Goal:
02 - Açlığa Son

Loading...
Project Logo
Description
AMAÇ 2: AÇLIĞA SON Son 20 yılda hızlı ekonomik büyüme ve tarımsal verimlilikteki artış, yetersiz beslenen insanların sayısında yarıdan fazla azalma sağlamıştır. Eskiden kıtlık ve açlık çeken gelişmekte olan ülkelerin çoğu, en korunmasız kitlelerin beslenme ihtiyaçlarını artık karşılayabiliyor. Orta ve Doğu Asya, Latin Amerika ve Karayipler’de, aşırı açlığın ortadan kaldırılmasında büyük ilerleme kaydedilmiştir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 2030 yılına kadar açlık ve yetersiz beslenmenin her biçimini sona erdirmeyi, başta çocuklar olmak üzere tüm insanların yıl boyunca yeterli besine sahip olmasını hedefliyor. Amaçlar, küçük çiftçilerin desteklenmesi ve arazi, teknoloji ve piyasalara eşit erişimlerini destekleyen sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesini kapsıyor. Aynı zamanda, tarımda verimliliği artırmak için altyapı ve teknolojiye yatırım yapılması alanında uluslararası işbirliğini gerektiriyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında konulan diğer hedeflerle birlikte, 2030 yılına kadar açlığı ortadan kaldırabiliriz.

Publication Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • PublicationMetadata only
    Fatty Acid Methyl Ester Composition of Some Turkish Apiaceae Seed Oils: New Sources for Petroselinic Acid
    (2016-11-01T00:00:00Z) Kucukboyaci, Nurgun; Ayaz, Fatma; Adiguzel, Nezaket; Bani, Baris; Goren, AHMET CEYHAN; GÖREN, AHMET CEYHAN
    The seed oils of twenty-six species of Apiaceae belonging to the genera Bunium, Cnidium, Ferula, Ferulago, Heracleum, Hippomarathrztm, Malabaila, Myrrhoides, Olymposciadium, Pimpinella, Prangos, Szovitsia, Trigonasciadium, Trinia and Zosima, collected in Turkey, were investigated for their oil content, and amount of petroselinic acid (PA), as well as for the composition of their fatty acid methyl esters (FAMEs) by GC-MS. Seed oil content ranged from 7.1% in Szovitsia callicarpa to 29.3% in Ferula haussknechtii. The results showed that the seed oils of the studied species contained high amounts of PA (1.2-72.2%), followed by significant amounts of linoleic (LA, 13.8-50.8%) and oleic (OA, 4.2-61.6%) acids. PA was found in all the analyzed species, except for Olymposciadium caespitosum, which belongs to a monotypic endemic genus of the family. According to data from our study, PA was found to be predominantly in the seed oils of Hippomarathrum cristatum (72.2%), Trinia glauca (64.9%) and Bunium microcarpum (59.7%) and, therefore these species might be considered as new sources of PA, and represent a potential oleochemical raw material. This is the first extensive study of the composition of Turkish Apiaceae species. The high amounts of PA may also have chemotaxonomic significance.
  • PublicationMetadata only
    Fatty Acid Composition of Juniperus Species (Juniperus Section) Native to Turkey
    (2012-07-01T00:00:00Z) Guvenc, Aysegul; Kucukboyaci, Nurgun; Goren, AHMET CEYHAN; GÖREN, AHMET CEYHAN
    Fatty acid compositions of seeds of five taxa of the Juniperus section of the genus Juniperus L. (Cupressaceae), i.e. J. drupacea Lab.. J. communis L. var. communis, J. communis var. saxatilis Pall., J. oxycedrus L. subsp. oxycedrus, and J. oxycedrus subsp. macrocarpa (Sibth. & Sm.) Ball, were investigated. Methyl ester derivatized fatty acids of the lipophylic extracts of the five species were comparatively analyzed by capillary gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Juniperus taxa showed uniform fatty acid patterns, among which linoleic (25.8-32.5%), pinolenic (11.9-24.1%) and oleic acids (12.4-17.2%) were determined to be the main fractions in the seed oils. Juniperonic acid was found to be remarkably high in J. cumnunis var. saxatilis (11.4 %), J. oxycedrus subsp. oxycedrus (10.4 %), and J. communis var. communis (10.1 %). To the best of our knowledge, the present work discloses the first report on the fatty acid compositions of seeds of this Juniperus section grown in Turkey.
  • PublicationMetadata only
    Fatty-acid compositions of Silene vulgaris and S. Cserei subsp. Aeoniopsis seeds and their antimicrobial activities
    (2010-03-01T00:00:00Z) Kucukboyaci, N.; Ozcelik, B.; Adiguzel, N.; Goren, AHMET CEYHAN; GÖREN, AHMET CEYHAN