Diyabetik hastalarda serebral otoregülasyon ile beyaz cevher değişiklikleri arasındaki ilişki / The relationship between cerebral autoregulation and white matter changes patients with diabetes mellitus - DÜRÜYEN, HÜMEYRA (My University, 2023)
AMAÇ: Diyabetes mellituslu hastalarda, transkranial doppler ultrason ve nefes tutma testi kullanılarak serebral otoregülasonun değerlendirmesi ve serebrovasküler reaktivite ile Kranyal MRG de beyaz cevher lezyonları arasındaki korelasyonun araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2014-Ekim 2014 tarihleri arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Polikliniğine başvurmuş olup, Diyabetes Mellitus tanısı bulunan hastalardan tıbbi gerekçelerle Kranyal MRG tetkiki yapılmış olan 38 hasta (19 erkek) çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan olguların sosyodemografik özellikleri, fizik muayene bulguları ve labaratuar tetkikleri kaydedildi. TCD ile Breath-holding test yapılarak breath holding index (BHİ) hesaplandı. Kranyal MRI tetkikindeki beyaz cevher değişiklikleri Fazekas skalası kullanılarak değerlendirildi. SONUÇLAR: Hastaların ortalama yaşı 51,7 ± 11,8 idi. Ortalama DM süresi 10± 6,6 olarak saptandı. TCD ile değerlendirilen BHI, yaş (p=0,019) , DM süresi (p=0,016) , periventriküler beyaz cevher lezyonları (p=0,019) ile korele bulundu. MRG bulgularında, beyaz cevher lezyonların prevalansı %71,1 (27 hasta) olarak saptandı. Farklı lokalizasyonlarda periventiküler beyaz cevher lezyonların prevalansı (Fazekas skalasına göre grade 1,2 ve 3) %60,5 (23 hasta) , derin beyaz cevher lezyonlarının prevalansı (Fazekas skalasına göre grade 1,2 ve 3) ise %50 (19 hasta) idi. Periventiküler beyaz cevher lezyonları; yaş (p<0,001), açlık kan glukozu (p=0,004), hiperlipidemi öyküsü (p=0,039) ve BHİ (p=0,012) ile ilişkili bulundu. Derin beyaz cevher lezyonları, yaş (p<0,001), açlık kan glukozu (p=0,006), HbA1c (p=0,006) ve hipertansiyon öyküsü (p=0,022) ile ilişkili bulunmuştur, DBCL ile BHİ arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki tespit edilememiştir (p=0,35). SONUÇ: Bu çalışmada, diyabetes mellituslu hastalarda serebral otoregülasyonda bozulmanın periventriküler beyaz cevher lezyonları ile ilişkili olduğu transkranyal doppler ile gösterilmiştir.
AİM: The aim of this study was to evaluate cerebral otoregulation in patients with diabetes mellitus using transcranial doppler ultrasonography (breath-holding test) and analyzing their correlation to cerebrovascular reactivity and white matter lesions in the cranial MRI. METHODS: 38 patients (19 male) that had consulted the Neurology Department of Bezmialem Vakif University between January-November 2014 and had been diagnosed with Diabetes Mellitus were included in the research. The sociodemographic characteristics, physical examination symptoms and laboratory results of the individuals were recorded. The breath-holding test was done using TCD and the breath-holding index (BHI) was calculated. The Fazekas scale was used to evaluate the white matter lesions in the cranial MRI. RESULTS: The average age of the patients in the study was 51,7 ± 11,8. The average duration of DM was calculated to be 10± 6,6. The BHI evaluated using TCD was found to be in correlation with age (p=0,019), DM duration (p=0,016) and periventricular white matter lesions (p=0,019). The prevalence of white matter lesions in MRI was 71,1 % (27 patients). The prevalence of periventricular white matter lesions in different locations (grade 1, 2, and 3 Fazekas scale) was 60,5 % (23 patients) and the prevalence of deep white matter lesions (grade 1, 2, and 3 Fazekas scale) was 50% (19 patients). A relation between periventricular white matter lesions and age (p<0,001), fasting blood glucose (p=0,004), a history of hyperlipidemia (p=0,039) and BHI (p=0,012) was found. The deep white matter lesions were found to have relations to age (p<0,001), fasting blood glucose (p=0,006), HbA1c (p=0,006) and a history of hypertension (p=0,022). No statistical relationship was determined between deep white matter lesions and the BHI (p=0,35). CONCLUSION This study has shown the connection between impairment of cerebral autoregulation and periventricular white matter lesions in patients with diabetes mellitus using transcranial doppler ultrasonography.