Minör stroke geçiren hastalarda stroke ve kardiyolojik etkilenmenin birlikteliği ve risk faktörleri ile ilişkisinin eforlu ekg ile değerlendirilmesi / Assocation between stroke and cardiovascular conditions and assesment of the relation between risc factors and stress ecg in patients with minor stroke - YILMAZ, NASİH (My University, 2015)
Amaç: Koroner anjiyografiye göre daha az invaziv olan eforlu elektrokardiyogram işlemiyle inme geçiren hastalarda koroner arter daralmasının değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Ocak 2014-Haziran 2015 tarihleri inme tanılı hastalardan 121 hasta çalışmaya alındı. Hastalardan 21 tanesi çalışmaya uygun olmadığı saptanması sebebiyle çalışmadan çıkarıldı. Hastaların biyokimyasal parametreleri,yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıkları belirlenip bt ve mr anjiografi kullanılarak carotis veya vertebral arter darlığı tespit edilerek eforlu ekg ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Cinsiyete göre katagorileştirilen sonuçlarda çalışmaya alınan hastaların %78'i erkek iken kadın hasta sayısı oranı %22 olarak tespit edilmiştir. HDL hastaların % 51 inde düşük LDL hastaların % 41'inde yüksek bulunmuştur. HbA1C hastaların % 64'ünde yüksek olarak bulunmuştur. Hastaların % 44'unde CRP yüksek, yüzde 42'sinde ise Sedimentasyon yükselmiş olarak tespit edilmiştir. Hastalarin % 51 inde karotis ve/veya vertebral arter darlığı saplanmıştır. Eforlu ekg işlemini başarıyla bitiren hastaların 26'sının eforlu ekg işlemi iskemi açısından anlamlı olarak tespit edilmiştir. 100 hastadan 51 carotis ve/veya vertebral arter tıkanıklığı belirlenmiş hastaların eforlu ekg ile karşılaştırılması lineer olarak pozitif bulunmuştur. Bu açıdan eforolu ekg ve carotis darlığı arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. ( p < 0.05 ). Diger veriler eforlu ekg ile korele olmamıstır. Sonuç : Çalışmamızın sonucunda minör iskemik inmeli hastalarda karotis darlığı ve eforlu ekg arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Aim : To assess the coronary artery stenosis with a less invasive test, stress test electrocardiogram, than coronary angiography in the patients with stroke. Methods: 121 patients with stroke between Jan 2014 – May 2015 were enrolled. 21 patients are found as unfit and excluded from the study. Patients were evaluated by biochemical investigations (HDL,LDL,HB1AC,CRP,Sedimentation rate), age , gender, carotid and/or vertebral artery stenosis which are assessed by CT or MRI Angiography. Correlations between investigations and stress ecg results were evaluated Results: The gender of the patients is found 78 % male and 22 % female. HDL level is found decreased 51 % of the patients. LDL level is found elevated in 41 % of the patients. HbA1C level is found elevated that expected level in 66 % ot the patients. While CRP level is found elevated in 44 % of the patients, sedimentation level was elevated in 42 % of the patients. Carotid and/or vertebral artey stenosis are found in the 51 % of the patients. 26 out of 100 patients who had a completed stress test ecg had a related result with ischemia. In 51 out of 100 patients who had carotid and/or vertebral stenosis assessed with stress test ecg are found that there is a lineer correlation between carotid and/or vertebral stenosis and stress test ecg result.In this case, it is found that there is a related/linear correlation between stress test ecg and carotid and/or vertebral stenosis ( p < 0.05 ). The other datas were not found correlated with stress test ecg. Conclusion:. Due to our study, there is a positive correlation between carotis artery stenosis and stress ecg test among minor ischemic patients