5 yaş altı menenjit ön tanısı ile tetkik edilen çocukların epidemiyolojik, klinik ve mikrobiyolojik özelliklerinin incelenmesi / Evaluation of the epidemiological, clinical and microbiological characteristics of children under 5 years of age who were examined with a pre-diagnosis of meningitis - CAN, ASLI YETER CAN (My University, 2023)
Giriş ve Amaç Bakteriyel menenjit, çocuklarda mortalite ve morbiditenin yüksek olduğu meninkslerin akut iltihabıdır. Hızlı tanı ve tedavi için etken olan en yaygın mikroorganizmaların bilinmesi ve tedavinin ona göre yönlendirilmesi hayati önem taşır. Çalışmamızın amacı ülkemizde 5 yaş altı çocuklarda bakteriyel menenjitin en sık görülen mikrobiyal etkenleri hakkında bilgi toplamak, klinik özelliklerini, laboratuvar bulgularını, tedavilerini, komplikasyon ve sekel gibi özelliklerini incelemektir. Gereç -Yöntem Bu çalışmada, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ocak 2012- Eylül 2020 tarihleri arasında menenjit ön tanısıyla lomber ponksiyon yapılan 5 yaş altı 226 çocuk retrospektif olarak incelendi. BOS kültüründe bakteri saptanması veya klinik ve BOS bulguları bakteriyel menenjit ile uyumluyken kan kültüründe bakteri saptanması, kanıtlanmış bakteriyel menenjit olarak kabul edildi. Kültür sonuçlarına göre 13'ü kanıtlanmış menenjit, 213'ü şüpheli menenjit olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik özellikleri, başvuru şikayetleri, başvuru öncesi antibiyotik kullanımı, fizik muayene bulguları, laboratuvar bulguları (C-reaktif protein, prokalsitonin, beyaz küre sayısı, mutlak nötrofil ve lenfosit sayısı, trombosit, hemoglobin, hematokrit değerleri, glukoz) kan kültürü üremeleri, BOS bulguları (hücre sayımı, BOS kültürü, BOS glukoz ve protein düzeyleri), kraniyal görüntüleme bulguları, yatış sırasında alınan antibiyoterapileri, yatış süreleri, komplikasyon ve sekel gibi özellikleri retrospektif olarak elektronik veri tabanı üzerinden incelendi ve iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular Bakteriyel menenjit tanılı 13 hastamızın 10'u BOS kültüründe üreme olması ile 3'ü ise kan kültüründe üreme olması ile kanıtlanmış bakteriyel menenjit olarak kabul edildi. BOS kültüründe üreme olan 10 hastanın, 4'ünde (%31) Streptococcus pneumoniae, 3'ünde (%23) Neisseria meningitidis görülürken, 1'inde (%7.7) Streptococcus pyogenes, 1'inde (%7.7) Salmonella typhimuirum, 1'inde (%7.7) Streptococcus agalactiae üremeleri bulundu. Klinik ve BOS bulguları ile bakteriyel menenjit tanısı konulan 3 (%23) hastanın BOS kültüründe üreme görülmedi ancak 14 kan kültüründe üreme tespit edildi (2 hastada Streptococcus pneumoniae, 1 hastada Escherischia coli). Aynı zamanda kanıtlanmış bakteriyel menenjit hastalarımızın 7'sinde hem BOS kültüründe hem de kan kültüründe aynı etkenler üredi (3 hastada Neisseria meningitidis, 3 hastada Streptococcus pneumoniae, 1 hastada Salmonella typhimuirum). Kanıtlanmış bakteriyel menenjit grubundaki hastalarda erkek cinsiyet hakimiyeti (%54) görüldü ve medyan yaşı 8 ay (2-28) olarak saptandı. Kanıtlanmış bakteriyel menenjit grubundaki hastalarda en sık gözlenen semptom ve bulgular ateş (%100), kusma (%46), bilinç değişikliği (%46), meningeal irritasyon bulguları (%38) ve infantlarda fontanel bombeliği (%56) olarak saptandı. Bu klinik bulgular anlamlı olarak kanıtlanmış menenjit grubunda yüksekti. Kanıtlanmış menenjitli olgularda CRP, prokalsitonin, BOS protein ve BOS lökosit sayısı şüpheli menenjitli olgulara göre anlamlı yüksek bulunurken (sırasıyla p=<0.001, p=0.005, p=<0.001, p=<0.001) serum lenfosit sayısı, BOS glukoz ve BOS glukoz/serum glukoz oranı anlamlı düşük bulundu (sırasıyla p=0.009, p=<0.001, p=<0.001). Kanıtlanmış bakteriyel menenjitli 13 hastamızın 4'ünde komplikasyon veya sekel gelişti. Bunlardan 1 hastada subdural ampiyem, 1 hastada subdural ampiyem ve serebrovasküler anormallik, 1 hastada subdural efüzyon komplikasyonu görülürken, 1 hastada epilepsi ve mental retardasyon sekeli gelişti. Sonuç Menenjit etkeninin kültür veya diğer yöntemlerle doğrulanması ve etkene spesifik antibiyoterapinin başlanması ile etkin tedavi sağlanabilmekte ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilebilmektedir. Bizim çalışmamızda, 5 yaş altı çocuklarda Streptococcus pneumoniae en sık bakteriyel menenjit etkeni olarak bulundu. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel menenjit, çocukluk, mikrobiyolojik özellikler.
Introduction and Purpose Bacterial meningitis is an acute inflammation of the meninges with high mortality and morbidity in children. It is vital to understand the most common microorganisms causing the disease for rapid diagnosis and to direct the treatment strategies accordingly. Therefore, our study aims to investigate the most common microbial agents of bacterial meningitis in our country's children under 5 years of age to examine their clinical features, laboratory findings, treatments, complications and sequelae. Material-Method In this study, 226 children under the age of 5 who underwent lumbar puncture and diagnosed with meningitis between January 2012 and September 2020 at Bezmialem Vakıf University Medical Faculty Hospital were retrospectively diagnosed and analyzed. The detection of bacteria in the CSF culture along with clinical and CSF findings that were compatible with bacterial meningitis, while the detection of bacteria in the blood culture was accepted as proven bacterial meningitis. According to the culture results, patients were divided into two groups:13 proven meningitis and 213 suspected meningitis. In addition, demographic characteristics of the patients, complaints on admission, antibiotic use before admission, physical examination findings, laboratory findings (C-reactive protein, procalcitonin, white blood cell count, absolute neutrophil and lymphocyte count, platelet, hemoglobin, hematocrit values, glucose), blood culture growths, CSF features (cell count, CSF culture, CSF glucose and protein levels), cranial imaging findings, antibiotics intake during hospitalization, hospitalization period, complications, and sequelae were retrospectively analyzed over an electronic database and compared between the two groups. Results Of our 13 patients diagnosed with bacterial meningitis, 10 were accepted as bacterial meningitis with evidence of growth in the CSF culture and 3 with evidence of growth in the blood culture. Of 10 patients with growth in CSF culture, 4 (31%) Streptococcus pneumoniae, 3 (23%) Neisseria meningitidis, 1 (7.7%) Streptococcus pyogenes, 1 (7.7%) Salmonella typhimuirum, 1 (7.7%) Streptococcus agalactiae growths were found. There was no growth in the CSF culture of 3 (23%) patients diagnosed with bacterial meningitis based on clinical and CSF findings, but the growth was detected in the blood culture (Streptococcus pneumoniae in 2 patients, Escherichia coli in 1 patient). In the meantime, the same agents were grown in both CSF culture and blood culture in 7 of our patients with proven bacterial meningitis (Neisseria meningitidis in 3 patients, Streptococcus pneumoniae in 3 patients, Salmonella typhimuirum in 1 patient). Patients in the proven bacterial meningitis group had a male predominance (54%), with a median age of 8 months (2-28). The most common symptoms and signs in patients with proven bacterial meningitis group were fever (100%), vomiting (46%), altered consciousness (46%), meningeal irritation findings (38%), and fontanel bulge (56%) in infants. These clinical findings were significantly higher in the proven meningitis group. While CRP, procalcitonin, CSF protein and CSF leukocyte counts were found to be considerably higher in cases with proven meningitis (respectively p=<0.001, p=0.005, p=<0.001, p=<0.001), serum lymphocyte count, CSF glucose, and CSF glucose /serum glucose ratio were significantly lower (respectively p=0.009, p=<0.001, p=<0.001). Complications or sequelae developed in 4 of our 13 patients with proven bacterial meningitis. Subdural empyema was observed in 1 patient, subdural empyema and cerebrovascular abnormality in 1 patient, subdural effusion complication was observed in 1 patient, and epilepsy and mental retardation sequelae developed in 1 patient. Conclusion Herein, we confirmed the presence of the meningitis agents by culture or other methods. In our study, we found Streptococcus pneumoniae as the most common cause of bacterial meningitis in children under 5 years of age. Moreover, we proposed that application of agent-specific antibiotic therapy can provide an effective treatment option and prevent the unnecessary use of antibiotics. Keywords: Bacterial meningitis, childhood, microbiological features.
Keywords: çocuk; çocuk sağlığı; bakteriyel menenjit; Child Health and Diseases; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; mikrobiyolojik; microbiological; Epidemiyoloji ve Etiyoloji; progonoz; aşılar; Kemoprofilaksi; epidemiological; EPİDEMİYOLOJİK; menenjit