Elit futbol oyuncularda pandemi sonrası yeniden spora dönüşte hamstring ve quadriceps kas gruplarının fonksiyonel durumlarının değerlendirilmesi / Evaluation of hamstring and quadriceps muscle groups and theircondition in returning to sports after pandemic in elite football players - DİKMEN , GÖKSEL (My University, 2024)
Amaç: Covid-19 pandemisi profesyonel ve amatör çoğu spor branşında antrenman ve müsabakaları durdurmuştur. Bu çalışmanın amacı oyuncularında pandemi sonrası spora dönüş aşamasındaki elit futbol oyuncularında hamstring/quadriceps kas gruplarının fonksiyonel durumunun değerlendirilmesidir. Yöntem: Pandemi sonrasında spora dönüş yapan altyapı futbolcuları (U19) spora dönüş öncesinde ve sezon öncesi hazırlık dönemi değerlendirildi. Çalışma Bezmialem sporcu sağlığı merkezi ve Beşiktaş Futbol Akademisinde yürütüldü. Pandemi sürecinde minimum 6,5 ay (ortalama;12,5 ay (6,5-15 ay) spordan uzak kalan 22 elit akademi oyuncusu değerlendirildi. İzokinetik test ile pik tork (PT) değerleri 60˚/s 4 tekrar ve 180˚/s 15 tekrar olacak Dominant (D) ve non-dominant (ND) şekilde ölçüldü. Ölçümler esnasında eş zamanlı olarak yüzeyel-Elektromiyografi (y-EMG (Neurocess)) cihazı ile non-invazif olarak hasmtring (H) ve quadriceps (Q) kas gruplarının kontraksiyon büyüklükleri ve bilateral asimetri indeksleri değerlendirildi. İstatistiksel analizler için SPSS 25 programı kullanıldı. Niceliksel verilerin değerlendirilmesinde Student t testi kullanıldı. Yüzeyel EMG kontraksiyon büyüklükleri ile izokinetik test ilişkisi Pearson korelasyon testi ile tespit edildi. Anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: PTNDH 60˚/s ve PTNDH 60˚/sn arasında anlamlı fark tespit edildi (p<0,01). PTDQ 60˚/sn ve PTDH 60˚/sn s-EMG maksimum kontraksiyon büyüklükleri arasında r=.65, PTDQ 180˚/sn ve PTNDQ 180˚/sn ile s-EMG maksimum kontraksiyonları arasında r=.62 ilişki tespit edildi. Pandemi sonrasında sezon öncesi ortalama bilateral asimetri indexi s-EMG ile hamstring gurubu için % 33,8 ve quadriceps için %25,6 olarak ölçüldü. Çıkarımlar: Dominant ve non-dominant kas gruplarında s-EMG ile izokinetik test korelasyonu maksimum kuvvet- pik tork ilişkisi için orta seviyede korelasyona sahiptir. Bilateral asimetri indeksleri hasmtirng ve quadriceps kas grupları için sezon başı yaralanma açısından riskli olarak değerlendirilmiştir.
Purpose: Due to the Covid-19 pandemic, training and competitions in most professional and amateur sports branches were stopped. The aim of this study is to evaluate the functional components of the hamstring/quadriceps muscle groups in elite football players who are in the stage of returning to sports after the pandemic. Method: Elite football players (U19) who converted to sports after the pandemic were evaluated before returning to sports and in the pre-season preparation period. The study was carried out in Bezmialem sports health center and Beşiktaş Football Academy. The pandemic process was evaluated as 22 elite academy players who stayed away from sports for a minimum of 6.5 months (mean; 12.5 months (6.5-15 months). Isokinetic strength test that composes of 4 repetitions in 60 degree and 15 repetitions in 180 degree was applied. Contraction magnitude and bilateral asymmetry indexes of the hamstring (H) and quadriceps (Q) muscle groups were evaluated non-invasively with the surface-Electromyography (s-EMG (Neurocess)) device. The difference between measurement after the research was stated by using Pearson correlation and T Test. Significance was evaluated at the p<0.05 level. Results: A significant difference was found between PTNDH 60˚/s and PTNDH 60˚/s (p<0.01). r=.65 correlation was found between PTDQ 60˚/sec, PTDH 60˚/sec and s-EMG maximum contraction magnitudes, r=.62 correlation was found between PTDQ 180˚/sec, PTNDQ 180˚/sec and s-EMG maximum contraction magnitude. After the pandemic, before the season, the average bilateral asymmetry index was measured as 33.8% for the hamstring group and 25.6% for the quadriceps with s-EMG. Conclusions: Isokinetic test peak tork values and s-EMG maximum contraction magnitudes of H and Q muscle groups has a moderate corelation. Bilateral asymmetry index was evaluated as risky for hasmtirng and quadriceps muscles injuries at the beginning of the season.
Keywords: EMG =; Hamstring tendonları = Hamstring tendons; Kuadriceps femoris = Quadriceps femoris; Ortopedi ve Travmatoloji = Orthopedics and Traumatology; Spor = Sports; Covid-19; Hamstirng; Quadriceps; yüzeyel EMG; Spora dönüş; Hamstring; s-EMG; return the play