Maternal aneminin fetal doğum ağırlığına etkisi / The effect of maternal anemia on fetal birth weight - DAĞLI, İBRAHİM TAHA (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, gebeliğinde maternal anemi tanısı almış kadınların yenidoğanlarının doğum ağırlıklarının, sağlıklı gebelere kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük olup olmadığını saptamaktır. Maternal anemi, maruziyet süresi ve şiddeti açılarından incelenilerek düşük doğum ağırlığına etkisini aydınlatmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, 10/2023 -10/2024 tarihleri arasında İstanbul ili Esenler ilçesinde birinci basamak sağlık hizmetlerinde takip edilmiş 18-35 yaş aralığındaki gebelerin dahil edildiği retrospektif, tanımlayıcı ve karşılaştırmalı bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmaya dahil edilen gebeler maternal aneminin varlığına göre dört gruba ayrılmıştır. Çalışma grubunu, anemik gebeler oluşturdu. Anemik gebeler, üç grupta incelendi. Gebelik süresince en az iki trimesterde anemik olanlar, sadece bir trimesterde anemik olanlar ve herhangi bir noktada anemi tanısı almış gebeler. Bu gebelerin yaş, parite, doğumda gebelik haftası, bebek doğum ağırlığı verileri hasta kayıtlarından elde edildi. Oluşturulan dört grubun yenidoğanları, düşük doğum ağırlıkları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Sağlıklı gebeler ve anemik gebeler karşılaştırıldığında düşük doğum ağırlığı açısından anlamlı bir fark gözlendi. Maruziyet süresi dikkate alındığında ise sağlıklı gebeler ile bir trimesterde anemik gebeler karşılaştırıldığında düşük doğum ağırlığı açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Sağlıklı gebeler ile en az iki trimesterde anemik gebeler karşılaştırıldığında ise yenidoğan doğum ağırlığı istatiksel olarak anlamlı idi. Bir trimesterde anemik gebeler ve iki trimesterde anemik gebelerin yenidoğan doğum ağırlıkları kendi aralarında karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir sonuç bulundu. Sonuç: Çalışmanın sonucunda, anemik gebelerin yenidoğan doğum kilolarında anlamlı bir düşüş bulunmuştur. Aneminin, iki trimester devam etmesinin yalnızca bir trimesterde saptanmasına karşın daha anlamlı bir düşüşe neden olması, maruziyetin önemine dikkat çekmektedir. Gebelik sonuçlarını iyileştirmek için gebelik süresince demir desteği yapılmalıdır. Anahtar Kelimeler: Doğum ağırlığı, maternal anemi, trimester
Objective: The primary aim of this study is to determine whether the birth weights of newborns born to women diagnosed with maternal anemia during pregnancy are significantly lower compared to those born to healthy pregnant women. Additionally, the study aims to clarify the effect of maternal anemia on low birth weight by evaluating both the duration and severity of exposure. Materials and Methods: This retrospective, comparative study was conducted between October 2023 and October 2024 in primary healthcare centers located in Esenler, Istanbul. It included pregnant women aged between 18 and 35 years. Participants were categorized into four groups based on the presence and duration of maternal anemia. The study group consisted of anemic pregnant women, who were further classified into three subgroups: those diagnosed with anemia in at least two trimesters, those anemic in only one trimester, and those diagnosed with anemia at any point during pregnancy. Data regarding maternal age, parity, gestational age at delivery, and neonatal birth weight were retrieved from medical records. The birth weights of newborns in the four groups were compared. Results: A statistically significant difference in birth weight was observed between healthy and anemic pregnant women. However, when comparing healthy women to those who were anemic in only one trimester, no significant difference in birth weight was detected. In contrast, a statistically significant reduction in birth weight was found between healthy women and those anemic in two trimesters. Furthermore, when comparing the birth weights of newborns from women anemic in one trimester versus those anemic in two trimesters, a statistically significant difference was also observed. Conclusion: The study demonstrated a significant reduction in the birth weights of newborns born to anemic mothers. The fact that anemia persisting for two trimesters had a more pronounced impact than anemia detected in a single trimester highlights the importance of the duration of exposure. To improve pregnancy outcomes, iron supplementation throughout gestation is highly advisable. Keywords:Birthweight, maternalanemia, trimester
Keywords: Aile Hekimliği = Family Medicine; Kadın Hastalıkları ve Doğum = Obstetrics and Gynecology