Asemptomatik apikal periodontitisli dişlerde eddy cihazı ile yapılan sonik aktivasyonun kök kanal mikrobiyotası ve postoperatif ağrıya etkisinin değerlendirilmesi: Prospektif randomize kontrollü klinik çalışma / Effect of sonic activation using EDDY device on root canal microbiota and postoperative pain in teeth with asymptomatic apical periodontitis: A prospective randomized controlled clinical trial - TİFTİK, ABDULKADİR (My University, 2024)
Bu tez çalışmasının amacı kök kanal irrigasyonunun etkinliğini artırmak amacı ile kullanılan EDDY'nin kök kanal mikobiyotasına ve postoperatif endodontik ağrıya etksinin geleneksel irrigasyon ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Bu amaçla kök kanallarından alınan örnekler laboratuvarda Bacteroides ve Firmicutes bakteri gruplarının primer dizilerinin kullanıldığı gerçek zamanlı PCR deneylerine tabi tutulmuş ve mikrobiyal yükteki değişim araştırılmıştır. Hastalara tedavi sonrasında dağıtılan Sayısal Analog Skala aracılığı ile postoperatif ağrı ölçülmüştür. Çalışmamıza Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne tedavi olmak amacı ile başvuran hastalardan belirlenen kriterleri karşılayan gönüllüler dahil edilmiştir. Buna göre tek kök ve tek kanallı dişlerinde asemptomatik apikal periodontitis bulguları bulunan, sağlıklı, erişkin ve son dönemde antibiyotik ve non steroid antienflamatuar ilaç kullanmamış olan endodontik tedavi gereksinimi bulunan bireyler iki gruba ayrılmıştır. Bir grupta geleneksel irrigasyon tekniği kullanılmışken diğer grupta EDDY cihazı kullanılmıştır. Her iki grupta da kök kanal tedavisine başlamadan önce steril pamuk peletler ile örnek alınmıştır. Bu örnekte bakteri varlığı tespit edilirse ilgili dişin çalışma dışı bırakılmasına karar verilmiştir. Kanal tedavisi sırasında şekillendirme ve irrigasyondan önce ve sonra olacak şekilde iki örnek alınmıştır. İlk seansın sonunda hastalara hissettikleri ağrıyı not alacakları sayısal analog skala dağıtılmıştır. İkinci seans randevularda bu skalalar toplanmış ve kanal tedavileri tamamlanmıştır. Alınan kanal içi örnekler kullanılarak gerçek zamanlı PCR deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçların değerlendirmesinde t testi ve Mann-Whitney-U testi kullanılırken postoperatif ağrı sonuçlarının değerlendirilmesinde Friedman testi kullanılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde EDDY cihazı hem Bacteroides (p=0,023) hem de Firmicutes (p=0,002) gruplarında daha yoğun bakteri eliminasyonu sağlamıştır. Postoperatif ağrı değerlendirmesinde ise yalnızca tedavi sonrasındaki 1. saatte EDDY grubunda anlamlı düzeyde daha fazla postoperatif ağrı saptanmıştır (p=0,010). Bunun dışındaki zamanlarda anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Çalışmamızda EDDY cihazının geleneksel irrigasyona göre faydalı olduğu saptanmıştır. Tedavi sonrası ilk saat dışında anlamlı postoperatif ağrı farkı oluşturmadığı belirlenmiştir. EDDY kullanılan daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
This study aimed to evaluate the sonic activation device EDDY's effect on root canal microbiota and postoperative pain by comparing traditional side vented needle irrigation. For this purpose samples collected from root canals went under real-time PCR study using primers of Bacteriodes and Firmicutes bacteria groups and searched for a change in samples microbial load. Patients are given Numeric Analog Scale to evaluate postoperative pain. Patients who are systemically healthy, older than 18, and haven't gone any antibiotic or NSAID treatment lately referred to Bezmialem Vakıf University Dentistry Clinic for endodontic treatment were invited to participate in this study. Only the tooth with one root and one canal that show signs of asymptomatic apical periodontitis are included. Patients were separated into 2 groups randomly and during the endodontic treatment irrigation phase, EDDY activation was used on one group while side-vented traditional needle irrigation was used on the other. Both patients' teeth were isolated using a rubber dam and a sample was taken with a cotton pellet for sterilization check after disinfection protocol. It was decided that if there was a presence of bacteria in this sample, the tooth is going to be excluded from the study. Before and after shaping and irrigation protocols samples were taken from the root canal of each tooth. After the first session patients are given a numeric analog scale and questioned about the pain sensation. In the second session, scales were gathered and treatments were completed. Root canal samples were analyzed with the real-time PCR method. T-test and Mann-Whitney U were used for laboratory statistics and the Friedman test was used for postoperative pain evaluation. When the data were evaluated EDDY showed significantly higher bacterial elimination comparing traditional needle irrigation. It was revealed that the EDDY group showed greater bacterial elimination both in Bacteroides (p=0.023) and Firmicutes (0,002) studies. On the postoperative pain evaluation, it was shown that only after 1 hour of treatment there was a significant difference in the EDDY group which showed greater pain (p=0,010). From 2 hours to 1 week there was not any significant difference among the groups (p>0,05). In this study, it was revealed that the EDDY device causes significantly more bacterial elimination compared with traditional needle irrigation. Even if it causes more pain after 1 hour of treatment, there was no significant difference in pain after 2 hours, 1 day, 2 days, and 1 week compared with traditional irrigation. There is a need for more clinical trials using EDDY device.
Keywords: Dentistry; diş hekimliği; diş; ağız; Endodonti; kanal tedavi; kök kanal tedavi; diş dolgu tedavisi; çürük; ağız ve diş sağlığı; PCR deneyleri; diş ağrısı; ilaç tedavisi; irrigasyon; sinir; çene; üst çene; kemik; postoperatif