Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Vaka Raporu - Sunal Aktürk, Ezgi; SUNAL AKTÜRK, EZGİ; Kaya, Nihal (My University, 2021)
Amaç:Estetik beklentilerin artması ile şeffaf plaklarla tedaviler günümüzde daha popüler hale gelmeye başlamıştır. Bu vaka raporundaki amaç; şeffaf plaklar ile tedavi edilmiş hastanın sanal tedavi sonucu ile tedavi sonunda elde edilen klinik sonucu karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem:20 yaşındaki Sınıf l dental ve iskeletsel paterne sahip hastada orta hat diasteması, üst sağ lateralinde crossbite, maksiller ve mandibular arklarda çapraşıklık ve geniş bukkal koridorlar mevcuttur. Estetik kaygıları bulunan hastanın tedavisi için Invisalign® sistemi tercih edilmiştir. Bu sistemin yazılımı olan Clincheck programı ile bilgisayar ortamında planlama yapılmakta ve her bir plak ile elde edilecek diş hareketlerinin simülasyonu görülebilmektedir. Kullanılacak plak sayısı 14 olarak belirlenmiş ve öngörülebilir hareketler elde edebilmek amacıyla her bir plağın 2 hafta süre ile kullanılması planlanmıştır. Çapraşıklığı gidermek amacıyla hem maksilla hem de mandibulada 2.1 mm IPR (interproksimal aşındırma) yapılmış, rotasyonların, dişlerin akslarının düzeltilmesi ve retansiyon için gerekli ataçmanlar yapıştırılmıştır. Belirlenen plak sayısıyla elde edilmesi zor olan rotasyon düzeltiminin sağlanabilmesi amacıyla son 2 plakta üst çenede palatinal yüzeyde basınç alanları oluşturulmuştur. Hastanın randevularında gözlenen diş hareketleri ile Clincheck simülasyonu karşılaştırılmıştır.Bulgular:Tedavi sonunda arklardaki seviyesizlikler giderilmiş, rotasyonlar ve 1.2 numaradaki çapraz kapanış düzeltilmiş ve orta hat diasteması kapatılmıştır. Elde edilen diş hareketlerinin sanal tedavi planı ile benzerlik gösterdiği gözlenmiştir.Sonuç:Şeffaf plak tedavileri hasta kooperasyonu gerektirmesine rağmen estetik beklentisi olan erişkin hastalar için iyi bir tedavi alternatifidir. Limitli plak sayısıyla elde edilmesi zor olan hareketlerin yardımcı mekaniklerin desteği ile düzeltilmesi sağlanabilmektedir.
Keywords: Sunal Aktürk E., Kaya N., -Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi Etkinliğinin Değerlendirilmesi: Vaka Raporu-, 17. Uluslararası Türk Ortodonti Derneği Sanal Kongresi, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Mart 2021, ss.107