Konka bülloza cerrahi tedavisinde crushıng ve iç soymalı crushıng tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının endoskopik ve radyolojik olarak karşılaştırılması - KOÇAK, İLKER (My University, 2013)
Amaç: Konka büllozanın cerrahi tedavisinde minimal destrüktif amaçlı kullanılan crushing ve iç soymalı crushing tekniklerinin, prospektif, uzun dönem sonuçlarının endoskopik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi. Gereç- Yöntem: Çalışmaya Kasım 2011- Nisan 2012 ayları arasında konka bülloza cerrahisi yapılan 42 hasta (55 konka bülloza) dahil edildi. Grup 1 (Crushing, n=28) ve Grup 2 (İç soymalı crushing, n=27). Hastalar rastgele gruplara kaydedildikten sonra cerrahi işlemler endoskopik olarak uygulandı. Hastaların cerrahiden önce ve cerrahiden 1 yıl sonra endoskopik nazal kavite görüntüleri ve bilgisayarlı tomografileri kaydedildi. Preop ve postop konka hacim ölçümleri paired t test ve Student t test kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmadaki 42 hastanın (55 konka bülloza) cinsiyet ve yaş dağılımı; 25? i erkek (35,6 yaş (18-64) ) ve 17? si kadın (24,2 yaş (range 17-33) ) idi. Hastalar ortalama 12.5± 1,3 ay takip edildiler. Hem endoskopik fotoğraflama sınıflamasına göre hem de tomografi görüntülerindeki konka bülloza volümlerindeki değişime göre her iki grupta tedavi öncesi ve sonrasında anlamlı azalma mevcutken, gruplar arası karşılaştırmada Grup 2?de Grup 1?e göre hem konka bülloza hacminde hem de endoskopik skorlamada anlamlı derecede azalma mevcuttu (p<0,05). Sonuç: Konka bülloza tedavisinde iç soymalı crushing tekniği; etkili ve kolay bir teknik olup sadece crushing tekniğine göre orta konka hacmini hem bilgisayarlı tomografi bulgularına hem de endoskopik büyüklük skorlarına göre anlamlı derecede daha fazla küçültmektedir.
Amaç: Konka büllozanın cerrahi tedavisinde minimal destrüktif amaçlı kullanılan crushing ve iç soymalı crushing tekniklerinin, prospektif, uzun dönem sonuçlarının endoskopik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi. Gereç- Yöntem: Çalışmaya Kasım 2011- Nisan 2012 ayları arasında konka bülloza cerrahisi yapılan 42 hasta (55 konka bülloza) dahil edildi. Grup 1 (Crushing, n=28) ve Grup 2 (İç soymalı crushing, n=27). Hastalar rastgele gruplara kaydedildikten sonra cerrahi işlemler endoskopik olarak uygulandı. Hastaların cerrahiden önce ve cerrahiden 1 yıl sonra endoskopik nazal kavite görüntüleri ve bilgisayarlı tomografileri kaydedildi. Preop ve postop konka hacim ölçümleri paired t test ve Student t test kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmadaki 42 hastanın (55 konka bülloza) cinsiyet ve yaş dağılımı; 25? i erkek (35,6 yaş (18-64) ) ve 17? si kadın (24,2 yaş (range 17-33) ) idi. Hastalar ortalama 12.5± 1,3 ay takip edildiler. Hem endoskopik fotoğraflama sınıflamasına göre hem de tomografi görüntülerindeki konka bülloza volümlerindeki değişime göre her iki grupta tedavi öncesi ve sonrasında anlamlı azalma mevcutken, gruplar arası karşılaştırmada Grup 2?de Grup 1?e göre hem konka bülloza hacminde hem de endoskopik skorlamada anlamlı derecede azalma mevcuttu (p<0,05). Sonuç: Konka bülloza tedavisinde iç soymalı crushing tekniği; etkili ve kolay bir teknik olup sadece crushing tekniğine göre orta konka hacmini hem bilgisayarlı tomografi bulgularına hem de endoskopik büyüklük skorlarına göre anlamlı derecede daha fazla küçültmektedir.