Covid-19 Pandemisinde İyileşme Süreçleri Ve Hastaların Evden Takibi - KARATOPRAK, CUMALİ; Karatoprak C.; ÇAKIRCA, MUSTAFA; Çakırca M. (Bezmialem, 2021)
1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan kişiden kişiye hızla yayılan SARS-CoV-2(Covid-19) olarak adlandırılan yeni koronavirüs hastalığı çok geçmeden tüm dünyayı etkisi alına aldı. Bunun üzerine 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü pandemi (küresel salgın) ilan etti. Türkiye’de tespit edilen ilk COVID-19 vakası da Sağlık Bakanlığı tarafından aynı tarihte açıklandı.11 Mart 2020 tarihinden itibaren tüm dünya ile birlikte ülkemiz de pandemi sürecine girdi. Ülkemizde hemen tüm hastaneler pandemi hastanesi ilan edilirken eğitim-öğretim, sosyal, ekonomik, siyasi, iktisadi, idari, hukuki, askerî, dinî ve kültürel alanlarda birçok radikal kararlar alındı. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak pandemi sürecine girer girmez bilinmezlikler içeren ve tedavisinde zorluklar yaşadığımız Covid-19 hastalığının yakınma, bulgu tedavisi ve korunma önlemlerine yönelik bir kitap yazmayı planladık. Süreç ilerledikçe hastalığın sadece bir pnömoniden ibaret olmadığını, hastalığın birden fazla evresinin olduğunu, birçok organ ve sistemleri etkilediğini ve bu durumla ilişkili olarak pek çok farklı klinik bulguya yol açtığını öğrendik. Öte yandan bu pandemi sürecinde aciliyet gerektiren ve travmaya bağlı operasyonlar da kaçınılmaz olarak devam etmek zorundaydı. Sürecin başından itibaren Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olarak bir taraftan pandemiyi yönetirken bir taraftan hayati önem arz eden durumlara, acil ve travma hastalarına da müdahale etmeye çalıştık. Bu nedenle bu kitapta Covid-19 hastalığının etkilediği sistem ve organlarla ilgili tüm disiplinlerle beraber pandemi döneminde yönetimi özellik gösteren disiplinlere de yer vermeyi amaçladık. Ayrıca pandemilerin tarihçesine değinmek istedik ki bu sürecin aşılmasında geçmişteki pandemiler bize yol göstersin. Yeni mutasyonların gelişimi ve varyantların ortaya çıkma olasılığı nedeni ile sürecin bir süre daha izlenmesi gerekliliği, kitabın basımını geciktirdi. 2021 yılının ilk aylarında ülkemizde aşılanma sürecine girilmesi ve öncelikli olarak sağlık personeli ve yaşlı nüfusdan başlanarak genç nüfusa kadar aşılanmanın uygulanması COVID-19 mücadelesinde oldukça umut vericidir. İngiltere, Güney Amerika, Hindistan ve son olarak delta varyantının ortaya çıkması virüsün mutasyona uğrayıp bulaştırıcılığının artarak devam ettiğinin göstergeleridir. En kısa sürede aşılanma sürecinin tamamlanarak ülkemiz ve dünyamızdan bu hastalığın eradikasyonu temenni ediyoruz. COVID-19 pandemisinin başlangıcından itibaren böyle bir kitabın yazılması planlanmış olup kitabın bu süreç içerisinde yayın hazırlıkları devam etmiştir. Pandemi sürecini yürüten, bu süreçten etkilenen ve bu süreci yöneten tüm tıp disiplinlerine yer verilmiştir. Bu kitaptaki bilgi paylaşımı ve deneyimler son derece önemlidir. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen tüm öğretim üyelerimize, meslektaşlarımıza üstün çabalarından dolayı teşekkür ederiz. Bu kitabın sizlere ve tıp dünyasına faydalı ve yol gösterici olmasını dileriz. Prof. Dr. Ramazan ÖZDEMİR / Dekan Prof. Dr. Teoman AYDIN / Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem SU KÜÇÜK / Dekan Yardımcısı
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)