı %30 azalmış, 6,2 milyonu aşkın insan sıtmadan kurtarılmıştır. Bu ölümler; önleme ve tedavi, eğitim, aşı kampanyaları, cinsel ve üreme sağlığı hizmetleri vasıtasıyla önlenebilir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları; AIDS, verem, sıtma ve diğer bulaşıcı hastalık salgınlarını 2030 yılına kadar ortadan kaldırmaya yönelik cesur bir taahhüttür. Amaç, herkesin genel sağlık hizmeti, güvenli ve erişilebilir ilaç ve aşıya kavuşmasını sağlamaktır. Aşı araştırma ve geliştirmelerinin desteklenmesi, bu sürecin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Publication Search Results

Now showing 1 - 10 of 11
  • PublicationMetadata only
    Cancer Care in Countries and Societies in Transition, Individualized Care in Focus
    (2016-05-01T00:00:00Z) Çakır, Fatma Betül; Kebudi, Rejin; ÇAKIR, FATMA BETÜL
  • PublicationMetadata only
    Çocukluk çağında tüberküloz
    (2017-07-01T00:00:00Z) ÇAKIR, ERKAN; KARAKOC, F; ÇAKIR, ERKAN
  • PublicationMetadata only
    Kanser Hastasında Kanıta Dayalı Palyatif Bakım – Konsensus 2017
    (2018-01-01T00:00:00Z) SAYGILI, ÜLKÜ; BIÇAK, DERYA; CAN, GÜLBEYAZ; Başıbüyük, Meryem; Ghrayeb, Ibtisam; Meron, Tikva; Özcan, Kezban; Bingöl, Hülya; KARABACAK, ÜKKE; Zadjali, Manal Al; ÇAKIR, FATMA BETÜL; ÇAKIR, FATMA BETÜL
  • PublicationMetadata only
    Mide Kanserleri
    (2019-05-01T00:00:00Z) Akçakaya, Adem; Destek, Sabahattin; AKÇAKAYA, ADEM; DESTEK, SABAHATTİN
    Mide kanseri tedavisin de etkin yöntem radikal cerrahidir. D2 lenf nodu diseksiyonu (LND) ile gastrektomi standart tedavidir. Erken evre mide kanserlerinde (Evre IA) endoskopik tedavi yapılabilir. Evre IB-II-IIIA mide kanserlerinde radikal cerrahi yapılır. R0 rezeksiyon sağlamak ana hedeftir. Evre IIIB-IV gibi lokal ileri mide kanserlerinde genişletilmiş rezeksiyonla beraber D2 LND yapılabilir. Bu durumda cerrahi palyatif kalabilmekte ve prognoz üstüne etkisi olmamaktadır. Bursektominin surviye katkısı net olarak gösterilmemiştir. Rutin LND-nin bir parçası olarak splenektomi büyük ölçüde terk edilmiştir. Minimal invaziv cerrahi için genel olarak kabul edilen endikasyon erken mide kanserleridir. Laparoskopik ve Robotik yöntemlerle mide kanserinin cerrahi tedavisi gün geçtikçe artmaktadır. Tümörün lokalizasyonu, yaygınlığı, merkez ve cerrahın tecrübesine göre tercih edilme oranı değişmektedir. Radikal cerrahiye rağmen, ileri evre mide kanseri için uzun dönem sonuçları tatmin edici değildir. Tanı amaçlı laparoskopi ameliyat öncesi akılda tutulmalıdır. Neoadjuvan tedavi özellikle ileri evre kanserlerde önerilmektedir. Adjuvan kemoradyoterapi cerrahinin tamamlayıcısı olarak yerini korumaktadır.
  • PublicationMetadata only
    Palliative care to the cancer patient. The Middle East as a Model for Emerging Countries
    (2014-06-01T00:00:00Z) Kebudi, Rejin; Çakır, Fatma Betül; Gültekin, Murat; ÇAKIR, FATMA BETÜL
  • PublicationMetadata only
    Pulmoner Nodüllere Yaklaşım
    (2019-12-01T00:00:00Z) Erdoğan, Ezgi Başak; Aydın, Mehmet; ERDOĞAN, EZGİ BAŞAK; AYDIN, MEHMET
    Bu yazıda, tek veya birden fazla pulmoner nodüllerde benign/malign ayrımında PET-in yeri, malignite dışında PET pozitifliğine yol açan ve malign olduğu halde FDG PET-te negatif olarak yorumlanan durumlar ile akciğer kanseri tanısı almış olgularda PET-BT-nin rolü ve kısaca pulmoner nodüllerde, FDG dışındaki radyofarmasötiklerin kullanımı gözden geçirilmiştir.
  • PublicationMetadata only
    Palyatif Bakım ve Tıp
    (2019-01-01T00:00:00Z) Akçakaya, Adem; Aştı, Türkinaz; AKÇAKAYA, ADEM; AŞTI, TÜRKINAZ
    Palyatif Bakım ilerleyici hastalığı olan hasta ve yakını ile ilgilenen, başta ağrı olmak üzere oluşan semptomlara destek veren bir süreçtir. Fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı, ilerleyici hastalığın tanısı konulduğu andan itibaren başlayan ve ölümden sonrasını da kapsayan bir yaklaşımdır.Bu yaklaşım koordineli ve multidisipliner bir ekip çalışmasını gerektirir.1960’lı yıllardan itibaren İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde başlayan bu süreç, ülkemizde terminal dönemde yaşayan kanser hastalarının sayısının artması ve yoğun bakım yataklarında yaşanan sıkıntılardan dolayı ancak 2000’li yıllarda gündemimize girmiştir.
  • PublicationMetadata only
    Özofagus Kanseri
    (2018-11-01) SOYSAL, ÖMER; SOYSAL, ÖMER
  • PublicationMetadata only
    Çocukluk çağında tüberküloz
    (2017-07-01T00:00:00Z) ÇAKIR, ERKAN; KARAKOC, F; ÇAKIR, ERKAN
  • PublicationMetadata only
    Salvia Biotechnology
    (2018-03-01) ŞENOL, HALİL; Yücer, Rümeysa; TOPÇU, GÜLAÇTI; ŞENOL, HALIL