Tıp Kütüphaneciliğinde Sürdürülebilirlik - Eldeniz D.; Yalçınkaya Ö. (My University, 2024)
Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu, sürdürülebilir kalkınma kavramını \"Bugünün gereksinim ve beklentilerini; gelecek nesillerin gereksinim ve beklentilerini karşılayabilme olanaklarından ödün vermeksizin karşılayabilmek\" olarak tanımlamıştır. Sürdürülebilir kalkınmanın gelişmesinde üniversiteler önemli bir yere sahiptir. Üniversitelerin, insanlık için vazgeçilmez bir kavram olan bilgiye erişimi en iyi şekilde sağlayan ve yayan birimleri olan kütüphaneler, bu bağlamda binlerce yıldır sürdürülebilirlik ve dayanıklılığın yaşayan örnekleri olmuş, değişen ihtiyaçlara uyum sağlamayı başarmışlardır. Dünya çapında her tür kütüphanenin gelecek nesillere ulaşabilmesi için sosyal, çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir olması gerekmektedir. En önemli kütüphane türlerinden biri olan tıp kütüphaneleri, hizmet verdikleri kullanıcı grubu açısından sürdürülebilirlik bağlamında stratejik bir öneme sahiptir. Bubakımdan tıp kütüphaneleri, güncel gelişmeleri takip ederek, modern bilimsel ve teknolojik araçları kullanarak, sağlık çalışanlarını ve bilim insanlarını yenilikçi eğitim modelleriyle yetiştirmek, ürüne ve hizmete dönüşen araştırmalar yapmak, kullanıcılarına kaliteli ve erişilebilir sağlık hizmeti sunmak ve toplumun sağlık düzeyini yükseltmekle yükümlüdür. Böylece, tıp ve sağlık alanlarında doğru ve güncel bilgilerle kullanıcıları buluşturarak doğrudan ve dolaylı yoldan sürdürülebilir kalkınma amaçlarına katkıda bulunmaktadır. Bilindiği üzere, tıp alanında geliştirilen çalışmaların ve araştırmaların sürekli olarak güncellenmesi, gelişen teknolojilerle birlikte farklı tanı ve tedavi yöntemlerini ortaya çıkmasıyla; bilgiye ulaşımın hızlı, doğru ve mekândan bağımsız olarak sağlanması ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda kütüphanelerin ve kütüphanecilerin de kullanıcılarının bu beklentilerini karşılayacak şekilde yeni yaklaşımlar geliştirmeleri gerekmektedir. Tıp ve sağlık alanında gelişen ve hızla değişen teknoloji, katlanarak artan bilgi ve veri, bilim dünyasında yaşanan değişimlerle birlikte ortaya çıkan yeni kavramlar gibi konuların, güncel olarak takip edilebilmesi ve sürdürülebilir olması önem arz etmektedir. Günümüzde tıp fakültelerinin ve tıp alanında hizmet veren kurumların sayısındaki hızlı artış göz önüne alındığında tıp kütüphanelerinin ve kütüphanecilerinin önemi giderek artmaktadır. Bu çalışma kapsamında, tıp kütüphaneciliğinin sürdürülebilirlik kavramıyla ilişkisi, literatür tarama, karşılaştırma ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak incelecektir. Çalışma sonucunda, tıp kütüphaneciliğinin sürdürülebilirlik alanındaki katkıları ve önemi konusunda farkındalık oluşturması hedeflenmektedir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Kütüphanecilik; Bilgi ve Belge Yönetimi; Sağlık Bilimleri; Social Sciences and Humanities; Library Sciences; Management of Information and Documents; Health Sciences; Klinik Tıp (Med); Sosyal Bilimler (Soc); Sosyal Bilimler Genel; Bilgi Bilimi Ve Kütüphane Bilimi; Clinical Medicine (Med); Social Sciences (Soc); Social Sciences General; Information Science & Library Science; Kütüphane ve Bilgi Bilimleri; Bilgi Sistemleri ve Yönetimi; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Library and Information Sciences; Information Systems and Management; Social Sciences & Humanities