Covid-19 pandemi döneminde Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi acil servisine başvuran ve 112 ambulans ekipleri tarafından getirilen kardiyopulmoner arrest vakalarının retrospektif analizi / Retrospective analysis of case of cardiopulmonary arrest attending to Bezmialem Vakif University emergency department and brought by 112 ambulance teams during the Covid-19 pandemic period - DİKENOVA, MESUT (My University, 2023)
Kardiyopulmoner arrest (KPA) spontan solunum ve dolaşım işleminin herhangi bir nedenle ani olarak durmasıdır. KPA tedavisi için yapılan işlemlerin tümü kardiyopulmoner resüsitasyonu (KPR) oluşturmaktadır. Avrupa Resüsitasyon Konseyi 2021 kılavuzu verilerine göre; koroner kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin ise yüzde %50'sini ani kardiyak arrestler oluşturmaktadır. Covid-19 pandemisinde acil servisler tüm dünyada ilk başvuru basamağı olarak büyük yük altında kalmıştır. Bu çalışmada Covid-19 döneminde acil servise getirilen hastane dışı kardiyak arrest (HDKA) vakaları incelenmiştir. Bu çalışma etik kurul onayı alındıktan sonra Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Hastanesi acil servisine getirilen non-travmatik, 18 yaş üstü 190 KPA vakası dahil edilerek retrospektif olarak yapıldı. Hastane bilgi işlem merkezinden KPA tanı koduna sahip hastaların acil servis epikriz raporları alındı. Bu hastalardan verilerine tam olarak ulaşılamayan ve başvuru anında exitus kabul edilip müdahale edilmeyen vakalar çalışma dışı bırakıldı. Tüm olgular yaş grupları, cinsiyet, Covid-19 durumu, hastaneye geliş şekilleri, hasta sonlanımı, komorbidite varlığı, ilaç kullanımı, hastane dışında uygulanan havayolu, arreste tanıklık durumu, acil servise geliş saati gibi demografik ve klinik özellikler bakımından araştırıldı. Bu özelliklerin hasta sonlanımına etkileri istatiksel olarak analiz edildi. Çalışmamıza 190 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 66,2 olup %66,3'ünü (n=126) erkekler, %33,7'sini (n=64) kadınlar oluşturmaktaydı. 65 yaş ve üstü hastaların %57,6 (n=110) ile daha fazla HDKA ile acil servise başvurdukları görüldü. KPR uygulanan vakaların %67,9'unun (n=129) exitus olduğu tespit edildi. KPA şahitli vakalarda Spontan Dolaşımın Geri Dönüşü (SDGD) oranı %33,5 olarak anlamlı seviyede yüksek görülmüştür (p=0.04). Eşlik eden komorbidite durumuna göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Hastane dışında uygulanan KPR sürelerinde 10 dakika ve altında KPR süresi olan vakaların SDGD oranı %42.3 ile anlamlı seviyede yüksek tespit edilmiştir (p=0.03). Çalışmamızda acil sağlık hizmetlerinin müdahalesi olan KPA olguları erkek cinsiyette daha fazla oranda görülmektedir (%66.3). Komorbit hastalık olarak HT (%76,5), DM (%56.3), SVH (%54.5), KBH (%57.9) ve Malignite (%72.4) bulunan olgularda exitus oranları daha fazladır. Acil servis öncesi uygulanan entübasyon işleminin SDGD oranını ve acil servis sonlanımını (%45,3) pozitif etkilediği görülmektedir. Acil sağlık hizmetlerinin havayolu güvenliği sağlama girişimleri desteklenmelidir. KPA şahitli olan olgularda exitus oranlarının daha düşük olduğu tespit edilmiştir (%66,5). 21 dakika veya üzeri uygulanan KPR'de mortalite yüksektir (%94,3). Acil servise getirilen KPA vakalarının tıbbi kayıtlarının daha açık ve eksiksiz kaydedilmelidir. Covid-19 döneminde KPA arrest vakalarını inceleyen daha fazla çalışma yapılması önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Kardiyak arrest, Kardiyopulmoner resüsitasyon, acil servis, Covid-19
Cardiopulmonary arrest (CPA) is the sudden cessation of spontaneous breathing and circulation for any reason. All procedures performed for the treatment of CPA constitute cardiopulmonary resuscitation (CPR). According to the European Resuscitation Council 2021 guide data; Sudden cardiac arrests constitute 50% of deaths due to coronary heart diseases. In the Covid-19 pandemic, emergency services have been under a great burden as the first step of admission all over the world. In this study, out-of-hospital cardiac arrest (HDKA) cases brought to the emergency room during the Covid-19 period were examined. This study was carried out retrospectively by including 190 non-traumatic CPA cases over the age of 18 years who were brought to the emergency department of Bezmialem Vakif University Hospital after the approval of the ethics committee. Emergency room epicrisis reports of patients with KPA diagnosis code were obtained from the hospital data processing center. Cases whose data could not be fully accessed from these patients and who were not treated as exitus at the time of admission were excluded from the study. All cases were investigated in terms of demographic and clinical characteristics such as age groups, gender, Covid-19 status, mode of admission to the hospital, patient outcome, presence of comobidity, drug use, airway applied outside the hospital, witnessing arrest, and arrival time to the emergency room. The effects of these features on patient outcome were analyzed statistically. 190 patients were included in our study. The mean age of the patients was 66.2%, and 66.3% (n=126) were men and 33.7% (n=64) were women. It was observed that patients aged 65 and over applied to the emergency department more often with HDCA, with 57.6% (n=110). It was determined that 67.9% (n=129) of the cases who underwent CPR were exitus. The rate of Spontaneous Circulatory Return (SDGD) in cases with CPA was found to be significantly higher, 33.5% (p=0.04). Significant differences were found according to the accompanying comorbidity status. In the cases with 10 minutes or less CPR time outside the hospital, the ROGD rate was found to be significantly higher with 42.3% (p=0.03). In our study, CPA cases, which were the intervention of emergency health services, were more common in males (66.3%). Exit rates are higher in patients with HT (76.5%), DM (56.3%), LVH (54.5%), CKD (57.9%) and malignancy (72.4%) as comorbid diseases. It is seen that the intubation procedure applied before the emergency service has a positive effect on the SDGD rate and the emergency service outcome (45.3%). Attempts by emergency health services to provide airway safety should be supported. It was determined that the exitus rates were lower in cases with CPA (66.5%). Mortality is high (94.3%) in CPR performed for 21 minutes or more. Medical records of KPA cases brought to the emergency department should be recorded more clearly and completely. It may be recommended to conduct more studies examining CPA arrest cases during the Covid-19 period. Keywords: Cardiac arrest, Cardiopulmonary resuscitation, emergency department, Covid-19