TIP DALLARINDAKİ GELİŞMELERİN TARİHİ - Yüksel, Zeyneb İrem; YÜKSEL SALDUZ, ZEYNEB İREM; Özder, Aclan; ÖZDER, ACLAN (My University, 2021)
Aile Hekimliğinin Dünyadaki GelişimiTıp ilmi kimi zaman bilimsel, kimi zamansa meydana gelen sosyal süreçlere cevaben gelişmiştir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak tıpta yeni uzmanlık dallarının ortaya çıktığı görülmektedir. Diğer tüm uzmanlık dalları gibi, Aile Hekimliği (AH)’nin doğuşu da bir gereksinim sonucu olmuştur. AH’ye duyulan bu gereksinim ilk kez Amerikalı bir iç hastalıkları hekimi olan Francis Peabody tarafından 1923 yılında dile getirilmiştir. Tıpta gelişen aşırı uzmanlaşmanın ortaya çıkardığı sorunlar nedeniyle, hastaları biyopsikososyal yaklaşım çerçevesinde bir bütün olarak değerlendirecek bir uzmanlık dalının gerekliliğini savunan Peabody’nin bu görüşü, yıllar sonra 2. Dünya savaşı ertesi dönemde İngiltere’de yankı bulmuş ve 1952 yılında Genel Pratisyenlik Kraliyet Koleji (Royal College of General Practitioners) kurulmuştur.