Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenen kültürle kanıtlanmış neonatal sepsis vakalarının retrospektif incelenmesi / Retrospective evaluation of culture-proven neonatal sepsis cases in neonatal intensive care unit - KARACANOĞLU, DİLEK (My University, 2023)
Amaç: Yenidoğan sepsisi, yaşamın ilk 28 günündeki en sık ve hayatı tehdit edici hastalıklarından biridir. Uygun antibiyotik tedavisine rağmen yüksek morbidite ve mortaliteyle seyredebilmektedir. En çok neden olan etkenler ve sıklıkları farklılık gösterebilmekte ve zaman içinde aynı hastane içinde dahi değişebilmektedir. Bu çalışmada, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip ve tedavi edilen kültürle kanıtlanmış sepsis tanılı yenidoğan bebeklerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ocak 2012-Temmuz 2015 tarihleri arasında 1,2 ve 3. düzey yenidoğan yoğun bakımda takip ve tedavi edilmiş olan 1735 hasta retrospektif olarak incelendi. Kültür ile kanıtlanmış neonatal sepsis tanısı almış 56 hasta çalışmaya alındı. Bulgular: Hastaların %55,4'ü erkek, %44,6'sı kız idi. Doğum haftaları ortalama 31,77 ±5 idi. Doğum ağırlıkları ortalama 1654,07 ±906,6 gramdı. Hastaların %76,8'i preterm, %23,2'si term idi. Hastaların %14,3'ünün erken başlangıçlı neonatal sepsis, %85,7'sinin geç başlangıçlı neonatal sepsis olduğu saptandı. Erken başlangıçlı neonatal sepsiste en sık etken Stenotrophomonas maltophilia, geç başlangıçlı neonatal sepsiste ise koagülaz negatif stafilokoklar ve Klebsiella pneumonia idi. Erken başlangıçlı neonatal sepsiste mortalite %12,5 ve geç başlangıçlı neonatal sepsiste de %12,5 idi. Her iki sepsis grubunda da ölen bebeklerin hepsi preterm idi. Gram pozitif mikroorganizmalarda vankomisin direnci saptanmadı. Gram negatif mikroorganizmaların antibiyotik dirençleri değerlendirildiğinde meropenem direnci saptanmazken imipenem direnci en fazla %50 idi. Sonuç: Neonatal sepsisli hastalarda sepsis tipi, etken mikroorganizmalar ve antibiyotik dirençleri üniteler arasında ve zamanla ünite içerisinde de farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, aktif sürveyans uygulanarak tedavi protokolleri sıklıkla güncellenmelidir. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Yenidoğan, Prematürite, Kan Kültürü, Antibiyotik Direnç
Objective: Neonatal sepsis is one of the most frequent and life threatening disorder in the fisrt 28 days of life. Although appropriate antibiotic treatment is performed, disease courses with high morbidity and mortality. The type of the causative organisms and their frequency may change by the time even in the same hospital. In this study, we aimed to evaluate characteristics of the culture-proven cases in our neonatal intensive care unit. Materials and Methods: Between January 2012–July 2015, 1735 neonates who were hospitalized at level 1,2 and 3 of neonatal intensive care unit at Bezm-i Alem Vakıf University Hospital. The 56 patients diagnosed as culture proven sepsis were involved in the study. Results: The mean gestational age of patients was 31,77 ±5 weeks, and the mean birth weight was 1654,07 ±906,6 grams. 55,4% of the patients were male, 44,6% of them were female. The patients were 76,8% premature and 23,2% term newborns. Early onset neonatal sepsis was diagnosed %14,3% of patients, late onset neonatal sepsis was diagnosed 85,7% of patients. Stenotrophomonas maltophilia was the most frequently isolated microorganism in patients with early onset neonatal sepsis, while coagulase-negative staphylococci and Klebsiella pneumoniae were the most frequently isolated microorganisms in patients diagnosed with late onset neonatal sepsis. Mortality rate was 12,5% in early onset neonatal sepsis, 12,5% in late onset neonatal sepsis. All of the babies were premature in both sepsis groups. Vancomycin resistance was not determined in any of the gram positive microorganisms. Meropenem resistance was not determined and imipenem had a maximum value of 50% resistance in the evaluated gram negative microorganisms. Conclusion: The type of sepsis and microorganisms and their antibiotic resistance changes amongst neonatal intensive care units and also in the same unit by the time. Active surveillance is recommended to update the treatment protocols. Key words: Sepsis, Newborn, Prematurity, Blood Culture, Antibiotic Resistance