Publication:

Metrics

Search on Google Scholar

Abstract
Amaç: Çalışmamızda intertrokanterik femur kırığı nedeniyle osteosentez ve hemiartroplasti yapılan 65 yaş üstü hastaların fonksiyonel sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve yöntem: 2006-2011 yılları arasında Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji A.D'nda ve 2009-2001 yılları arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde intertrokanterik femur kırığı nedeniyle kayıcı kalça vidası veya proksimal femoral çivi ile osteosentez ve hemiartroplasti yapılan 20'şer kişilik toplam 60 hasta inceleme kapsamına alındı. Hastalar retrospektif olarak incelendi. Demografik özellikleri ortaya kondu, muayeneleri ile beraber fonksiyonel skorlamaları yapıldı ve radyolojik incelemeleri tamamlandı. Fonksiyonel düzeyler Haris, Merle d'Aubigne ve SF-36 skorlarıyla belirlendi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak incelendi. Her üç grup arasında fonksiyonel sonuçlar kıyaslandı. Fonksiyonel sonuçlarla demografik özelliklerin arasında ilişki olup olmadığı araştırıldı. İstatistik çalışmada ANOVA, ki-kare ve nonparametrik korelasyon testleri kullanıldı.Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 75,9 idi (35 kadın , 25 erkek). Ortalama takip süresi 21,4 ay olarak belirlendi. Harris kalça skorları ortalaması kayıcı kalça vidası yapılan grupta 66,07 proksimal femoral çivi yapılan grupta 74,73 ve hemiartroplasti yapılan grupta ise 64,45 olarak hesapladı. Merle d'Aubigne skorları ortalaması sırasıyla (12,15), (2,90), (12,30) idi. SF-36 skorları ortalaması ise sırasıyla (pcs: 34,81, mcs: 43,95), (40,46/42,87), (37,26/40,33) idi. Gruplar arasında Harris, Merle d'Aubigne ve SF-36 skorları karşılaştırıldı, anlamlı farklılıklar saptanmadı. Ancak proksimal femoral çivi yapılan grupta skorların daha iyi olduğu görüldü. Ayrıca kayıcı kalça vidası yapılan grupta yaş ile Harris kalça skoru arasında negatif ilişki bulundu. Kemik kalitesi, kırığın tipi ve stabilitesi, takip süreleriyle fonksiyonel sonuçlar arasında anlamlı ilişki bulunmadı.Tartışma ve Sonuç: Günümüzde intertrokanterik femur kırıklarında komplikasyonları nedeniyle konservatif tedavilerden uzaklaşılmış cerrahi tedavi esas alınmıştır. Literatürde cerrahi seçeneklerin birbirlerine üstünlüklerini gösteren birçok çalışma vardır. Bununla birlikte uzun dönem fonksiyonel sonuçların benzer olduğunu gösteren çalışmalar çoğunluktadır. Çalışmamızdaki hasta gruplarında fonksiyonel sonuçların ülke ortalamalarının altında kaldığını ancak genel literatüre uygun şekilde sonuçlar arasında anlamlı farklılık olmadığını saptadık. Cerrahi tercihi yaparken hastanın yaş, ek hastalıklar, önceki fonksiyonel durum ve sosyoekonomik durumunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Güncel fonksiyonel skorlamalara yürüme analizinin de eklenmesinin gelecekte planlanacak randomize prospektif çalışmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Description
Aim: We aimed to compare the functional outcomes of intramedullary or extramedullary osteosynhtesis with hemiartroplasty in the treatment of intertrochanteric femur fracture in patients older than 65 years.Material and Method: Between 2006-2011 in Bezm-i Âlem Vakıf University Hospital and between 2009-2011 in Dr. Lütfi Kırdar Kartal Research and Training Hospital, a total of 60 patients with three groups of 20 intertrochanteric femur fracture cases treated with either dynamic hip screw or proximal femoral nail and hemiarthroplasty were included in the study.Demographic data, both physical and radiological examination and functional scoring were noted in retrospective fashion. Functional status was assessed with Harris, Merle d?Aubigne and SF-36 scores. Statistical anaylsis was done with ANOVA, chi-square tests and nonparametrical corelation tests were used. Functional outcomes were compared among three groups. Relationship between demographic data and functional outcome was assessed.Results: Mean age was 75,9 (35 Female, 25 Male). Mean follow up was 21,4 months. Average Harris hip scores were 66,07 in dynamic hip screw group, 74,73 in proximal femoral nail group, and 64,45 in hemiarthroplasty group. Mean Merle d?Aubigne scores were (12,15), (2,90), and (12,30), respectively. Average SF-36 scores were (pcs: 34,81, mcs: 43,95), (40,46/42,87), and (37,26/40,33), respectively. No statistically significant difference were noted in comparison of functional scores of groups. Nevertheless, proximal femoral nail group had higher functional scores. A negative corelation was detected between age and Harris hip score in dynamic hip screw group. Any statistical significance was not noted for bone quality, fracture type and stability, and follow up time in comparison with functional outcomes.Discussion and Conclusion: Surgical treatment is superior to conservative therapy in intertrochanteric femur fractures due to complications. Superiority in surgical treatment options is frequently investigated in the literature, but it?s still controversial. Functional scores of our study were under the national average, but results were favorable with the literature. We consider that well assessment of patients age, comorbidity, functional and socioeconomical status is necessary in desicion of surgical treatment option. We believe that further randomised prospective investigations will be better if podographic analysis is added to current functional scorring systems.
Page Views

File Downloads