Publication:
Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua L.) meyve ve tohumunun kilo kontrolünde öğün yerine geçen gıda olarak kullanımı ve fonksiyonel etkilerinin araştırılması

Thumbnail Image

Organizational Units

Program

Authors

Authors

URUÇ, Meltem

Advisor

KARTAL, Murat

Date

Language

Publisher

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

In this study, the leaf, fruit and core parts of Ceratonia siliqua L. , one of the fruits rich in antioxidant, antidiarrheal, antihyperlipidemia and antidiabetic activities, were evaluated. With the data obtained within the scope of the study, it was aimed to contribute to the illumination of the medicinal properties of Ceratonia siliqua L. plant. Folin-Ciocalteu method was used to determine the total phenolic content of Ceratonia siliqua L. The amount of phenolic substance contained in the dried fruit of Ceratonia siliqua L. was determined to be between 1.21% and 23.40%, and 47.48% in the dry leaf. Aluminum chloride colorimetric method was preferred for the determination of total flavonoid amount. Ceratonia siliqua L. dried fruit was found to contain between 0.01% and 4.96% and 3.79% flavonoid in the dry leaf. The European Pharmacopoeia method was used to determine the amount of tannins. 0.73% in seeds; Tannin was detected at a rate of 0.44% in all fruit. The amount of phenolic and saponin detected in different solvents of Ceratonia siliqua L. fruit, seedless fruit and seeds were obtained, varying approximately 10-20 times compared to seedless fruit of plant seeds. According to findings obtained in Turkey, especially that grows wild in the Mediterranean and Aegean regions, increasing the importance of nutrition in recent years Ceratonia siliqua L. plant, we were given recommendations on the evaluation of the core and increasing the diversity of products on the market.

Description

Bu çalışmada antioksidan, antidiyare, antihiperlipidemi ve antidiyabetik aktiviteleri yönünden zengin değerlere sahip meyvelerden biri olan Ceratonia siliqua L. bitkisinin yaprak, meyve ve çekirdek kısımları değerlendirildi. Çalışma kapsamında elde edilen verilerle Ceratonia siliqua L. bitkisinin tıbbi özelliğinin aydınlatılmasına katkı sağlanması amaçlandı. Ceratonia siliqua L. total fenolik madde miktarının belirlenmesinde Folin-Ciocalteu metodu kullanıldı. Ceratonia siliqua L. kuru meyvesinin içerdiği fenolik madde miktarı % 1,21 ile % 23,40 arasında, kuru yaprağında % 47,48 belirlendi. Total flavonoit miktarının belirlenmesinde ise alüminyum klorür kolorimetrik yöntemi tercih edildi. Ceratonia siliqua L. kuru meyvesinin % 0,01 ile % 4,96 arasında, kuru yaprağında % 3,79 flavonoit içerdiği tespit edildi. Tanen miktarı belirlemek için Avrupa Farmakopesi metodu kullanıldı. Çekirdeklerde % 0,73; tüm meyvede % 0,44 oranında tanen tespit edildi. Ceratonia siliqua L. meyve, çekirdeksiz meyve ve çekirdeklerinin farklı çözücülerde tespit edilen fenolik ve saponin miktarı bitkinin çekirdeklerinin çekirdeksiz meyveye kıyasla yaklaşık 10-20 kat arasında değişen sonuçlar elde edilmiştir. Bitkinin besin değerleri analizi sonucunda çekirdeğin çekirdeksiz meyve oranla daha yüksek besin değerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda Türkiye'de özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde yabani olarak yetişen, son yıllarda beslenmedeki önemi artan Ceratonia siliqua L. bitkisinin, çekirdeğindeğinin değerlendirilmesi ve piyasadaki ürün çeşitliliğinin arttırılması yönünde tavsiyeler verildi.

Source:

Keywords:

Citation

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

15

Views

99

Downloads


Sustainable Development Goals