Dental implant cerrahisi uygulanan hastalarda preoperatif bilgilendirilmelerin anksiyete ve ağrı seviyeleri üzerinde etkisi / The effect of preoperative information on anxiety levels and pain in dental implant surgery patients - SHANI DAHHAN, AMEER (My University, 2023)
Giriş: Teknolojinin gelişmesiyle günümüzde herkes sosyal medya aracılığı ile diş hekimliği ile ilgili video izleme şansına sahip olmuştur. Dental implant yerleştirme operasyonu ile ilgili preoperatif bilgi edinilmesi cerrahi işlem videolarının bir çok insane üzerinde korkutucu etki bırakması sebebiyle işlem esnasındaki anksiyete seviyesini arttırabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, preoperative vidseo izlemenin ve implant cerrahisi videosu izlemenin anksiyete seviyesi ve ağrı üzerine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve metod: Bu çalışma temel olarak prospektif, kesitsel, gözlemsel bir araştırmadır. Bu çalışmada dental implant uygulanan 60 vaka üzerinde anket uygulanmıştır. Vakaların tamamı üç gruba ayrılmıştır: iki çalışma grubu ( Grup 1, sözlü olarak temel bilgi verildi; Grup 2 (çalışma grubu) sözlü olarak temel bilgisi verilmiş ve implant cerrahisi videosu izletilmiştir.) ve kontrol grubu ( operasyon prosedurunu ve iyileşmeyi içermeyen temel bilgiler sözlü olarak verilmiştir.) Anksiyete seviyesinin ölçülmesi için Dental Anksiyete Skalası (DAS), Spielberger‟s State-Trait Anksiyete Envanteri testi ve ağrının değerlendirilmesi için Visual Analogue Scale (VAS) kullanılmıştır. Ġstatiksel analizler SPSS 16.0 yardımı ile yapılmıştır. Bulgular: Grup 2 hastalarının anksiyete seviyeleri operasyon öncesinde anlamlı derecede yüksektir. Ayrıca, DAS‟da en anlamlı artış bu grupta gözlenmektedir. Sonuç: Preoperatif multimedia bilgisi implant cerrahisi yapılacak hastanın anksiyete seviyesini arttırmaktadır.
Introduction: Nowadays by the development of technology, everyone has ability to watch dental videos on the internet. Preoperative information about dental implant placement operation may increase patients‟ anxiety level because surgery has a scary affect on many people. The purpose of this study was to investigate the effect of preoperative information and single implant, surgery watching video on anxiety levels and pain in the patients. Material and method: This study was based on a prospective, cross-sectional, observational investigation. We performed survey on 60 healthy patients who went under dental implant surgery. All patients were randomized into three groups: two study groups (Group 1, basic information was given verbally; Group 2 (study group), basic information were given verbally and by watching a single implant surgery movie) and a control group (basic information was given verbally; it was devoid of the operative procedures and recovery). In order to scale the anxiety level we used Dental Anxiety Scale (DAS), Spielberger‟s State-Trait Anxiety Inventory tests and to assess the pain we used the visual analog scale (VAS). Statistical analysis was performed using SPSS 16.0. Results: Group 2 patients were significantly more anxious before the operation. Futhermore, the most significant increase in DAS and state anxiety scores were observed in the second group. Conclusion: Preoperative multimedia information increases the anxiety of patients undergoing implant surgery.