Hipertansif bireylerde aerobik egzersiz eğitimi ile mat pilates egzersizlerinin kan basıncı, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması / Comparison of the effects of aerobic exercise training and mat pilates exercises on blood pressure, functional capacity and quality of life in hypertensive individuals - YILMAZ, ÇAĞLA (My University, 2025)
Çalışmamızın amacı hipertansiyonlu (HT) erişkin bireylerde dirençli egzersizlerle kombine edilen Aerobik Egzersiz Eğitimi ve dirençli egzersizlerle kombine edilen Mat Pilates Egzersizlerinin kan basıncı (KB), fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmamıza Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'na başvuran evre 1 ve evre 2 HT tanısı alan 27 hasta dahil edildi. Katılımcılar randomize edilerek Grup 1; Aerobik Egzersiz Eğitimi Grubu (n=9), Grup 2; Mat Pilates Egzersizleri Grubu (n=9) ve Kontrol Grubu (n=9) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Grup 1'e haftada 3 gün gözetimli Aerobik Egzersiz Eğitimi, Grup 2'ye haftada 3 gün gözetimli, Mat Pilates Egzersizleri verildi. Eğitim gruplarına ilave olarak haftada 2 gün dirençli egzersiz programı ev egzersizleri olarak önerildi. Kontrol grubuna 8 haftalık süreçte sadece rutin önerilerde bulunuldu. Tüm gruplar, 8 hafta boyunca önerilen rutin farmakoterapilerine devam etti. Hipertansif bireylerin, Sistolik Kan Basıncı (SKB) ve Diyastolik Kan Basıncı (DKB) manuel ölçüm yolu ile, fonksiyonel kapasiteleri 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ile ve yaşam kalitesi 2 kısımdan oluşan EuroQoL Genel Yaşam Kalitesi (EQ 5D-5L) anketi ile ölçülüp kaydedildi. Değerlendirmeler başlangıç (T0), 4. hafta (T4) ve 8. hafta (T8) olmak üzere üç kez yapıldı. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi için IBM SPSS v.28 programı kullanıldı. Tüm istatistiksel analizler için anlamlılık düzeyi p<0,005 olarak kabul edildi. Tüm verilerin normal dağılım gösterip göstermediği, Shapiro-Wilk Testi ile incelendi. Kategorik değişkenler Fisher-Freeman-Halton Exact test ile karşılaştırıldı. Grup içi verilerin karşılaştırılmasında Repeated ANOVA Test kullanıldı. Anlamlı fark bulunan değişkenler için Pillai's Trace Test kullanıldı. Normal dağılım gösteren gruplar arası veriler One Way Anova Testi ile karşılaştırıldı ve anlamlı fark bulunan değişkenler için farkın hangi gruplar arasında olduğunu tespit etmede "post hoc" test olarak Bonferroni Testi kullanıldı. Çalışmamızın bulguları incelendiğinde; Grup 1'de SKB ölçümlerinde T0-T4 ve T0-T8 arasında azalmalar bulundu, bu azalmalar istatiktiksel olarak anlamdı idi (p<0,05). DKB ölçümlerinde ise T0-T8 arasında istatiktiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Grup 2'de T0-T8 arasında SKB'nda düşüşler kaydedildi ve bu düşüşler istatiktiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). DKB ölçümlerinde ise, T0-T8 arasında istatiktiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Grup 3'te SKB ve DKB ölçümlerinde tüm zamanlar karşılaştırıldığında istatiktiksel olarak anlamlı fark yoktu (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırma yapıldığında, SKB'nı azaltmada Grup 1 ve Grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Fonksiyonel kapasite bulgularında, Grup 1 ve Grup 2'de T0-T8'de 6DYM'nde istatiktiksel olarak anlamlı artışlar meydana geldi (p<0,05) ancak kontrol grubunda istatiktiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Yaşam kalitesi değerlendirmesinde; Grup 1 ve Grup 2'de tedavi sonrası EQ-GAS skorlarında istatiktiksel olarak anlamlı artışlar bulundu (p<0,05). Grup 1'de T0-T4 arasında EQ-5D TSİP'nda istatiktiksel olarak anlamlı iyileşmeler meydana geldi (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırma yapıldığında, T0-T8'de EQ-5D TSİP ve EQ-GAS skorlarında Grup 1 ve Grup 2 arasında istatiktiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Her iki egzersiz uygulanan grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında yaşam kalitesinde iyileşmeler bulundu (p<0,05). Çalışmamızın sonuçları, hipertansif bireylerde farmakolojik tedaviye ek olarak verilen dirençli egzersizlerle kombine edilen Aerobik Egzersiz Eğitimi ve Mat Pilates Egzersizleri'nin SKB'nı azalttığını, 6DYM artırdığını ve yaşam kalitesini iyileştirdiğini göstermektedir. Ayrıca çalışmamızda, Aerobik Egzersiz Eğitimi'nin 4. haftanın sonunda SKB'nı azaltmada, Mat Pilates Egzersizleri'nden daha etkin olduğu bulunmuştur. Ancak 8. haftanın sonunda, Aerobik Egzersiz Eğitimi ve Mat Pilates Egzersizleri SKB'nı azaltmada birbirlerine üstün olmadıkları belirlendi. Fizyoterapistler KB'nı kontrol altına almada Mat Pilates Egzersizleri'ni programlarına dahil edebilirler. Bu yaklaşım SKB'nın azaltılmasında Aerobik Egzersiz Eğitimi kadar etkilidir.
The aim of our study was to compare the effects of Aerobic Exercise Training combined with resistance exercises and Mat Pilates Exercises combined with resistance exercises on blood pressure (BP), functional capacity and quality of life in adults with hypertension (HT). The study included 27 patients with stage 1 and stage 2 HT who were admitted to the Department of Cardiology, Bezmialem Vakif University Faculty of Medicine Hospital. The participants were randomized and divided into 3 groups as Group 1; Aerobic Exercise Training Group (n=9), Group 2; Mat Pilates Exercises Group (n=9) and Control Group (n=9). Group 1 received supervised Aerobic Exercise Training 3 days a week and Group 2 received supervised Mat Pilates Exercises 3 days a week. In addition to the training groups, a resistance exercise program was recommended as home exercises 2 days a week. The control group received only routine recommendations for 8 weeks. All groups continued their recommended routine pharmacotherapy for 8 weeks. Systolic Blood Pressure (SBP) and Diastolic Blood Pressure (DBP) were measured by manual measurement, functional capacity was measured by 6 Minute Walking Test (6MWT) and quality of life was measured and recorded by EuroQoL General Quality of Life (EQ-5D-5L) questionnaire consisting of 2 parts. The evaluations were performed three times: baseline (T0), week 4 (T4) and week 8 (T8). IBM SPSS v.28 program was used to analyze the data obtained from the study. The significance level was accepted as p<0.005 for all statistical analyses. The Shapiro-Wilk test was used to determine whether all data were normally distributed. Categorical variables were compared with Fisher-Freeman-Halton Exact test. Repeated ANOVA Test was used to compare within-group data. Pillai's Trace Test was used for variables with significant difference. Intergroup data showing normal distribution were compared with One Way ANOVA Test and Bonferroni Test was used as a "post hoc" test to determine between which groups for variables with significant difference. When the findings of our study were analyzed; decreases were found between T0-T4 and T0-T8 in SDB measurements in Group 1, and these decreases were statistically significant (p<0.05). In DBP measurements, a statistically significant difference was found between T0-T8 (p<0.05). In group 2, decreases in SDB were recorded between T0-T8 and these decreases were statistically significant (p<0.05). In DKB measurements, there was no statistically significant difference between T0 and T8 (p>0.05). In group 3, there was no statistically significant difference in SDB and DBP measurements when all times were compared (p<0.05). When compared between groups, there was no statistically significant difference between Group 1 and Group 2 in reducing SDB (p>0.05). In functional capacity findings, there were statistically significant increases in 6DYM at T0-T8 in Group 1 and Group 2 (p<0.05), but there was no statistically significant difference in the control group (p>0.05). In quality of life assessment, statistically significant increases were found in EQ-GAS scores after treatment in Group 1 and Group 2 (p<0.05). In Group 1, statistically significant improvements occurred in the EQ-5D TSIP between T0-T4 (p<0.05). When compared between groups, there was no statistically significant difference between Group 1 and Group 2 in EQ-5D TSIP and EQ-GAS scores at T0-T8 (p>0.05). Improvements in quality of life were found when both exercise groups were compared with the control group (p<0.05). The results of our study show that Aerobic Exercise Training and Mat Pilates Exercises combined with resistance exercises given in addition to pharmacologic treatment in hypertensive individuals reduce SDB, increase 6DYM and improve quality of life. In addition, in our study, Aerobic Exercise Training was found to be more effective than Mat Pilates Exercises in reducing SDB at the end of the 4th week. However, at the end of the 8th week, Aerobic Exercise Training and Mat Pilates Exercises were not superior to each other in reducing BP. Physiotherapists can include Mat Pilates Exercises in their programs to control BP. This approach is as effective as Aerobic Exercise Training in reducing BP.
Keywords: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi / Sağlık Bilimleri Enstitüsü / Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı / Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı