Dermatolojide Biyolojik Tedaviler - 2021 - Küçük, Özlem Su; SU KÜÇÜK, ÖZLEM (My University, 2021)
Dupilumab, IL-4 reseptörü alfa subünitine bağlanarak reseptörü bloke eden insan kaynaklı bir monoklonal antikordur. IL-4 ve IL-13’ün sinyalizasyonunu bloke ederek tip 2 immünitenin baskılamasına yol açar. Dupilumab FDA ve EMA tarafından orta ve şiddetli AD, astım ve nazal polipin eşlik ettiği kronik rinosinüzit olmak üzere 3 endikasyonda onaylanmıştır. AD’de dupilumabın anlamlı derecede hastalık şiddetini, semptomları azalttığı ve yaşam kalitesini iyileştirdiği gösterilmiştir. Güvenlik profili oldukça iyi ve yan etki görülme oranı düşüktür. Dupilumab AD’de ilk kullanılan biyolojik ajandır ve birçok yan etkileri olan ve/veya tedavide yetersiz kalan sistemik kortikosteroidler ve immünsüpresif ajanlar ile kıyaslandığında orta ve şiddetli AD’li hastaların tedavisinde büyük bir çığır açmıştır. Dermatolojide prurigo nodülaris, kronik el ekzeması gibi standart tedavilere dirençli pek çok hastalıkta denenmektedir.