ESEN, YASİN

Amaç: Kalça protezi ameliyatı ortopedinin majör ameliyatları arasında yer almakta ve buna bağlı olarak hastalar ameliyat sonrasında ciddi şekilde ağrı hissetmektedirler. Bu ağrı hissi, hastaların rehabilitasyonunda olumsuz etki oluşturmaktadır. Biz çalışmamızda genel anestezi altında kalça protezi ameliyatı olan hastalarda, postoperatif epidural ve intravenöz hasta kontrollü analjezi yöntemlerinin analjezik etkinlik, yan etkiler ile hasta ve cerrah konforu açısından karşılaştırılmasını amaçladık.Yöntem: Bu çalışma BAV Üniversitesi B.30.2.BAV.0.05.05/260 sayılı, 9 / 5 karar nolu Etik Kurulu onayı alındıktan sonra Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Ameliyathanesinde ve Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Servisinde yapıldı. Çalışmaya tek taraflı total veya parsiyel kalça protezi yapılacak, ASA I-III sınıfı, 40-80 yaş arası 40 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak 20'şer kişilik iki gruba ayrıldı. Genel Anestezi + Epidural Hasta Kontrollü Analjezi (HKA) uygulanan olgular ?Grup I? (EA n:20), İntravenöz (İV) HKA uygulanan olgular ?Grup II? (GA n:20) olarak adlandırıldı. Her iki grupta da operasyon için benzer genel anestezi protokolü uygulandı. Grup I'deki hastalara ameliyat sonrası analjezi için epidural HKA cihazı hazırlandı. İlaç olarak %0,125 Bupivakain + Fentanil 1?g/ml kullanıldı ve cihaz 8ml yükleme, 6ml/h infüzyon, 4ml bolus ve 20 dakika kilit süresi olacak şekilde ayarlandı. Grup II' deki hastalara ameliyat sonrası analjezi için İV HKA cihazı hazırlandı ve cihaz 30 ?g Fentanil yükleme, 20 ?g/h Fentanil infüzyon, 30 ?g Fentanil bolus ve 20 dakika kilit süresi olacak şekilde ayarlandı.Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler, kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB), HKA uygulama sayısı, hasta memnuniyet skalası (HMS) açısından fark bulunmadı. Gruplar arası değerlendirmede tüm zaman aralıklarında vizüel analog skala (VAS) skoru Grup I' de daha düşük bulundu (p<0,05). Fentanil tüketimi Grup I' de tüm zaman aralıklarında anlamlı olarak düşük bulundu (p<0,05). Cerrah memnuniyet skalası (CMS) Grup I ve Grup II arasında 24. ve 48. saatlerde anlamlı fark bulundu. (p<0,05)Sonuç: Kalça protezi operasyonu geçiren olgularda, Epidural HKA yöntemi ile verilen Bupivakain + Fentanil kombinasyonunun tek başına Fentanil İV HKA kullanımına göre daha fazla postoperatif analjezik etkinliğe sahip olduğu, daha az yan etki insidansı ve daha iyi bir CMS skoruna sahip olduğu sonucuna vardık.Anahtar kelimeler: Kalça protezi, Postoperatif ağrı, Hasta kontrollü analjezi, Postoperatif rehabilitasyon.
Objectives: Hip arthroplasty is one of the major surgerics in orthopedia and therefore patients suffer serious pain after surgery. This pain feeling has a negative effect in the patients rehabilitations. In this study, we aimed to comparewith evaluate the postoperative epidural and intravenous PCA methods for analgesic efficiacy side effects, patient and surgeon comfort in these patients that had hip arthroplasty surgery under general anesthesiaMethods: After Local Ethic Board B.30.2.BAV.0.05.05/260-9/5 approval, this study was conducted in BVU faculty of Anesthesia and Reanimation, Orthopedia and Traumatology operating room and Orthopedia and Traumatology clinic. Fourty patients that were 40-80 years old, ASA I-III and that will have unilateral total or partial hip arthroplasty were included in the study. Patients were divided into 2 groups in a randomised way. Patients that have general anesthesia and epidural PCA were named as ?Group I (EA)? and the patients that had IV PCA were named as ?Group II (GA)?Both groups of patients were operated under general anesthesia regarding our standart general anesthesia aplication protocol Epidural PCA device was prepared for Group I. Bupivacaine %0,125 + Fentanyl 1µcg/ml were used and the device was set to 8 ml looding dose, 6 ml infusion, 4 ml bolus and 20 minutes lock-out time.IV PCA device was prepared for Group II, and the device was set to 30 µcg Fentanyl loading dose, 20 µcg/h Fentanyl infusion, 30 µcg Fentanyl bolus and 20 minutes lock out time.Results: Demographic data, heart rate, mean arterial pressure, PCA application times and patient satisfaction scores didn?t differ between groups. VAS score was lower in all time zones in Group I (p<0,05) fentanyl consumption in all time zones were significantly lower in Group I (p<0,05). CMS were signicantly different in 24 and 48 hours between groups.Conclusion: As a result, we found that Bupivacain + Fentanyl combination in epidural PCA might be on appropiate combination for postoperative analgesia, also it has more analgesic efficiency less side effects, and better CMS score compared to IV Fentanyl PCA application.Keywords: Hip arthroplasty, Postoperative pain, Patient controlled analgesia, Postoperative rehabilitation