Primer açık açılı glokom ve normal tansiyonlu glokomda renkli doppler ultrasonografi parametreleriyle retrobulber kan akımının değerlendirilmesi / - ÖNCÜ, MEHMET (My University, 2000)
ÖZET Primer açık açılı glokom ve normal basınçlı glokomda renkli doppler ultrasonografi parametreleri ile retrobulber kan akımının değerlendirilmesi Amaç: Primer açık açılı glokom körlüğün önemli nedenlerinden biridir. Retrobulber hemodinaminin değerlendirilmesi primer açık açılı glokom ve normal tansiyonlu glokomda progresyonu tesbit açısından faydalı olabilir. Bu çalışmada primer açık açılı glokom ve normal tansiyonlu glokom hastalarında renkli Doppler ultrasonografi ile retrobulber arterlerin akım hızlarını ve rezistivite endekslerini inceledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30 primer açık açılı glokom, 10 normal tansiyonlu glokom olgusu dahil edildi. Kontrol grubu 15 normal bireyden oluşmaktaydı. Ölçümler oftalmik, santral siliar ve posterior siliar aterlerden yapıldı. Bulgular: Kontrol grubu ile kıyaslandığında her iki glokom grubunda santral retinal arter ve posterior siliar arter diastol sonu hız değerlerinde anlamlı azalma ve rezistivite endeksi değerlerinde anlamlı artış tespit edildi. Tepe sistolik hız değerlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı olmasa da kontrol grubuna oranla azalma tespit edildi. Heriki glokom grubu arasında yapılan karşılaştırmada retrobulber kan akım değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmedi. Sonuç: Çalışmamız primer açık açılı ve normal tansiyonlu glokom hastalıklarında ortaya çıkan retrobulber kan akım değişikliklerinin glokomatöz optik sinir hasarında önemli rol oynayabileceğini ve renkli Doppler ultrasonografinin bu tür hastaların klinik takibinde uygun bir non invaziv görüntüleme yöntemi olduğunu gösterdi. Anahtar kelimeler: normal tansiyonlu glokom, primer açık açılı glokom, renkli Dopler ultrasonografi
ABSTRACT Objective: Primary open angle glaucoma (POAG) is an important cause of blindness. Evaluation of retrobulbar hemodynamic may be helpful in determining the progression of POAG and normal tension glaucoma (NTG). In this study, we examined flow rates and resistivity indices of retrobulbar arteries by color Doppler ultrasonography (CDUS) in patients with POAG and NTG. Material and Methods: Thirty POAG cases and 10 NTG cases were introduced into the study. In addition, 15 normal subjects were included as a control group. The measurments were performed for ophthalmic (OA), central retinal (CRA) and posterior ciliary arteries (PCA) in all groups. Results: In both study groups, end diastolic velocity (EDV) values were significanly decreased and resistivity indices (RI) were significantly increased in CRA and PCA than to be in the control group. Their peak systolic velocities (PSV) were also decreased when compared with the control group, however, the differences were not statistically significant. There were no statistically significant differences in retrobulbar blood flow between the two glaucoma groups. Conclusion: This study showed that changes of retrobulbar blood flow in POAG and NTG diseases may play a crucial role in glaucomatous optic nerve damage and color CDUS is an appropriatenoninvasive imaging method in clinical follow-up of such patients. Keywords: Color Doppler ultrasonography, normal tensional glaucoma, primary open angle glaucoma
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine