Sıçanlarda perinatal dönemde maruz kalınan müzik türlerinin davranış üzerine etkisi - YANIK, Hilal (My University, 2020)
In this study, effects of music on anxiety, motor coordination, learning and memory, and depression were examined in Wistar albino rats in perinatal period. 73 Wistar albino rats were divided into four music groups; control, classical, sufi, and rock music. Mother dams were exposed to music types of their own groups for one hour/day during pregnancy. After giving birth, dams and their pups together were exposed to music for one hour/day, till weaning period. After that, dams were discarded from the study and pups were applied to anxiety, motor coordination, learning and memory, and depression tests, respectively. Data of behavior tests were statistically analyzed. Animals were sacrificed and prefrontal cortex, hippocampus, and cerebellum of both sides were removed for further molecular studies. This study concludes that rock music group had decreased anxiety and depression level, and low level of learning and long term memory abilities. In addition, group listening to rock music had increased level of oxidative stress compared to other groups. Classical and sufi music groups had increased level of anxiety like behaviors and depression, however increased level of learning and long term memory compared to control group. Sufi music group had high level of anxiety and depression, while having high performance in short term memory ability. It was found that being subjected to different types of music is no related with motor coordination skills in rats. In sum, exposing to different types of music has several effects on behavior in rats.
Bu çalışmada, perinatal dönemde maruz kalınan müziğin, hayvanlarda anksiyete, motor koordinasyon, öğrenme, bellek ve depresyon parametreleri üzerindeki etkisi incelendi. 73 adet Wistar albino sıçanla klasik, tasavvuf, metal ve herhangi bir müdahale uygulanmayan kontrol grubu oluşturuldu. Prenatal dönemde her gün anne sıçanlara bir saat süreyle gruplarına ait müzik dinletildi. Annelere doğum yaptıktan sonra üç hafta daha yavrularıyla birlikte aynı müzikler dinletilmeye devam edildi. Yavruların sütten kesilme dönemi geldiğinde anneler çalışmadan çıkartıldı ve yavru sıçanlara sırasıyla anksiyete, motor koordinasyon, öğrenme ve bellek, depresyon testleri uygulandı. Davranış testleri bittikten sonra istatistiksel analizleri yapıldı. Hayvanlar sakrifiye edilerek prefrontal korteks, hipokampus ve serebellum bölgeleri moleküler çalışmalar için çıkartıldı. Çalışma sonunda metal müzik grubunun anksiyete ve umutsuzluk düzeylerinin düşük ancak öğrenme ve bellek becerilerinin zayıf olduğu gözlendi. Ayrıca metal müzik dinleyen yavrularda oksidatif stres düzeyinin de yüksek olduğu bulundu. Buna karşın, klasik müzik grubundaki sıçanların depresyon ve anksiyete seviyeleri yüksek iken öğrenme ve uzun süreli bellek becerileri kontrol grubuna oranla daha iyiydi. Tasavvuf müzik grubu ise depresyon ve anksiyete testlerinden yüksek skorlar alırken, kısa süreli öğrenmede başarılıydı. Bu çalışma sonunda ayrıca farklı müzik türlerinin motor koordinasyon becerisiyle ilişkisi olmadığı bulundu. Sonuç olarak, beyin gelişimi sırasında dinlenilen farklı müzik türlerinin davranış üzerinde farklı etkilerinin olduğu gözlemlendi.
Keywords: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı; Psikiyatri = Psychiatry; Department of Mental Health and Diseases; Psikoloji = Psychology; Anxiety