Acil servise supraventriküler taşikardi ile başvuran hastalarda medikal kardiyoversiyon sonrası ekg analizleri / Ecg analysis after medical cardioversion in patients applicable to the emergency department with supraventricular tachicardia - ÖZATAK, AHMET TAHA (My University, 2022)
Giriş ve Amaç: Supraventriküler taşikardi (SVT) her yıl dünya genelinde 100.000 kişiden 35'inde görülen bir ritim bozukluğudur. SVT'yi ortaya çıkaran mekanizmalar çok faktörlüdür. Atrioventriküler Nodal Reentran Taşikardi (AVNRT) en sık görülen SVT çeşididir. SVT 160 atım/dk veya daha fazla ventriküler hız ve düzenli dar kompleks ritim ile karakterizedir SVT'yi sonlandırmak için karotis sinüs masajı ve vagatonik manevralar ilk tercih tedavi yöntemleridir. Bu yöntemlere cevap vermeyen hastalarda medikal kardiyoversiyon seçeneğine ihtiyaç duyulmaktadır. Hemodinamisi unstabil olanlarda ise ilk tercih tedavi yöntemi elektriksel kardiyoversiyondur. Bu çalışmada amacımız SVT hastalarında medikal kardiyoversiyon sonrası EKG'leri değerlendirmek ve sinüs pause süresine etki eden faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil servis Anabilim Dalı 31/03/2021-31/03/2022 tarihleri arasında retrospektif olarak yapıldı. SVT ile acil servise gelen 89 hastanın verileri incelendi. Başvuru sonrası EKG'sinde SVT saptanan, hemodinamik olarak stabil, vagal manevralara yanıtı olmayan, Glaskow Koma Skalası (GKS)=15, 18 yaş üstü, gebe olmayan, adenozin, diltizem veya beta bloker'e alerjisi olmayan hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışma süresince SVT saptanan hastalara adenozin, kalsiyum kanal blokerleri ve beta bloker medikal tedavi seçenekleri uygulandı. Çalışma için hastaların demografik bilgilerini, şikayetlerini ve şikayet sürelerini, özgeçmişlerini, kullandığı ilaçları, tedavi öncesi ve sonrası tansiyon ölçümlerini, tedavi uygulama sırasındaki semptomları, kardiyoversiyon sonrası ritmin defibrilatörden alınan çıktısındaki küçük kare sayısı, nüks olup olmadığını kayıt altına alan bir form oluşturuldu. Bu hastaların tedavisinde, adenozin hızlı puşe devamında 10 cc salinle yıkama, diğer ilaçlar 2-5 dakika aralığında yavaş puşe şeklinde kılavuza uygun olarak uygulanmıştır. Tüm olgular için istatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak belirlendi. İstatistiksel analiz, IBM SPSS for Windows v.22 (IBM, Armonk, NY, Amerika Birleşik Devletleri) istatistik paketi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis Anabilim Dalı'na supraventriküler taşikardi, çarpıntı, nabız anormallikleri ve taşikardi ön tanıları konulan 140 hastayla başlandı. Bu hastalardan 25'inin EKG'sinde atrial fibrilasyon, 20'sinde sinüs taşikardisi, 4'ünde atrial flutter, 2'sinde multifokal atrial taşikardi, 89'unda SVT saptandı ve çalışmaya bu 89 hasta ile devam edilip diğerleri çalışma dışında bırakıldı. Demografik özellikleri incelendiğinde 89 hastanın 44'ü (%49.4) kadın, 45'i (%50.6) erkektir. Hastaların yaş ortalaması 51 (44.5- 64.5)'dir. Çalışmaya alınan hastaların yaşı ve pause süresi karşılaştırıldığında yaş arttıkça pause süresinde uzama ile zayıf pozitif korelasyon gösterdiği saptandı (p=0.012). Hastaların vücut kitle indeksi (VKİ) ortalamaları 28.75(25.90-31.73) saptandı. VKİ ile pause süresi arasında zayıf negatif korelasyon eğilimi saptandı (p=0.053). Çalışmaya alınan hastaların başvuru öncesi şikayet süresi ile pause süresi karşılaştırıldığında zayıf pozitif korelasyon gösterdiği saptandı. Sonuç: Acil servise SVT ile başvuran hastalarda medikal tedavi sonrası yaptığımız EKG analizlerinde cinsiyetin, komorbiditelerin, önceki SVT atak sayısının, kullanılan ilaçların, hemoglobin düzeylerinin, adenozin dozunun EKG üzerine anlamlı bir etki oluşturmadığını saptadık. Ancak, yaş arttıkça pause süresinin uzayacağını, yaşlı hastalarda adenozin dozunun azaltılabileceğini değerlendirmekteyiz. Ek olarak VKİ'si yüksek hastalarda pause süresini kısalabileceğini saptadık. Başvuru anında şikayet süresi uzun olan hastaların da pause süresinin diğer hastalara göre daha uzun olduğunu gördük. Anahtar Kelimeler: Supraventriküler taşikardi, EKG, Pause süresi, Adenozin
Introduction and Aim: Supraventricular tachycardia (SVT) is a rhythm disorder that occurs in 35 of 100,000 people worldwide each year. The mechanisms leading to SVT are multifactorial. Atrioventricular Nodal Reentrant Tachycardia (AVNRT) is the most common type of SVT. SVT is characterized by a ventricular rate of 160 bpm or more and a regular narrow complex rhythm. Carotid sinus massage and vagatonic maneuvers are the first-line treatment modalities to terminate SVT. Patients who do not respond to these methods require a medical cardioversion option. In patients with unstable hemodynamics, the first choice of treatment is electrical cardioversion. In this study, our aim is to evaluate the ECGs after medical cardioversion in SVT patients and to examine the factors affecting the sinus pause time. Methods: Our research was carried out retrospectively between 31/03/2021- 31/03/2022, Bezmialem Vakıf University Medical Faculty Hospital Emergency Department. The data of 89 patients who came to the emergency department with SVT were analyzed. Patients with SVT detected on post-admission ECG, hemodynamically stable, unresponsive to vagal maneuvers, Glasgow Coma Scale (GCS)=15, over 18 years of age, non-pregnant, and not allergic to adenosine, diltizem or beta-blockers were included in the study. During the study, adenosine, calcium channel blockers and beta-blocker medical treatment options were applied to patients with SVT. For the study, a form was created that records the demographic information of the patients, their complaints and duration of complaints, their history, the drugs they use, their blood pressure measurements before and after the treatment, the symptoms during the treatment, the number of small squares in the defibrillator's output of the rhythm after cardioversion, and whether there is a recurrence. In the treatment of these patients, washing with 10 cc saline followed by a rapid push of adenosine, and other drugs in the form of slow push in the interval of 2-5 minutes, was applied in accordance with the guideline. Statistical significance was determined as p<0.05 for all cases. Statistical analysis was performed using the IBM SPSS for Windows v.22 (IBM, Armonk, NY, United States) statistical package. Results: The study was initiated with 140 patients who were prediagnosed as supraventricular tachycardia, palpitations, pulse abnormalities and tachycardia in Bezmialem Vakıf University Medical Faculty Hospital Emergency Department. Atrial fibrillation was found in 25 of these patients, sinus tachycardia in 20, atrial flutter in 4, multifocal atrial tachycardia in 2, SVT in 89 patients, and the study was continued with these 89 patients and the others were excluded from the study. When the demographic characteristics were examined, 44 (49.4%) of the 89 patients were female and 45 (50.6%) were male. The mean age of the patients is 51 (44.5-64.5). When the age and pause time of the patients included in the study were compared, it was found that there was a weak positive correlation with the prolongation of the pause time as the age increased (p=0.012). The mean body mass index (BMI) of the patients was 28.75 (25.90-31.73). A weak negative correlation trend was found between BMI and pause time (p=0.053). It was found that the patients included in the study showed a weak positive correlation when the duration of complaints before admission and the pause time were compared. Conclusion: In the ECG analyzes we performed after medical treatment in patients who presented to the emergency department with SVT, we found that gender, comorbidities, number of previous SVT attacks, drugs used, hemoglobin levels, and adenosine dose did not have a significant effect on the ECG. However, we consider that the pause time will increase with increasing age, and the dose of adenosine can be reduced in elderly patients. In addition, we found that pause time could be shortened in patients with high BMI. We also observed that patients with a longer duration of complaints at the time of admission had a longer pause time compared to other patients. Keywords: Supraventricular tachycardia, ECG, Pause time, Adenosine